Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2911770 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #15720 на: 20 Октомври 2017, 23:49:29 pm »
Ај ај ќе ми ти се сојадит симитче од силбо ;D Зарем имаме таков напредок на дефект ауто да не свириме во сета гужва. Или дека ауди можда :)
Требало да документираш таков догаѓај :)
Додуша и пред некој ден кај кјуби врбеше амбулантно возило, баш во сета гужва, пријатно се изненадив како се расчисти пат.
« Последно менување: 21 Октомври 2017, 00:08:29 am Bicikle »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #15721 на: 21 Октомври 2017, 00:06:20 am »
Nekolku dusi komentiraa deka sopstvenici na audi se olos narod. Epa vcera i so svoj oci osetiv ama steta ne go slikav. Kopilj od 20 i neso sitno godini pred beverli na sred trotoar kacen so audi A6 crno so crni stakla i use go otvoril dzamot i moabet si pravese tipceto na mobilen. Na sred trotoar kaj sto nikogas kola ne se parkira on pred sam trgovski Beverli hils u kapistec pred samite skali. Ja butam kolicka so dete i nemozam da projdam. Cisto koga dojdov pred prozorot na tipceto podzastanav i glasno mu objasniv na sin mi od 1.5 godina kako stoki od soferi ima  i kako cickoto vo crnata kola e govedo. Tipot od audito podzapre so moabetot na mobilen me zagleda i pocna da se kezi i produzi da zbori na mobilen. Stoka stoka stoka.....

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15722 на: 21 Октомври 2017, 00:10:16 am »
Ами санки немат други што прават така. Е да беа само со ауди ....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #15723 на: 21 Октомври 2017, 00:23:34 am »
Ами санки немат други што прават така. Е да беа само со ауди ....

Што би рекол Стратро: „камче да фрлиш обавезно слетува на погрешно паркирано Ауди“

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #15724 на: 21 Октомври 2017, 01:13:20 am »
Битно Ауди да ти биле clown proof.
Оо море еден стап неизделкан....

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #15726 на: 21 Октомври 2017, 02:17:00 am »
kako za grad so uzasna guzva, premalce se vozat 2 trkala i sezonata e prekratka.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15727 на: 21 Октомври 2017, 03:26:54 am »
За прав бајкер никогаш не е лоша сезоната :) немаме навика, барем ск ај да не претерам ама 6 месеци мин можеш да бајковаш.
П.с. ене разбарај на ут баковањето си се одвива мормално и во услови на дожд....
« Последно менување: 21 Октомври 2017, 03:33:27 am Bicikle »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #15728 на: 21 Октомври 2017, 03:34:54 am »
Јас почнав само што се стопија снеговите :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #15729 на: 21 Октомври 2017, 08:18:38 am »
kako za grad so uzasna guzva, premalce se vozat 2 trkala i sezonata e prekratka.
Ма како прекратка сезона... имаме само 2-3 месеци во кои што тешко може да се вози. Декември, Јануари и Февруари макс. Проблемот е што инфраструктурата е крш, и кога е мокро, ти се е*а векот на мотор. Треба со скафандер да возиш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #15730 на: 21 Октомври 2017, 09:24:54 am »
Пропушти ги пешаците на пешачки, пропушти го тој што пробува да се приклучи од споредна улица, застани на жолто - не се бутај на раскрсница за да застанеш на сред раскрсница, престрој се на време, ако си забораил да се престроиш на време - дај жмигавец, ќе те пушти ако не првиот, вториот.

...почитувај ги ограничувањата на брзината... или тоа не? За тоа ќе напраиме исклучок од германштината?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15731 на: 21 Октомври 2017, 09:56:13 am »
Пропушти ги пешаците на пешачки, пропушти го тој што пробува да се приклучи од споредна улица, застани на жолто - не се бутај на раскрсница за да застанеш на сред раскрсница, престрој се на време, ако си забораил да се престроиш на време - дај жмигавец, ќе те пушти ако не првиот, вториот.

...почитувај ги ограничувањата на брзината... или тоа не? За тоа ќе напраиме исклучок од германштината?

И тоа. Поготово и посебно кога станува збор за одење и враќање од работа и возење во градски гужви, со густ автмобилски, велосипедски и пешачки сообраќај.

Има места каде што навистина нема смисла ограничувањето од 50, бидејќи ниту еден возач, ама баш  буквално ниту еден не го почитува, и таму би требало да се воведе повисок лимит, ама тоа е друг муабет. Исто така, може кога е лабав сообраќајот да се зголеми лимитот во градот, како што тоа го имаат направено во Полска, каде од 23:00 до 05:00 ограничувањето е зголемено од 50 на 60км/ч. Или зголемување на брзината на некои делници на 70км/ч (на пример од семафорот кај „стоп енд гоу“ до влез на касарна „илинден“, кај што никој не вози 50, или од петљата пластичарска/бит пазар до семафорот во Автокоманда и некои други генерално безбедни места во градов).

Туку веќе кога спомна (а станува збор за нервози во град), Тебе те нервира кога возиш 50 и некој со 55-60 ќе те претица во град? Мислам, прекорачувањето на брзина толку те вади од такт што мораше да го споменеш? Или муабетот е „сеа ќе го пецнам Симо за неговиот признат грев у сообраќајот...“ :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #15732 на: 21 Октомври 2017, 11:02:18 am »
Има места каде што навистина нема смисла ограничувањето од 50, бидејќи ниту еден возач, ама баш  буквално ниту еден не го почитува, и таму би требало да се воведе повисок лимит, ама тоа е друг муабет. Исто така, може кога е лабав сообраќајот да се зголеми лимитот во градот, како што тоа го имаат направено во Полска, каде од 23:00 до 05:00 ограничувањето е зголемено од 50 на 60км/ч. Или зголемување на брзината на некои делници на 70км/ч (на пример од семафорот кај „стоп енд гоу“ до влез на касарна „илинден“, кај што никој не вози 50, или од петљата пластичарска/бит пазар до семафорот во Автокоманда и некои други генерално безбедни места во градов).

Принципот кој го промовираш „ако повеќето луѓе не го почитуваат законот X, тогаш законот X нема смисла“ е универзален, или важи само за максималната дозволена брзина?

Туку веќе кога спомна (а станува збор за нервози во град), Тебе те нервира кога возиш 50 и некој со 55-60 ќе те претица во град? Мислам, прекорачувањето на брзина толку те вади од такт што мораше да го споменеш? Или муабетот е „сеа ќе го пецнам Симо за неговиот признат грев у сообраќајот...“ :P

Бр. два  :)

Инаку, не ме нервира ако на ограничување 50 некој ме претица со 55. Ме нервира ако на ограничување 50 јас некого нервирам кога возам 50. Ако не се нервира никој ни ја не се нервирам.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #15733 на: 21 Октомври 2017, 11:05:26 am »
Многу се нервирате за небитни работи.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15734 на: 21 Октомври 2017, 13:14:01 pm »

Принципот кој го промовираш „ако повеќето луѓе не го почитуваат законот X, тогаш законот X нема смисла“ е универзален, или важи само за максималната дозволена брзина?

Не го промовирам принципот така како ти што го издефинира.  Повеќе е "Поради создадени услови,
Луѓето не го почитуваат законот  X.   Поради тие  услови треба да се промени законот X." отприлика...

Ете,  некој во Полска увидел дека од 23 до 05 сабајле,  постојат услови безбедно да се одвива сообраќај со зголемена брзина во град,  и го преточил тоа во закон.  Во Будимпешта постојат такви улици кои се во градска средина каде е дозволено 80. Со семафори со пешачки премини со све...

Цитат

Бр. два  :)

Инаку, не ме нервира ако на ограничување 50 некој ме претица со 55. Ме нервира ако на ограничување 50 јас некого нервирам кога возам 50. Ако не се нервира никој ни ја не се нервирам.

Па не го нервирај,  тргни се,  пушти го да лета нека крши глаа,  не се инаети,  повеќе "германец"  него "рус"  у сообраќај ;)