@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема
, ама да си во стан/куќа каде што имаш солиден притисок на вода, за да ја држи температурата стабилна, иначе ќе биде офллелее жешкаа или ладнааа среде туширање 
Два пати во овој период е менуван греачот, така да трошокот е занемарлив.
Во последно време сум на размислување да го менувам за електронски, ми беше препорачано заради помала потрошувачка на струја, као поштедливи се.
Што се однесува до брендовите, секогаш би одел на Сименс, мада ги гледав и Стибел може да дојдат во предвид.
Она што ја направив у однос на струјата, директно од главни осигурачи извлековме трофазен кабел до бојлерот.
Те молам тој што ти кажал дека новите се поштедливи да ти објасни зошто?
Греачот целата струја ја претвора во топлина, нема тука виша математика, ама еве да научиме нешто ново
еее да га е*ем, не сум електроничар или физичар.....тие што се овластени сервисери кои ми го мењаа греачот и на нивниот сајт вика:
Опис:
DH18100M е хидрауличен проточен бојлер B класа од 18kW
Работен притисок : 0.6 бари
Регулатор на моќноста : 12 kW/18 kW
Годишна потрошувачка на енергија: 495 kWh
Бучавост: 15 dB
Kaпацитет на топла вода во минута: 9,9л/5,4 л/мин. (380С/600С)
Бакарни цевки : греачите никогаш не доагаат во допир со вода
Отпорни на корозија,ваздушни меурчиња и бигор
Комплетен сет за конекција, прилагодлив од 90-125мм.
Сигурност:
Заштита IP25,осигурач 32 А,-трофазно
Доказ за безбедностa е загарантирана од страна на независен VDE-Prüfinstitut(институт)
---------------------------
Опис:
DE18307M е електронски проточен бојлер, ен.класа А од 18kW
Работен притисок: 0.25 бари
Регулатор на моќноста : 18 kW
Годишна потрошувачка на енергија: 478 kWh
Бучавост: 15 dB
Kaпацитет на топла вода во минута: 9,8л/5,3 л/мин. (380С/600С)
Фиксна температура на 55 °C
Променливо подесување на температурата со помош на ладната вода
Заштеда на енергија до 20% во споредба со хидрауличните прот.бојлериCLICKFIX plus: брза,лесна и едноставна инсталација
Сигурност:
Заштита IP25,осигурач 32 А,-трофазно
Доказ за безбедностa е загарантирана од страна на независен VDE-Prüfinstitut(институт)
Едино, годишнава потрошувачка мати вода во математикава