Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1507607 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3645 на: 10 Мај 2015, 15:30:51 pm »
Зборував за обично стакло за на маса. Инаку каленото е поскапо.
Најдобро да се јавиш и да прашаш. Ништо не те кошта.
Можеш и многу поефтина варијанта да направиш. ама незнам колку ке ти се допаѓа. Наместо калено стакло, да ставиш плексиглас. Само што потешко е за одржавање, а и многу е понетраен од стаклото.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3646 на: 10 Мај 2015, 16:46:51 pm »
Spomnuvas drzaci i sarki pa ke pretpostavam stanuva zbor za "paravan" vo kupatilo te. tus kabina
Posle kuzman studentskiot ima edni pravat paravani od pleksiglas - okolu 100e
Kaleno staklo po dimenzija imas vo elektroelement -okolu 15.000den
Za nekoj staklar da ti pravi ne znam kolku bi zemal, a posto i mene mi treba pisi koga ke doznaes i resis.

Seto ova pod uslov da sum ja pogodil temata :)
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3647 на: 11 Мај 2015, 18:18:21 pm »
После ваков бетон, онаков бетон, вакви камења, онакви камења, конечно најдов со што да го поплочам дворот, да изгледа убаво а да ми е во рамките на буџетот, терацо плочки:

8€ по квадрат

Е сега прашањето ми е дали некој има редено, и како што ми кажаа од фирмата што ги прави, мајсторите ги ределе со полу сува каша од цемент и песок, а јас сакам да ги лепам на свежотурен бетон. Памет да ми посолите?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3648 на: 11 Мај 2015, 19:53:07 pm »
A што мислиш за лепење со лепак за плочки?
Јас би одел на таква варијанта.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3649 на: 11 Мај 2015, 20:40:01 pm »
да.. ама за да туриш лепак за плочки, треба на нешто да ги залепиш плочките.. на земја не фаќа... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3650 на: 11 Мај 2015, 20:45:26 pm »
А на тампон да ги наредиш?

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3651 на: 11 Мај 2015, 20:54:17 pm »
Меркур, Хубо и Бриколаж немаат кант траки - незнам зашто а порано имаа. И сега кај да барам?

На метар има на пазарчето у Ѓорче.
Би требало да има и на другиве пазарчиња. Зборувам за кант трака која се лепи со пегла.
Оние што ги продаваат по Солопром, Продизајн, бла бла бла итн итн се ПВЦ и за нив треба машина за да се залепат. У спротивно треба да ги лепиш со неостик, а тоа е многу неблагодарно и мачно.
Ако се работи за поголема количина ондак во Ефтинија, или пак да се провери во Блажиќ, исто така Качанички пат. Мислам дека и они даваа на метража и тоа имаат од тие со лепак на нив.

:)

Да не остане недокажано :D , бела кант со лепак за со пегла 19мм 50метра земено во Ефтинија за 150ден. И шарки за вратичките, обични по 15денари. Боја да доземам една кантичка и рачки, па за 1500ден да си реставрираш кујна да служи за следните 2,3 год и не е така лошо.
« Последно менување: 11 Мај 2015, 20:59:50 pm Pistorij »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3652 на: 11 Мај 2015, 22:11:18 pm »

После пак пцујте мајка, Сале бил оваков, Сале бил онаков!

Јк  ;D

да.. ама за да туриш лепак за плочки, треба на нешто да ги залепиш плочките.. на земја не фаќа... :)

На бетонска плоча, па макар и тазе да се прави.
Ја би лепел со лепак.
Имам малку лошо искуство со лепење плочки на бетон. Можда е и до мене, али ја би одел со лепак.
:)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3653 на: 11 Мај 2015, 23:16:46 pm »
Лепак и тоа акрилен или супер акрилен, нормално на бетонска подлога. Лепак за плочки е закон работа бе, сегде може да го мачкаш... освен на леб...

Едит, лепење со бетон никако, кога се суши се повлекува и не е флексибилен и пукаат плочките а плус и со текот на годините он си работи, така да секако ке испукаат. Од друга страна лепакот е помек и пофлексибилен.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3654 на: 11 Мај 2015, 23:35:37 pm »
A lepakot sto ke iskoci djavo i po site zaboravate, covekot ne lepi 2 kvadrati pa lepak za plocki.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3655 на: 11 Мај 2015, 23:36:15 pm »
А на тампон да ги наредиш?
тоа ако се барем 4cm дебели на дробен камен, најситен(оној жутион, накај бел, за бекатон редење)...а ако се потенки со лепак најубаво на претходно бетонирана површина (а може и млеко од цемент и малку песок како алтернатива, ама може да ти ги повлече плочките каде што ке ставиш поредка смеса, па нема да ти бидат рамни плочките кога ќе се осуши).
« Последно менување: 11 Мај 2015, 23:41:45 pm Filip_90 »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3656 на: 11 Мај 2015, 23:39:34 pm »
После ваков бетон, онаков бетон, вакви камења, онакви камења, конечно најдов со што да го поплочам дворот, да изгледа убаво а да ми е во рамките на буџетот, терацо плочки:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

8€ по квадрат

Е сега прашањето ми е дали некој има редено, и како што ми кажаа од фирмата што ги прави, мајсторите ги ределе со полу сува каша од цемент и песок, а јас сакам да ги лепам на свежотурен бетон. Памет да ми посолите?

Сега гледам си пишал плочка, мене на бекатон ми заличија од мобилен.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3657 на: 12 Мај 2015, 08:46:51 am »
Не се разбравме убаво.

Значи овие се пресовани бекатонски/бетонски плочки (терацо или мозаик негде ги сретнував) и на крај полирани од горната површина.
Димензии: 30х30cm со дебелина од 38mm.

Атестирани биле за 7 тона, а со бетонска подлога 7-20 тона. (најтешко низ двор, кола ќе врви така да...)
И моментално имам земја, така да лепак за плочки нема да можи, а за тампон се сомневам дека ќе можам да го настегам како што треба.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3658 на: 12 Мај 2015, 16:40:54 pm »
На тампон колку издржуваат?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3659 на: 12 Мај 2015, 17:21:43 pm »
Ќе мора некаква подлога да ставиш. Најубаво прво покрупан тампон а потоа дробен камен ете ваков :
Кубик е околу 1200 ден. (за толку ни го дотера нас еден човек со камионче кога редевме бекатон) мешан единица и двојка, а по ископите го даваат тон, ама со превоз исто ке те фати...