Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856489 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7185 на: 06 Јули 2020, 02:12:05 am »
За внатрешно прашувам. Ме искинаа од убедување мајсториве али ваљда им е полесно со стиропор ради што не малтерисуваат грубо...

Дефинитивно ќе одам на малтер од страните а таваните со стиродур 3цм..

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7186 на: 06 Јули 2020, 09:01:26 am »
Мислиш дали 10 или 20цм, строго Усјепор.
Јас би одел на малтер, рачно, не машински, и од надвор 20цм стиропор.

И 20цм стиропор има?
Во два слоја ако се наредат не мора ни клима.  ???

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #7187 на: 06 Јули 2020, 10:07:22 am »
@osmica8 сите европски профили се од рециклирана пластика не менува тоа. Мое мислење е подобро Трокал во современа фабрика, одколку Рехау или било кој друг лепен сечен на нешто што наликува на погон за производство. Пример саламандер има премногу фалш низ мк. Трокал е средна класа на профил и знаеш точно што добиваш.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 279
« Одговори #7188 на: 06 Јули 2020, 11:26:44 am »
За внатрешно прашувам. Ме искинаа од убедување мајсториве али ваљда им е полесно со стиропор ради што не малтерисуваат грубо...

Дефинитивно ќе одам на малтер од страните а таваните со стиродур 3цм..
Мајстор кој те убедува внатрешно стиропор да ставиш не е мајстор туку само тоа знае да го работи, јас би го преиспитал изборов на мајстори да сум на твое место.
Која цена ти ја бараат за таваните ако не е тајна и со чив материјал?
Чисто информативно цената за гипс картон(тава ,ѕид нема врска) со изолација ти е 16 евра квадрат или 7/8 само работна рака.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7189 на: 06 Јули 2020, 11:31:48 am »
Модул Пласт.
Се надевам дека сеуште постојат и функционираат (пошто реновирањето кај мене беше пред 8 години), луѓето беа ептен профи.
Хахаха, Значи двајцата исто искоментиравме за Модул Пласт.

По сѐ изгледа, уште постојат, ги најдов на официјалната страна на Рехау.

https://www.rehau.com/mk-mk/home-dealerfinder/662722

http://www.modulplast.com.mk/

---

Мислиш дали 10 или 20цм, строго Усјепор.
Јас би одел на малтер, рачно, не машински, и од надвор 20цм стиропор.

Далеку од тоа дека сум експерт, ама најискрено, 20 цм стиропор некако не ми се прифатливи и/или логични.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7190 на: 06 Јули 2020, 11:50:49 am »
20cm e poveke od potrebno... i 30 mozes da stavas ama ...
samo ako ima nekoja poprecenost da se izolira objektot od nadvor ubavo, togas od vnatre tvrdo presuvan od 3-4 cm ...

izoliranjeto za da ima efekt treba bez prekin e od site strani da se izolira inaku betonot / zelezoto ke ti ja sprovedat toplina/temperaturata vnatre , taka da negde nadvor (da receme celno) ako primi tolina racunaj deka 2-3 metra vnatre betonot ja prenesuva temperaturata vnatre...
« Последно менување: 06 Јули 2020, 11:59:52 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7191 на: 06 Јули 2020, 13:08:39 pm »
Tuuu ama zabegavte, pa svetlina nema da imate vnatre, jas imam 5cm i sum lrezadovolen i leto i zime so temperaturite

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7192 на: 06 Јули 2020, 15:01:59 pm »
@osmica8 сите европски профили се од рециклирана пластика не менува тоа. Мое мислење е подобро Трокал во современа фабрика, одколку Рехау или било кој друг лепен сечен на нешто што наликува на погон за производство. Пример саламандер има премногу фалш низ мк. Трокал е средна класа на профил и знаеш точно што добиваш.

Не е така.

Ама за иста или слична цена треба да одберам помеѓу реномиран германски бренд или бренд измислен и произведен во Бугарија.
Тогаш без размислување одбирам Германски.

Незнам што работиш. Ама еве јас имам таква среќа да сум по објекти често.
Гледам што се става и гледам разлика.
Трокал не ми оставиле добар впечаток.
На последен објект каде што местевме Трокал, беше посебна нарачка со 3 стакла. Со најдобрите мајстори, со пазење при монтажа и што не.

Лоши се.
Едноставно е.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7193 на: 06 Јули 2020, 15:31:44 pm »
Аман со тоа стиропор од внатре, што ви е, кај се видело на внатрешни ѕидови стиропор да се става, или стави гипс картон со тервол како изолатор или малтер.
Јас ставив фасада 10цм, 20кг Усјепор, сум задоволен, ама не сум презадоволен, со 20цм ќе бев презадоволен, и од каде тоа дека нема да има светлина.
Целата поента е големите зафати што се прават еднаш треба да се направат како што треба, во овој случај изолацијата треба да се направи квалитетно, целта е да се добие енергетски ефикасен објект.
5цм стиропор фасада за мене се фрлени пари и недоволна изолација.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7194 на: 06 Јули 2020, 16:38:43 pm »
Јас сакав да ставам 30цм стиропор, но ќе останев без балкон, терасата ќе се стеснеше, прозорите ќе ги претворев во бункерски окна, и ќе требаше да правам нови тротоари околу куќа.

6 до 10 цм е најоптимално, над тоа се џабе фрлени пари.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #7195 на: 06 Јули 2020, 16:40:45 pm »
Зависи и дали живееш во Јакутија или во Скопје.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7196 на: 06 Јули 2020, 16:50:02 pm »
Зависи и колку килски е. @t0m1cA  зашто не машинско малтерисување?
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #7197 на: 06 Јули 2020, 16:53:55 pm »
Обично народ мисли дека потежок стиропор, е подобар за изолација. А тоа не е случај. Разликата е во тврдината и носивоста, додека пак изолационите карактеристики се многу малку полоши отколку на полесен стиропор. Ама за пресметка може да се земе и дека се исти.

Со други зборови дебелината не зависи од колку килски е стиропорот.

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7198 на: 06 Јули 2020, 19:46:11 pm »

Не е така.

Ама за иста или слична цена треба да одберам помеѓу реномиран германски бренд или бренд измислен и произведен во Бугарија.
Тогаш без размислување одбирам Германски.

Незнам што работиш. Ама еве јас имам таква среќа да сум по објекти често.
Гледам што се става и гледам разлика.
Трокал не ми оставиле добар впечаток.
На последен објект каде што местевме Трокал, беше посебна нарачка со 3 стакла. Со најдобрите мајстори, со пазење при монтажа и што не.

Лоши се.
Едноставно е.

Најголемата забуна мене ми е зошто тие реномираните брендови не даваат писмена гаранција.
Преферирам да најдам некој локално во Пелагониски регион, за ако има во иднина потреба (ситен дефект, штелување) да го викнам, ако земам некој од Скопје ќе треба да барам други ако е нешто ситно во иднина.

Инаку не ми е јасно како Проспера даваат 10 години на пластика, 5 години на стакло и оков за винкхаус и трокал, а пак фирми не даваат воопшто или само 1 година за Рехау, Комерлинг, Алупласт.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7199 на: 06 Јули 2020, 20:35:36 pm »
Зависи и колку килски е. @t0m1cA  зашто не машинско малтерисување?
Затоа што е мач со две острици, сите изнакупија машини и станаа малтерџии, мене ми ја упропастија куќата од внатре.
Не беше никој од нас тука првите 2 дена кога се почнуваше, веќе ја имаа пола куќа испошљакано затоа што ку*тоните малтерисуваат без фашни, шљака со машината и мазни само. Такво исклучување не сум имал до сега, мрак пред очи, се им исфрлив надвор и им реков дека имаат 30 секунди да го напуштат дворот иначе не им ја гарантирам безбедноста. Мракот на очи падна затоа што капак на се со сила ме правеше глуп дека меурчето на васервагата има толеранција од линија до линија и дека не е криво!
За ќошевите не коментирам, заоблени, нема ќош никаде.
Пак се наапав сега, све им е*у да не ги псују!