Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855464 пати)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 631
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7545 на: 03 Ноември 2020, 00:26:55 am »
Терај како што си оди земјиштето. После кога ќе правиш украсна ограда, ќе му ја мислиш дали сакаш да ја рамниш због естетике.
Те послушав, отприлика вака излезе, сега уште да ја ставам жицата неделава.
https://imgur.com/gallery/2Tn3qU7

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #7546 на: 08 Ноември 2020, 11:10:29 am »
Бев накај Бразда пред 3 недели, на влезот во селото   после гробиштата на огромна површина се гради елитен комплекс, така ми кажаа работниците.Ќе имало 17 куќи со базени и игралишта.Може да си разгледате плацеви натака не е лошо местото.

Sent from my SM-A105FN using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7547 на: 08 Ноември 2020, 19:27:21 pm »
Бев накај Бразда пред 3 недели, на влезот во селото   после гробиштата на огромна површина се гради елитен комплекс, така ми кажаа работниците.Ќе имало 17 куќи со базени и игралишта.Може да си разгледате плацеви натака не е лошо местото.

Sent from my SM-A105FN using Tapatalk

И општина Јака требаше да биде елитна населба, ама некако слабо оди работата.

Види и ајватовци нагоре некое местенце.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 279
« Одговори #7548 на: 08 Ноември 2020, 19:44:29 pm »
Многу се јаки муабетиве за елитна населба, за кога елитна, стока што живее у место шо личи на хотел со 5 звезди пак си е стока.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7549 на: 09 Ноември 2020, 23:03:10 pm »
Периодов треба да местам цевките за во купатилото па узпат планирам да наместам и соларно...

Е сега разговарав со неколку луѓе и ми викаат дека немора да купувам обичен бољер него самото соларно си имало греач за на зима... Наводно преку зима температурата на водата била 30 степени, со мало догревање ќе стигни до 50/60 колку што е доволно за капење.. 

Дали има стварно потреба од бољер на струја или можи да брка работа само соларно ?

И друго прашање, дали има доволно притисок за туширање или треба да се става некоја пумпа ?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7550 на: 09 Ноември 2020, 23:16:26 pm »
Зависи кој тип соларно.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7551 на: 10 Ноември 2020, 00:10:42 am »
Периодов треба да местам цевките за во купатилото па узпат планирам да наместам и соларно...

Е сега разговарав со неколку луѓе и ми викаат дека немора да купувам обичен бољер него самото соларно си имало греач за на зима... Наводно преку зима температурата на водата била 30 степени, со мало догревање ќе стигни до 50/60 колку што е доволно за капење.. 

Дали има стварно потреба од бољер на струја или можи да брка работа само соларно ?

И друго прашање, дали има доволно притисок за туширање или треба да се става некоја пумпа ?
Јас користам таков солар, точно е има горе во самиот солар греач кој го командуваш од електроника која е поставена во самото купатило , а притисок зависи колку е разликата во висина  од соларот до вц то ......на пример ако вц то е на 1ви кат а над тебе има уште  два спрата па на кров над нив ставен соларот ќе имаш притисок , а ако  вц то е најгоре и веднаш над него е соларот ќе нема доволно висинска разлика и ќе нема притисок .....кај овој систем водата доаѓа по природен пад така да му треба висинска разлика за да има барем сличен притисок како водоводот за да можеш да мешаш топла ладна вода кога се тушираш.....некои стават пумпи ако нема доволно висинска разлика за да постигнат притисок ама незнам колку подобрува тоа.  Инаку како систем со него сум презадоволен нема да згрешиш ако го ставиш, и бољер во купатилото немам само го догревам со тој горе што е во него перфект си работи. Е сега за зимо треба цевката која излегува од него до доле да се убаво изолирани за да не ти замрзне и да немаш практично солар кога се температурите под нула (тоа му е како маана да речеме) но ако е се изолирано како треба нема гајле цела година си функционира без проблем ....

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7552 на: 10 Ноември 2020, 06:08:32 am »
Стави си термосифонски затворен систем, и немаш мака со притисок и електроника

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7553 на: 11 Ноември 2020, 09:42:37 am »
Кажи му колку пари е прво.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7554 на: 11 Ноември 2020, 11:02:38 am »
Јас не продавам, ќе си праша.
Сигурно поевтин од отворен+пумпа+сонда+електроника+проблеми
Ако знаеш, помогни му

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7555 на: 11 Ноември 2020, 21:32:04 pm »
Со соларот си одат и сонда и електроника и греач и се комплет,ако има висинска разлика ниту пумпа не му треба, така комплет солар со 150 литарски инох бољер мислам 200 еур го платив плус монтажа ноемално....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7556 на: 12 Ноември 2020, 10:06:20 am »
Малце ке ти е ... јас сега разгледувам уште 200 литарски да земам на веке постоечкиот од 150л и да ги уштекам на иста инталација за довод и одвод на вода...имам и пумпа, би требало да се зголеми и притисокот кога ке ги уштекам 2-та  :P

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #7557 на: 12 Ноември 2020, 16:28:49 pm »
Дали од овие што ги имате со отворен систем функционираат и во зима со догревањето?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7558 на: 12 Ноември 2020, 16:38:52 pm »
Функционираат додека не смрзнат :)

Мислам на цевките на таван :)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7559 на: 12 Ноември 2020, 19:19:24 pm »
нема гајле зимно време, само цевките од и до бојлерот кои се надвор од кров треба да се добро изолирани