Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1464963 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3749
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8835 на: 07 Март 2024, 17:09:15 pm »
^ кој знае колку се зафатени баткиве чим вака профи работат. Пола ден за стан од 71м2, браво.
Погоре математиката од 600 еур како да не е точна. Со 80 ден по м2, тоа се околу 450 м2, што е негде за стан од 150 м2. Или ако е за 150 ден по м2, тогаш за стан од 60м2 би било околу 450 еур.
Пишува и 150
60м2 x 4=240 m2
240x150=36.000 денари. 

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #8836 на: 08 Март 2024, 09:33:48 am »
^ мислам дека x3 од основата рачунаа за вкупна површина за кречење, али можда смениле. Ако е така точно е тогаш :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3061
« Одговори #8837 на: 08 Март 2024, 23:09:21 pm »
^ мислам дека x3 од основата рачунаа за вкупна површина за кречење, али можда смениле. Ако е така точно е тогаш :)

Сеуште е х3.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1915
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #8838 на: 09 Март 2024, 07:59:09 am »
Разговарав со молерот и го прашав како одат цени за кречење со поликолор бело или со креч / кречење во боја се има цена зборам со човек која има 69 год кој е  молер цел живот човеков е во пензија и не може баш да работи како во најдобри денови ама како знае домот да го среди тоа немам збор вака кај мене зима 1000 ден и јас го почастам 1000 =2000 ден  со мој материјал

Кречење оди вака од соба 50 евра со материјал на газдата да речеме некаде каде се излушпило каде се ложи огин зид да се поправи тоа не наплаќа али генерално да се окречи од 150 до 200 евра со материјал на газдата.

Во последни 10 години луѓе се сами си кречат зборам домаќинства скоро 90% така ми рече он тоа што немало демек мајстори да се најдат тоа се земени да кречат станови од коперанти и екипици направени на терен претежно по скопје бидејки на секој ќоше има зграда па поради тоа и така е

Чесен мајстор домакин човек да ти окречи 60 квадрати 150 до 200 евра се над тоа е е болест безобразлук и треба добар ќотек да се удри на тој што бара ненормална цена

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #8839 на: 09 Март 2024, 08:11:46 am »
Кога сме кај мајстори за тв комодичка од 2 метри на 35 со 4 фиоки и табла за тв од 150 на 80 иверка кантирана човек барал 400 евра да направи тоа замислите 400 евра и барална  жена ми(невенчана) викам добро ке дојдам јас и ке разоговарам со тој човек. Тоа беше на есен седнавме со мајсторов кафе рио минас сиво,пиво скопско отворено муабет и почнавме земвме пенакло илист нацртавме шо треба обележивме димензии колку ова чини мајсторе он вели 400 евра добро мајсторе зимам лап топ отварам јавор најскапа иверка во боја сиво gray дебелина 20 ка со плотна се нај фулл и позадината звонам пред него во јавор се тоа на димензии да скројат само да намонитрам ми кажуваат 11 илјади денари тоа да се направи зборам со иверка најскапа од 6500 ден мислам беше викам мајсторе нели срамота ова имаш ли прво емпатија дали мислиш и етц одржување на животна лекција прв пат во мојот живот се воздржавам да не унакажам човек од ќотек ми дојде како од јужни ветар коа  голуб христо у подрум го парталиса , не потценувам ничиј занат и работа ама да свесно правиш будала и да не знам тоа чуство да го опишам ова стана со мајстори како станови во скопје 2000 илјади гаражаа 30 илјади евра па ако има будали нека платат ама сум убеден од колец на колец ке се набодат сите тие мајстори и тие шо барат 600евра и овој за 4 иверики 400 евра

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4971
« Одговори #8840 на: 09 Март 2024, 09:15:25 am »
Olabavi malce

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8841 на: 09 Март 2024, 11:51:25 am »
Taква е ситуацијата сега, нема многу мајстори а добри мајстори уште помалку.
Некој што сака да заштеди или има мерак за малку работа (вообичано и двете), таквиот си зима штрафилица, штрафови, во продавниците за иверка нарачува парчиња скроени по мерка... И сето тоа си го склапа самиот.
Има на нет милион планови, и ништо сложено не е работата. Секој може да го направи ова, буквално.

Е сега ако немаш време ни волја да се заебаваш со такви работи, тогаш има продавници со готови производи. Или има и мајстори и генерално така е секогаш поскапо. Поскапо е затоа што цената е производ на моменталниот однос од понуда и побарувачка. Ако побарувачката е голема (таква е), а понудата е мала (малку мајстори има)... Епа цената е висока.
Во денешно време никој нема да се нафати да понуди пониска цена од продавница со сериски направени производи. Затоа што секако ќе биде ангажиран од некој друг, по повисока цена и со повеќе профит.

Ти самиот да си во таква позиција, ќе работиш за поевтино? Од емпатија? Проблемот е што потоа (со помалку пари во џебот), во супермаркет кога ќе влезеш нема да ти понудат поевтини производи заради емпатија... Тоа е тоа, инфлацијава ни го изеде стандардот. Се е поскапо вклучително и мајсторите.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4971
« Одговори #8842 на: 09 Март 2024, 12:04:21 pm »
Некој што сака да заштеди или има мерак за малку работа (вообичано и двете), таквиот си зима штрафилица, штрафови, во продавниците за иверка нарачува парчиња скроени по мерка... И сето тоа си го склапа самиот.
Има на нет милион планови, и ништо сложено не е работата. Секој може да го направи ова, буквално.

Е сега ако немаш време ни волја да се заебаваш со такви работи, тогаш има продавници со готови производи. Или има и мајстори и генерално така е секогаш поскапо. Поскапо е затоа што цената е производ на моменталниот однос од понуда и побарувачка. Ако побарувачката е голема (таква е), а понудата е мала (малку мајстори има)... Епа цената е висока.
Во денешно време никој нема да се нафати да понуди пониска цена од продавница со сериски направени производи. Затоа што секако ќе биде ангажиран од некој друг, по повисока цена и со повеќе профит.

Ти самиот да си во таква позиција, ќе работиш за поевтино? Од емпатија? Проблемот е што потоа (со помалку пари во џебот), во супермаркет кога ќе влезеш нема да ти понудат поевтини производи заради емпатија... Тоа е тоа, инфлацијава ни го изеде стандардот. Се е поскапо вклучително и мајсторите.
Dzabe objasnuvas

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #8843 на: 09 Март 2024, 13:46:35 pm »

Ван која црна инфлација ако нешто чини 200 евра ти ми зимаш 400 евра? понекогаш некои работи мора да се направат по мерка не е секаде стандардна димензии за која инфалција збориме коа пробува со 200 евра да ме унакаже зар треба и да имам и да немам финансии или ако сакам да реновирам купам направам платам нешто што е не реално ?! и да се вадиме на стандард каков ни е или ако работиш во странство таму ги (калапчиш) парите онака лабаво ,има чесни луѓе мајстори најдов мајстор како што имам за кречење така и за мебел чесно ке ми каже купи си или нарачај материјал ја ке ти го склопам ке дадеш колку ти мислиш да дадеш  ниту да го потценам ниту да ме заебава, ниту пијам јас нафта нито он, ниту ми спрема не знам што топла  вода измислување - и  не е ти само да ми земеш пари ова збориме за човечност не би земал за нешто преку па макар за леб просел не би го тоа направил оставаме се на друга страна ./ човек на човек му е најголем покренувач а воедно и најголемо зло. атаквите алчни злобни мизерни мајстори заслужуваат голем ќотек и тоа на кило ќотек да неможе уста да отвори со месеци на цевче да е.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8844 на: 09 Март 2024, 14:16:46 pm »
До пред десетина години мајсторите земаа 60% работна рака од цената на потребниот материјал.
200 евра материјал + 60% = 320 евра
Е сега на сето тоа треба да се додаде цена на механизми, ментежи, ручки...во зависност што се прави.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
« Одговори #8845 на: 09 Март 2024, 15:06:40 pm »
Не ти одговара не плаќај, се снајдоа луѓето, кој има пари ќе плаќа кој не, бујрум јутубот, форумиве и алатот в раце, ќе се прашува овде ќе се греши итн.
И мене ми побараја нездрави суми за рандом работи за реновирање станот, во апсолутно ништо не ми излезе есапот да платам мајстор, ни за глетовање , ни за плочки ни за кујна.
Место за мајстори, за алат и материјал ги давам парите, шо се една десетина од работната рака. Е сеа шо неможам здравствено да се накренам јеби га, кога ќе сум поарен лека полека, ѕид по ѕид.
  Најголемиот проблем е шо сите мајстори сакаат само големи проекти да фаќаат за ситно не му се слуша, цела куќа , цел стан , огромна кујна, никој не ти иди за еве пр кај мене в кујна 5-6 квадрати плочки, ела најди некој, за wc така така и тоа да му го спремиш цело сам, само да лепел.. Е јеби га не сум до толку, барем во денешницава има алат за плочки колку сакаш, затоа секој втор плочкар се направи, а квалитетот како јас првпат да пробвам без алат кај пола, чест на исклучоци,=.

3-4 дена бев без чешма во кујната. ипорастурен сум, нешто реновирам нешто крпам за привремено дур не фатам од корен се пролетвава.
4 дена барав мајстор да дојди две цевки пластични шо излегуваа од ѕид за високо монтажна чешма да ги спуштат одма после ѕидот долу под мијалник оти наместив на мијалник привремено нова туш чешма шо сум купил за новата кујна кога ќе ја правам, старата се заеба скроз да течи и останав без да можам да ја приклучам новата.
Значи едно метро цевка и 4 колења беше цела работа. 1500, 2000 работна рака  бараа, да сум купел материјал јас, па сега ќе дојдам , после ќе дојдам ни излезе работа на објект... Ми пукна филмот позајмив пегла и со 200 денари завршив работа за 25 минути.  Пред малце бев до алатара Сабина, 850 денари е пеглата, ќе ја купам и неа денес и не планирам да се замарам со водоводџии повеќе во животот, сем ако не заебам нешто некаде до неповрат, после ќе му ја мислам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #8846 на: 09 Март 2024, 15:15:31 pm »
Не ти одговара не плаќај, се снајдоа луѓето, кој има пари ќе плаќа кој не, бујрум јутубот, форумиве и алатот в раце, ќе се прашува овде ќе се греши итн.
И мене ми побараја нездрави суми за рандом работи за реновирање станот, во апсолутно ништо не ми излезе есапот да платам мајстор, ни за глетовање , ни за плочки ни за кујна.
Место за мајстори, за алат и материјал ги давам парите, шо се една десетина од работната рака. Е сеа шо неможам здравствено да се накренам јеби га, кога ќе сум поарен лека полека, ѕид по ѕид.
  Најголемиот проблем е шо сите мајстори сакаат само големи проекти да фаќаат за ситно не му се слуша, цела куќа , цел стан , огромна кујна, никој не ти иди за еве пр кај мене в кујна 5-6 квадрати плочки, ела најди некој, за wc така така и тоа да му го спремиш цело сам, само да лепел.. Е јеби га не сум до толку, барем во денешницава има алат за плочки колку сакаш, затоа секој втор плочкар се направи, а квалитетот како јас првпат да пробвам без алат кај пола, чест на исклучоци,=.

3-4 дена бев без чешма во кујната. ипорастурен сум, нешто реновирам нешто крпам за привремено дур не фатам од корен се пролетвава.
4 дена барав мајстор да дојди две цевки пластични шо излегуваа од ѕид за високо монтажна чешма да ги спуштат одма после ѕидот долу под мијалник оти наместив на мијалник привремено нова туш чешма шо сум купил за новата кујна кога ќе ја правам, старата се заеба скроз да течи и останав без да можам да ја приклучам новата.
Значи едно метро цевка и 4 колења беше цела работа. 1500, 2000 работна рака  бараа, да сум купел материјал јас, па сега ќе дојдам , после ќе дојдам ни излезе работа на објект... Ми пукна филмот позајмив пегла и со 200 денари завршив работа за 25 минути.  Пред малце бев до алатара Сабина, 850 денари е пеглата, ќе ја купам и неа денес и не планирам да се замарам со водоводџии повеќе во животот, сем ако не заебам нешто некаде до неповрат, после ќе му ја мислам.
Истото го праев муабет со молеров ова човекот го кажа

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5717
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8847 на: 10 Март 2024, 14:32:19 pm »
@Jimny и останати ако сте за иверица, плотна за кујна, медијапан, другар има фирма со најголем избор во Прилеп, Битола и Велес.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #8848 на: 12 Март 2024, 12:18:15 pm »
Даски чам/бел бор (за ограда) каде има некој да знае по цена како одат, до сеа што се распрашав, 100 ден за 100х10х2 цм

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #8849 на: 12 Март 2024, 12:35:55 pm »
Даски чам/бел бор (за ограда) каде има некој да знае по цена како одат, до сеа што се распрашав, 100 ден за 100х10х2 цм
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057137874497