Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854763 пати)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7935 на: 31 Декември 2021, 00:07:13 am »
Ништо, малтерот, односно циментото е одличен спроводник на топлина. 2 цм малтер апсолутно ништо нема да променат во енергетската ефикасност.
Подобро парите за малтер дадете ги за графитен стиропор кој е за 20-25% подобар во термоефикасност од обичниот бел.

Ne mislev vo toplinska smisla beneficija da ima (ako imashe nikoj nemashe da stava plus izolacija) povekje mi beshe prashanjeto vo nasoka... da se popolnat site dupki megju ciglite so malterisuvanje da ne se zbiraat bubachki pod izolacijata. Ili ako e ne kvaliteten malter (kako shto imam videno miljarda primeri na fasadi koi pagjaat po 1-2 godini radi mulj vo pesokot losho peren ili voopshto ne pran pesok) da ne pochne da se odlepuva od ciglata pa da padne izolacijata so nego. Za takvi pros/cons beshe prashanjeto

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7936 на: 31 Декември 2021, 08:27:45 am »
Јас на сите понови куќи што сум гледал, немало фасаден малтер пред стиропор.
А околу квалитетот, се зависи од тоа дали ќе се иапочитува постапката за демит фасада. Нормално дека лепакот за стиеопор нема да држи ако циглите се нечисти и не се стави подлога пред да се лепи стиропор. Си има постапка, која ако се запази, ќе нема главоболка.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7937 на: 31 Декември 2021, 11:16:59 am »
Цементен малтер што се става како фасада на објекти е декоративен елемент. Многу малку игра улога во изолација.
Порано тие објекти што не ставале вентилирана или контактна фасада, ставале малтер. Најевтина и најлоша опција.
Ако ѕидаријата на некој објект има дупки, тогаш не е до малтерот или до фасадата. Мајсторите не си ја знаеле својата работа.

На „новите“ објекти не се става малтер затоа што нема никаква функција. Само дополнителен товар на фасадата и голем трошок.
Лепењето на стиропор се врши врз очистена подлога од маст и прашина и премачката со некаков контактен премаз.
Лепакот кога се нанесува се користи исто така за нивелирање на парчето стиропор. Мора да има одредена шема на редење на стирпорни парчиња за да не дојди до процеп или до термички мост.
Ова е многу битно кај отворите (врати и прозори).

Секоја чест на колегатa @AllMightyMe колку има навлезено и научено во занаетчиството на градежништвото
;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7938 на: 31 Декември 2021, 17:56:38 pm »
Ај зезај ме, зезај :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7939 на: 31 Декември 2021, 18:07:07 pm »
Jas so majstori sto rabotat fasadi koga pravam muabet site do eden mi rekle deka podobro e da e mackana kykata ili objektot pred da se stavi stiropor t.e fasada, e sega zosto kako neznam....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7940 на: 31 Декември 2021, 18:10:12 pm »
Полесно им е.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7941 на: 31 Декември 2021, 19:01:40 pm »
Mozno e

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7942 на: 31 Декември 2021, 19:24:00 pm »
Момци, едно прашање во врска со термо изолација на куќи. Планирам на пролет да инвестирам во изолација на куќата ѕидана со стандардни цигли пред 20тина години. Често гледам панелите од стиропор ги лепат директно на циглите, без да мачкаат малтер на циглите, па потоа да го лепат стиропорот на малтерисаната подлога. Ретки се тие што мачкаат претходно. Може ли некој да ми објасни прос/конс? Кои се бенефитите на грубо измачкан малтер  пред  стиропорот? Доколку парите не се проблем, вреди ли да се инвестира и на тоа, или бенефитите се минимални па не вреди и затоа се оди директно на лепење стиропор на самите цигли?

Благодарам.
Нема потреба да се малтеришува,ќе купеш фасаден грундир,тој грундир е со зрна песок,се нанесува и после 24Ч може да се лепе стиропор.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7943 на: 01 Јануари 2022, 16:18:56 pm »
Еве и од мене нешто предновогодишно што завршив

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7944 на: 01 Јануари 2022, 19:50:57 pm »
Светол лим, паметно. Јас летно време стопати зажалив што ставив темноцрвен (демек на керамиди да личело оддалеку).

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #7945 на: 01 Јануари 2022, 20:14:30 pm »
Еве и од мене нешто предновогодишно што завршив (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

@Kozanostra limar si ili objektov e tvoj? Ako si limar ke mi treba edna usluga (normalno so plakjanje ama e mnogu sitna rabota pa retko koj bi se nafatil da pomine da zavrsime rabota) ako te interesira pisi poraka da ne gnjavam vo temava

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7946 на: 02 Јануари 2022, 00:03:36 am »
Jas so majstori sto rabotat fasadi koga pravam muabet site do eden mi rekle deka podobro e da e mackana kykata ili objektot pred da se stavi stiropor t.e fasada, e sega zosto kako neznam....

Момци, едно прашање во врска со термо изолација на куќи. Планирам на пролет да инвестирам во изолација на куќата ѕидана со стандардни цигли пред 20тина години. Често гледам панелите од стиропор ги лепат директно на циглите, без да мачкаат малтер на циглите, па потоа да го лепат стиропорот на малтерисаната подлога. Ретки се тие што мачкаат претходно. Може ли некој да ми објасни прос/конс? Кои се бенефитите на грубо измачкан малтер  пред  стиропорот? Доколку парите не се проблем, вреди ли да се инвестира и на тоа, или бенефитите се минимални па не вреди и затоа се оди директно на лепење стиропор на самите цигли?

Благодарам.
Нема потреба да се малтеришува,ќе купеш фасаден грундир,тој грундир е со зрна песок,се нанесува и после 24Ч може да се лепе стиропор.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

nekoj da vi kazal za sto se malterisuvala fasada pred stiropor?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7947 на: 02 Јануари 2022, 00:04:54 am »
Еве и од мене нешто предновогодишно што завршив (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

@Kozanostra limar si ili objektov e tvoj? Ako si limar ke mi treba edna usluga (normalno so plakjanje ama e mnogu sitna rabota pa retko koj bi se nafatil da pomine da zavrsime rabota) ako te interesira pisi poraka da ne gnjavam vo temava
Da limar sum kazi sto ti treba...

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7948 на: 02 Јануари 2022, 16:33:35 pm »
Клабери, каде се продава грејач за бојлер? Конкретно се работи за ariston pro r 80 v 2k .
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7949 на: 02 Јануари 2022, 16:49:30 pm »
Електрометал

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk