Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854865 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8085 на: 31 Март 2022, 11:17:54 am »
Штета е само што се заробуваат пари во станови наместо да се вложуваат во бизниси.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #8086 на: 31 Март 2022, 11:25:43 am »
Па станот кај нас ти е на некој начин бизнис. Годинава даваш 60к евра за да го купиш, за 5 години ако го продадеш ќе му извадиш 20к евра ќар. Плус не секој сака да започне бизнис, не секој го бива за бизнис, а ова е едноставно, имам ќеш, што ќе губам на инфлација, каматните стапки се никакви за депозити, вака станче, секоја година вредноста пополека му расне.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8087 на: 31 Март 2022, 11:30:16 am »
nema biznis klima vo drzavava za da se vlozat pari vo biznisi rizicno e zakonot gi stiti kriminalcite, toa investiciski fondovi i berza e ziv kriminal... narod sto da pravi vlozuva vo nedviznini samo zemjotres nad 7 rihteri ili reketa moze da gi rokne...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #8088 на: 31 Март 2022, 11:37:44 am »
Иначе сите станови што ги градиме и што ги градат колегите

@osmica8  se izdade druze deka si gradeznik  ;D, sega ke moram da te ugnjavam so nekoe prashanje...pa ako si so dobra volja bi ti bil blagodaren ako odgovorish.

1. mozesh li da mi preporachash majstori za machkanje/malterisuvanje vnatre i za postavuvanje koshuljica (a da ne me ubijat so cenata)?
2. da stavam hidro izolacija vo kupatilo (i na terasa) pod koshulica ili nad nea pred da lepam plochki? so premaz nekoj od ading ili klasichno bitumen i kondor?
3. dali nekogash si chul ili doziveal da pukne aluplast crevo od parno vo koshuljica (nokjna mora mi e koga ke pomislam deka moze da pukne i da treba da kopam koshuljica za da go smenam) ... ili ako e popametno da stavam buzir crevo vo koshuljica pa da go koristam kako kanal za protnuvanje na aluplast crevoto niz nego?

2. Хидроизолација се става над кошулица, хидромал флекс на Адинг препорачувам, цел под и до висина од 1м на ѕид, плус бутилна трака на ќошевите.
3. Алупласт црево многу тешко да пукне во кошулица, ќе си ставиш квалитетно и нема да го мислиш. Ако ставиш црево и пробуваш отпосле да протнеш, едно е што нема да го протнеш никогаш, а друго е што ќе го нема комплетниот ефект подното, нема да ја пренесува топлината низ кошулицата ефективно.

Еве да се надоврзам на колегата инженер.

Не се издадов, не сум градежник. Архитект сум. Ми пишува под аватарот.
;D

Да го корегирам малку Томица. Адинг - Хидромал флекс, препорачувам само ако е тенок буџетот. На пазаров има многу подобри хидроизолации од неа.

Тоа со цревата, убаво објасна Томица.

Скопје станува циркус. Хром по 1200 евра квадрат со едно (ЕДНО) уличе за влез и излез. Секој месец се почнува нова зграда. Општината доцртала цел комплекс згради во нивите покрај Вардар. Ова дипломиве на архитектонскиот факултет изгледа ептен се ефтини.

Sent from my...

5000 еур се дипломите од прилика. Само е проблем што ги даваат најбрзо за 5 години. Ама после треба уште 2 години да се чека за Овластување.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #8089 на: 31 Март 2022, 11:43:55 am »
nema biznis klima vo drzavava za da se vlozat pari vo biznisi rizicno e zakonot gi stiti kriminalcite, toa investiciski fondovi i berza e ziv kriminal... narod sto da pravi vlozuva vo nedviznini samo zemjotres nad 7 rihteri ili reketa moze da gi rokne...

Их па и ти, ќе фрлиш некое евро на инспекција да не те замара. Со ковидов како беше, кој платил инспекција не смее да влезе кај него, свадби, прослави фул капацитет.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8090 на: 31 Март 2022, 11:45:23 am »
Па станот кај нас ти е на некој начин бизнис. Годинава даваш 60к евра за да го купиш, за 5 години ако го продадеш ќе му извадиш 20к евра ќар. Плус не секој сака да започне бизнис, не секој го бива за бизнис, а ова е едноставно, имам ќеш, што ќе губам на инфлација, каматните стапки се никакви за депозити, вака станче, секоја година вредноста пополека му расне.
Ова е муабет за некој што веќе има бизнис.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #8091 на: 31 Март 2022, 11:51:02 am »
Со самото невложување во бизниси ќе нурни цената надолу. Еден тон луѓе кој се иселиле Скопје кој имал кој се заборџил до заби за да купат некое станче работат низ IT индустријата. На едно десет души шо ги знам со короната на фирмите им излезе есапот да ги затворат канцелариите и да работат трајно од дома. 150000е заборџен за да работиш од дома во оставата , ама  канцеларија им е по ново сеа. Наредно шо бараат низ фирмите е ремоте работа,  идните вработени не се веќе потенцијални иселеници, ќе си седат кај шо се, ова само дел зошто мислам дека ќе се намали цената, другиот дел се вештачки напукани цените од како шо вика АнгелСк погоре, сака и тој од медот да му капни купи вишак стан за да го продае уште поскапо, ама за некое време ќе нема на кој.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #8092 на: 31 Март 2022, 11:51:49 am »

За жал се што напиша е потполно точно.

Затоа увезуваме и чачкалици и пластични виљушки за помфрит.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8093 на: 31 Март 2022, 11:53:45 am »

Их па и ти, ќе фрлиш некое евро на инспекција да не те замара. Со ковидов како беше, кој платил инспекција не смее да влезе кај него, свадби, прослави фул капацитет.
to so inspektor e mackina kasljicaa... nadvor od znaenje na rabotenjeto, treba da si vaka saglam prevarant za da uspees kaj nas...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #8094 на: 31 Март 2022, 12:02:10 pm »
Не се издадов, не сум градежник. Архитект сум. Ми пишува под аватарот.
;D

Tu bre majkata sum okjorel ne vidov vo avatarot (goooolem minus za nekoj shto rabota mu e da gleda detali - rabotam kako Software QA taka da epten lichno ke si go sfatam toj propust od moja strana so avatarot (ah nikola nikolaaaa...)

Да го корегирам малку Томица. Адинг - Хидромал флекс, препорачувам само ако е тенок буџетот. На пазаров има многу подобри хидроизолации од неа.

Togash shto (ne deka e debel budzetot ... ama chisto kako opcija da znam pa da sporedam mozam li ili ne da si go dozvolam toa) shto e podobro kako hidro izolacija za kupatila i terasi od hidromal fleks?

Тоа со цревата, убаво објасна Томица.

Samo da pojasnam nema da se odi na opcija podno greenje tuku samo pravo da se probijat cefkite od razvodno ormanche (ili kako i da se vika struchno) do radijator (dali i vo ovoj sluchaj nema nikogash da mi uspee protnuvanje creva bez krshenje koshuljica?)

Ostana prashanjeto za majstori za malterisuvanje ako bilo koj moze da preporacha

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #8095 на: 31 Март 2022, 12:14:19 pm »
Малтерисување машинско или рачно? Ќе ти најдиме не е проблем. Цени незнам, ќе се договораш со нив.

За хидроизолација побарај некој звучни имиња. Шате имаат некоја добра, незнам име точно. Дали е е групација од тие грчките лепаци, ама како и да е, одлична е.
Мапеи види шо нуди. Па на крај и цересит види што нудат. Во Гран Престиж има една Италукс фирма за плочки, тие продаваат многу добри и скапи лепаци и изолации.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
« Одговори #8096 на: 31 Март 2022, 12:26:21 pm »
Да би правел или реновирал кука прво би дал за најдобра изолација џабе се квалитетно опремено ако внатре цута влага, ко кај мене на времето што штеделе не поткренале цоклето и си влече од доле.
« Последно менување: 31 Март 2022, 12:34:09 pm kire95 »

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #8097 на: 31 Март 2022, 12:52:40 pm »
Да би правел или реновирал кука прво би дал за најдобра изолација џабе се квалитетно ако внатре цута влага, ко кај мене на времето што штеделе не поткренале цоклето и си влече од доле.

Jasno kako den Kire, go pominav toj del.. kukjava e izgradena karabina betonot vo temel i cokleto e so hidrofob izmeshan nekade okolu 30l/ na mikser od 8kubika (taka bar mislam deka go meshaa) i delot vo zemja e oblepen so betumenska kondor traka do nekoi 10-cm nad zemja. Sega e momentot so malterisuvanje kritichen bidejki site majstorishta samo vikaat lesno e lesno e ke se dogovorime ama od shto se prezafateni nikoj ne saka da oddvoi 1 saat da dojde i da se dogovorime tuku samo ceni kazuvaat po telefon na nevideno.

@osmica8 bi odel na rachno malterisuvanje bidejki smetam deka e po ramno (pomalku branovi) od mashinskoto i ne sakam da gletuvam posle toa tuku da si bidat klasichni "rapavi" dzidovite

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #8098 на: 31 Март 2022, 13:11:18 pm »
Да би правел или реновирал кука прво би дал за најдобра изолација џабе се квалитетно ако внатре цута влага, ко кај мене на времето што штеделе не поткренале цоклето и си влече од доле.

Jasno kako den Kire, go pominav toj del.. kukjava e izgradena karabina betonot vo temel i cokleto e so hidrofob izmeshan nekade okolu 30l/ na mikser od 8kubika (taka bar mislam deka go meshaa) i delot vo zemja e oblepen so betumenska kondor traka do nekoi 10-cm nad zemja. Sega e momentot so malterisuvanje kritichen bidejki site majstorishta samo vikaat lesno e lesno e ke se dogovorime ama od shto se prezafateni nikoj ne saka da oddvoi 1 saat da dojde i da se dogovorime tuku samo ceni kazuvaat po telefon na nevideno.

@osmica8 bi odel na rachno malterisuvanje bidejki smetam deka e po ramno (pomalku branovi) od mashinskoto i ne sakam da gletuvam posle toa tuku da si bidat klasichni "rapavi" dzidovite

Јас барав мајстори за рачно малтерисување, и не најдов никој во околина на Скопје.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8099 на: 31 Март 2022, 14:56:27 pm »

Имаат америте подобри системи за темел без да виткаш арматура, и без посебен алат. А принципите се исти, ем таму во Home Depo велгуеш купуеш „пакет темел“, изнајмуваш набијач на земја, го закачуеш сето то а на нивна приколака со еден RAM 1500 и следниот ден почниеш да редиш Лего. Кај нас нема да можеш плацот од шајки и шпици да го очистиш после "шаловање темел“.