Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856838 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7065 на: 02 Јуни 2020, 12:56:08 pm »
@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема  ;) , ама да си во стан/куќа каде што имаш солиден притисок на вода, за да ја држи температурата стабилна, иначе ќе биде офллелее жешкаа или ладнааа среде туширање  ;D

Два пати во овој период е менуван греачот, така да трошокот е занемарлив.
Во последно време сум на размислување да го менувам за електронски, ми беше препорачано заради помала потрошувачка на струја, као поштедливи се.
Што се однесува до брендовите, секогаш би одел на Сименс, мада ги гледав и Стибел може да дојдат во предвид.

Она што ја направив у однос на струјата, директно од главни осигурачи извлековме трофазен кабел до бојлерот.
Те молам тој што ти кажал дека новите се поштедливи да ти објасни зошто?
Греачот целата струја ја претвора во топлина, нема тука виша математика, ама еве да научиме нешто ново

еее да га е*ем, не сум електроничар или физичар.....тие што се овластени сервисери кои ми го мењаа греачот и на нивниот сајт вика:

Опис:

DH18100M е хидрауличен проточен бојлер B класа од 18kW

Работен притисок : 0.6 бари

Регулатор на моќноста : 12 kW/18 kW

Годишна потрошувачка на енергија: 495 kWh

Бучавост: 15 dB

Kaпацитет на топла вода во минута: 9,9л/5,4 л/мин. (380С/600С)

Бакарни цевки : греачите никогаш не доагаат во допир со вода

Отпорни на корозија,ваздушни меурчиња и бигор

Комплетен сет за конекција, прилагодлив од 90-125мм.

Сигурност:

Заштита IP25,осигурач 32 А,-трофазно

Доказ за безбедностa е загарантирана од страна на независен VDE-Prüfinstitut(институт)

---------------------------

Опис:

DE18307M е електронски проточен бојлер, ен.класа А од 18kW

Работен притисок: 0.25 бари

Регулатор на моќноста : 18 kW

Годишна потрошувачка на енергија: 478 kWh

Kaпацитет на топла вода во минута: 9,8л/5,3 л/мин. (380С/600С)

Фиксна температура на 55 °C

Променливо подесување на температурата со помош на ладната вода

Заштеда на енергија до 20% во споредба со хидрауличните прот.бојлери

CLICKFIX plus: брза,лесна и едноставна инсталација

Сигурност:

Доказ за безбедностa е загарантирана од страна на независен VDE-Prüfinstitut(институт)

Едино, годишнава потрошувачка мати вода во математикава  ;D ;D ;D

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7066 на: 02 Јуни 2020, 13:27:02 pm »
Многу добро знам што е манометар, секојдневно го користам. Бојлерот работи на проток не на притисок. Човекот рече да измери проток затоа се збори за протокомер. Не водомер не е протокомер... Ајде отчитај ми од твојот водомер колку литри во минута имаш моментален проток.
Фала звонко на споделеното искуство.. тоа читам на интернет дека треба минимум 0.25бара да има притисок за да си работи како што треба....и? Што ќе кажеш?
Каков манометар користиш секој ден?
Со каков протокомер ќе измериш проток на 3/4 цевче? Електромагнетен или ултразвучен? Не може да отчита на водомер колку литри истекло за 5 мин??
Не може да измери со кофа 10л и штоперка??
Не комплицирајте и не го бунете човекот непотребно

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7067 на: 02 Јуни 2020, 16:55:55 pm »
@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема  ;) , ама да си во стан/куќа каде што имаш солиден притисок на вода, за да ја држи температурата стабилна, иначе ќе биде офллелее жешкаа или ладнааа среде туширање  ;D

Два пати во овој период е менуван греачот, така да трошокот е занемарлив.
Во последно време сум на размислување да го менувам за електронски, ми беше препорачано заради помала потрошувачка на струја, као поштедливи се.
Што се однесува до брендовите, секогаш би одел на Сименс, мада ги гледав и Стибел може да дојдат во предвид.

Она што ја направив у однос на струјата, директно од главни осигурачи извлековме трофазен кабел до бојлерот.
Греачот целата струја ја претвора во топлина, нема тука виша математика, ама еве да научиме нешто ново

еее да га е*ем, не сум електроничар или физичар.....тие што се овластени сервисери кои ми го мењаа греачот и на нивниот сајт вика:

Опис:

DH18100M е хидрауличен проточен бојлер B класа од 18kW

Работен притисок : 0.6 бари

Регулатор на моќноста : 12 kW/18 kW

Годишна потрошувачка на енергија: 495 kWh

Kaпацитет на топла вода во минута: 9,9л/5,4 л/мин. (380С/600С)

Бакарни цевки : греачите никогаш не доагаат во допир со вода

Отпорни на корозија,ваздушни меурчиња и бигор

Комплетен сет за конекција, прилагодлив од 90-125мм.

Сигурност:

---------------------------

Опис:

DE18307M е електронски проточен бојлер, ен.класа А од 18kW

Работен притисок: 0.25 бари

Регулатор на моќноста : 18 kW

Годишна потрошувачка на енергија: 478 kWh

Kaпацитет на топла вода во минута: 9,8л/5,3 л/мин. (380С/600С)

Фиксна температура на 55 °C

Променливо подесување на температурата со помош на ладната вода

Заштеда на енергија до 20% во споредба со хидрауличните прот.бојлери

CLICKFIX plus: брза,лесна и едноставна инсталација

Сигурност:

Едино, годишнава потрошувачка мати вода во математикава  ;D ;D ;D
Годишната потрошувачка е ориентационо ставена
Stiebel имаш во Римеко, во мзт се сместени

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7068 на: 02 Јуни 2020, 17:11:49 pm »
Rimeko ima i kaj olimpiski bazen, pioneer...

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
« Одговори #7069 на: 02 Јуни 2020, 23:02:16 pm »
Ги најдов римеко или елипсо по ново.. гостиварци се увозници за овие германскиве стиебел секако ке земам електронски не хидрауличен .. само да го решам ова со протоков 0.25 бари..  ваљда ќе биде ок... па не сум најгоре во зградата има уште 2 ката над мене а и протокот ако не е добар сигурно и машините за перенње алишта или садови би рикнале до сега.. хехе
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #7070 на: 03 Јуни 2020, 16:28:55 pm »
Пред неколку дена мајсторот го иструга паркетот и сабјале завршен лак. По што бев на работа и сега гледам цело парче изедено од црв.

Ме интересира дали отпосле од мирисот на лакот има испаднато и пробиено надвор, тоа парчр паркет било изедено одоздола како што ме убедува мајсторот или тој при стругање го нема видено дека тоа парче е уништено треба да се замени пред лакирање?

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7071 на: 04 Јуни 2020, 01:28:44 am »
Китиран е паркетот ?

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #7072 на: 04 Јуни 2020, 06:22:28 am »
Китиран е паркетот ?
Да празнините измеѓу, а ова е на средина.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7073 на: 04 Јуни 2020, 13:12:17 pm »
Молер да не го китирал?
Враќај го нека си го среди ова пошто на ништо не личи и нека не ти кажува приказни.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #7074 на: 04 Јуни 2020, 19:30:10 pm »
Незнам како е воопшто така бело.. Ние го правиме потечен китот за да навлези подолу во дупките при што и црви и све живо ќе испоцрка...

Најдобро побарајго нека си среди.. И да не е негова грешка треба да дојди да го оправи...

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1917
« Одговори #7075 на: 05 Јуни 2020, 08:07:57 am »
Да кажете што да ставам меѓу висечкиве и лулата во кујнава, изолација некоја?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
« Одговори #7076 на: 05 Јуни 2020, 12:16:37 pm »
Онаа за клима канали што е плус со алуфолија на неа. Мада нема баш убаво да изгледа али сеа тоа е

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #7077 на: 05 Јуни 2020, 14:35:39 pm »
Незнам како е воопшто така бело.. Ние го правиме потечен китот за да навлези подолу во дупките при што и црви и све живо ќе испоцрка...

Најдобро побарајго нека си среди.. И да не е негова грешка треба да дојди да го оправи...
Нема таму ставено кит, китот е потемна боја и има само измеѓу.
Ова белото е изедено од црв кој има испаднато после лакирање и јас само го расчепкав да го извадам.

Прашањето ми беше дали црвот отпосле може да испадне од мирисот или овој го нема видено и поминато со лак 3 пати на тоа место?

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #7078 на: 05 Јуни 2020, 16:39:26 pm »
Од мирисот (лакот) црвот ќе поцрка во првите 2 минути.. А тоа да го нема видено нема врска, неможи негде некаде да го врви 3 пати.. Или го врви секаде или никаде.. Се познава ако некаде има повеќе или помалку лак..

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7079 на: 06 Јуни 2020, 09:58:32 am »
@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема  ;)
...

На проточните бојлери со електронска контрола местиш температура и електрониката ги регулира грејачите.
На механичките проточни бојлери има неколку фиксни сетинзи, генерално добиваш нешто повисока температура на вода и потоа додаваш малку ладна вода (донекаде слично на употребата на класичните бојлери)

Идејата е дека кога се загрева водата директно до крајната потребна температура на вода, тоа е поштедливо од загревање на водата на фиксна (повисока од потребната) температура - и потоа додатно ладење со малку ладна вода. Нели за да се добие потребната температура.

Јас лично повеќе сакам механички бојлери, помалку елементи за расипување и помалку главоболки со сервисирање. Плус и на нив преку регулирање на протокот на водата може да се дотера температура на водата без додавање на ладна вода. Само треба да се разбира малку на колкав проток ќе се вклучи додатниот грејач, и евентуално по потреба да се додаде сосема малку малку ладна вода... Лесно се учи ама на некои тешко им влегува во глава. Еве после цели години жена ми уште ја учам.  :D