Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855518 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7530 на: 01 Ноември 2020, 16:10:26 pm »
Сте виделе ли вакво нешто кај нас, продаваат ли по продавнициве?
https://youtu.be/qG838pozAQA
https://villager.rs/category/multifunkcijski-trimeri
Види во техногенекс позади Меркур Скопје

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #7531 на: 02 Ноември 2020, 09:32:14 am »
Дечки, препорака каде да се бара плац за викендица во близина на Скопје? Патување отпирлика саат време макс би било идеално, повисоко место со шума е огромен плус.
Ми влезе чивија да почнам со потрагата...

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #7532 на: 02 Ноември 2020, 09:46:37 am »
Не ти е многу далеку саат време со кола за до викендица? Не би сакал да можиш до викендица да појдиш и со точак некогаш да се раздвижиш? Освен ако цената на м2 многу ти менува па сакаш да избегниш 25-35 евра м2 земјиште во околниве скопски села.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #7533 на: 02 Ноември 2020, 09:49:03 am »
Па менува цената да, а и сакам да ги избегнам ептен блиските што веќе се полнат...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7534 на: 02 Ноември 2020, 10:18:00 am »
Накај Скопска Црна Гора има убави места, Бродец е убаво село/викенд населба.
Ама специфични се луѓето од тој дел, посебно Побожје.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7535 на: 02 Ноември 2020, 10:21:22 am »
Дечки, да ве замолам, ако има некој поупатен у целата работа, да ми објасни онака, ко за цреп, на кој начин функционираат топлински пумпи, дали се океј, дали се еколошки / економични, итн итн?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7536 на: 02 Ноември 2020, 10:34:04 am »
Зависи од остатокот од системот, дали се конвертире или оди се ново. Кога се прави конверизја на радјатори е најслаба ефикасноста околу 2 пати поефтино од електричен котел. Ако има подно тогаш е многу поефикасно. Ако се оди на нов систем со мултисплит тогаш 4 пати поефтино од електричен котел/панелки.

Функцинираат ќе видиш на гугл, ама исто како клима уреди. Врти компресор, фреон грее внатре, лади надвор. Разликата е само внатре, дали грее вода за во радијатори, дали грее фреон за единици, дали грее вода за патос.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7537 на: 02 Ноември 2020, 10:52:33 am »
Дечки, препорака каде да се бара плац за викендица во близина на Скопје? Патување отпирлика саат време макс би било идеално, повисоко место со шума е огромен плус.
Китка - Мала река

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7538 на: 02 Ноември 2020, 11:03:56 am »
Во 1ч. возење мислам дека спаѓаат и Теово, Богомила, Папрадиште...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7539 на: 02 Ноември 2020, 11:09:28 am »
Китка - Мала река

Таму е преубаво. Ама нема асфалтен пат. Возење од 30-40 км е околу 1:30, акп си од источна страна на СК. Башка што ти треба соодветно возило.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7540 на: 02 Ноември 2020, 11:10:07 am »

Пред да купуваш провери си во општината дали можи да се гради таму. Има нов закон за урбанизам, малку ја усложнија процедурата за градење на такви места.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1917
« Одговори #7541 на: 02 Ноември 2020, 12:37:04 pm »

с.Сушица, на стариот пат према Свети Николе.
Јас имам таму викендица и за мене нема поубаво и почисто место.
Од Скопје/Аеродром до таму има 30-35 мин возење.

Види и нагоре према с.Живење или пак покрај сам пат према Свети Николе, не е далеку од Скопје ама е убава непипната природа цел тој дел.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #7542 на: 02 Ноември 2020, 17:13:38 pm »
Накај Скопска Црна Гора има убави места, Бродец е убаво село/викенд населба.
Ама специфични се луѓето од тој дел, посебно Побожје.
Специфични во кој смисол? Прашувам затоа што и јас размислувам на таа тема.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7543 на: 02 Ноември 2020, 21:46:35 pm »
Пред да купуваш провери си во општината дали можи да се гради таму. Има нов закон за урбанизам, малку ја усложнија процедурата за градење на такви места.

Што е сменето?
Или има ли нешто некаде да се прочита, ама да е поедноставно за разбирање (од Законот за урбанизам)?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7544 на: 02 Ноември 2020, 23:03:13 pm »
Повлечени се плановите - општ акт за село. Ама сите различно го тумачат, па каша попара е.
Нема уште ништо скратено, цел закон да го прочиташ.

Најдобро е локално со општината на муабет да ти кажат дали можи и која е постапката.
Во најлош случај ќе треба да се изработи некој вид на Архитектонско - Урбанистички проект, нахнадно на Основниот проект за Викенд куќа.