Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856481 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7170 на: 05 Јули 2020, 10:24:28 am »
Муабетот е дали 200-300евра разлика вредат за нервози после.

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7171 на: 05 Јули 2020, 10:30:23 am »
Муабетот е дали 200-300евра разлика вредат за нервози после.
Не е за парите само, не сум сигурен и овие што нудат дека си ја знаат работата. Иако нудат подобар оков, даваат само 1 година гаранција, тоа мене малку не ми штима. Ако е навистина нешто добро и квалитетно, треба да има и подолга гаранција.

Ако знаеш некоја добра фирма, препорачај да видам што ќе ми понудат.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #7172 на: 05 Јули 2020, 10:40:36 am »
Кога ќе најдеш добра фирма и мајстори по пропис што монтираат, пиши ми ја :). По пропис види низ светов како се монтира, не е шабански бутни пурпената :)

• Јуниор
  • **
« Одговори #7173 на: 05 Јули 2020, 10:47:04 am »
Кога ќе најдеш добра фирма и мајстори по пропис што монтираат, пиши ми ја :). По пропис види низ светов како се монтира, не е шабански бутни пурпената :)

Излегува работата што и да одбереш си заебан, најскапите купи ги ако нема кој да ги намести како што треба џабе е се.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7174 на: 05 Јули 2020, 10:54:34 am »
Нешто не чини ако е од рециклирана пластика?

Да. Има таму стандарди кои кажуваат колку отрови можат да испуштаат при пожар итн..
Ако беше така наивна работата, рехау и други најаки производители први ќе почнеа да ја користат.

Не дека ќе се расипат Трокалот. Ама сумлив му е дизајнот и материјалот. Дел од материјало знам дека му е од рециклирана пластика.

AGB оков немам искуство. Комерлинг исто така немам искуство.
Слабо наоѓам на интернет информации и за двата производи.

Овде кај нас секој со својата приказна.
Претпоставувам мисли на ова https://www.agb.it/en-us/products/window-hardware
Ако е овој, тогаш би рекол дека треба да е квалитетен според искуството со шарки, брави и кваки за врати.

Би требало да се добри. Ама не сум ги користел лично.
А зошто мислиш дека профилите од рециклирана пластика не ги исполнуваат тие критериуми?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7175 на: 05 Јули 2020, 12:37:06 pm »

Излегува работата што и да одбереш си заебан, најскапите купи ги ако нема кој да ги намести како што треба џабе е се.
Ќе им висиш над глава, и ако нешто не ти штима како работат умешај се, потпрашај, успори ги, нека ти објаснат зошто така...

Првиот прозор што го сменив беше по преоорака од еден пријател, демек што да фрлам пари на пореномирани...
По неколку години видов една фирма како монтираат од Рехау, им зедов контакт. Воопшто не навлегував во детали, единствено прашање беше со 2 или 3 стакла и колку комори пвц профилот. Денес не се ни сеќавам со колку се ;D

Никаков проблем до денес :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #7176 на: 05 Јули 2020, 12:41:44 pm »

Ќе им висиш над глава, и ако нешто не ти штима како работат умешај се, потпрашај, успори ги, нека ти објаснат зошто така...

Првиот прозор што го сменив беше по преоорака од еден пријател, демек што да фрлам пари на пореномирани...
По неколку години видов една фирма како монтираат од Рехау, им зедов контакт. Воопшто не навлегував во детали, единствено прашање беше со 2 или 3 стакла и колку комори пвц профилот. Денес не се ни сеќавам со колку се ;D

Прати ми која фирма, немора тука може и на порака.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7177 на: 05 Јули 2020, 12:44:23 pm »
Модул Пласт.
Се надевам дека сеуште постојат и функционираат (пошто реновирањето кај мене беше пред 8 години), луѓето беа ептен профи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7178 на: 05 Јули 2020, 12:47:43 pm »

Модул пласт, ако сеуште постојат :) поминаа години :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7179 на: 05 Јули 2020, 13:37:38 pm »
Дечки сакам да прашам за малтерисување.. Пазарив мајстори имам околу 300 квадрати.

Е сега мајсториве ми нудат да го прават со обичен стиропор 3цм, на него лепак или што и да е и на крај абрип..
Има опција шприц, грубо мрежа фино абрип..

Евентуално таванот да е со стиропор (или стиродур).. ?

Ќе се грејам со клими па мислам дека е добро да има изолација али па ми е страв да не се меки ѕидовите или дали ќе имам некој други проблеми ?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7180 на: 05 Јули 2020, 14:47:26 pm »
Бузуки, изолација однадвор ќе ставиш, дали 8 дали 10 ти си знаеш.

Sent from my Redmi

• Јуниор
  • **
« Одговори #7181 на: 05 Јули 2020, 14:58:57 pm »

А ова со субвенциите на ПВЦ прозори го имате некој користено?
Ќе има повторно таква работа и кои се условите?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7182 на: 05 Јули 2020, 15:05:10 pm »
Модул Пласт.
Се надевам дека сеуште постојат и функционираат (пошто реновирањето кај мене беше пред 8 години), луѓето беа ептен профи.
Хахаха, Значи двајцата исто искоментиравме за Модул Пласт.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7183 на: 05 Јули 2020, 15:06:41 pm »
Мислиш дали 10 или 20цм, строго Усјепор.
Јас би одел на малтер, рачно, не машински, и од надвор 20цм стиропор.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 279
« Одговори #7184 на: 05 Јули 2020, 21:20:39 pm »
Дечки сакам да прашам за малтерисување.. Пазарив мајстори имам околу 300 квадрати.

Е сега мајсториве ми нудат да го прават со обичен стиропор 3цм, на него лепак или што и да е и на крај абрип..
Има опција шприц, грубо мрежа фино абрип..

Евентуално таванот да е со стиропор (или стиродур).. ?

Ќе се грејам со клими па мислам дека е добро да има изолација али па ми е страв да не се меки ѕидовите или дали ќе имам некој други проблеми ?
Внатрешно или фасада т.е. надворешно, пошто спомнуваш тавани?
За внатре немој ни да помислуваш на стиропор аа ко е за надвор најдобро ти е тврдопресован и барем 10 цм.