Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2904787 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #15675 на: 19 Октомври 2017, 20:19:44 pm »
А на трепкаво зелено?
Толку е тешко да се предвиди дали си доволно блиску за може да поминеш или не? Ако е тешко, почни полека да кочиш...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15676 на: 19 Октомври 2017, 20:23:17 pm »
мене поарно ми беше предходно, или со бројќаник или само семафор. ова нонстоп ме реметит...  :) све ми се чини ако закочам ќе ме собери некој што брза да го "фати"...

Отсутен dangthe

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #15677 на: 19 Октомври 2017, 20:25:47 pm »
мене поарно ми беше предходно, или со бројќаник или само семафор. ова нонстоп ме реметит...  :) све ми се чини ако закочам ќе ме собери некој што брза да го "фати"...

И мене со тајмер ми беше многу подобро, искрено не знам зошто одлучија да ги сменат...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15678 на: 19 Октомври 2017, 20:27:46 pm »
Затоа реков, „...почни полека да кочиш“. За да види тој залетаниот дека имаш намера да застанеш, ама не дека имаш намера да се укопаш :)
Инаку, кога ги спомна трепкавите зелени - најбоља работа у задње време. Можеби треба да се надополнат со бројач кога е во план да се угасне црвеното светло, ама трепкачките зелени се топ! Јас се изненадуем ако на некој семафор ми се упали нагло жолто сега.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15679 на: 19 Октомври 2017, 21:17:23 pm »
Изгледа секој си има различита перцепција за просторот, времето и забрзувањето :)
Нека трепка, нека има и бројач. Стои уште "луфтата" на жолто од 3 секунди?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #15680 на: 19 Октомври 2017, 21:22:47 pm »
Бројачот е исфрлен од употреба, затоа што динамичкиот систем на промена на режимите на работа на семафорите, во зависност од интензитетот на сообраќајот не може(уствари може ама кој да се бафта со тоа) да биде усогласен со тајмерите. Јас дури и по други земји ретко каде гледам тајмери(не се сеќавам кај сум видел последен пат, освен во Охрид), за разлика од трепкачки зелени, што се доста честа појава насекаде по европава.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #15681 на: 19 Октомври 2017, 22:08:39 pm »
Отсекогаш сум се прашувал , на сите дрангулии кои непотребно ги бутаат во автомобиливе, што е толку тешко да им се стави лимитер на брзина до 60 км/ч во градско подрачје и автоматски жмигавец  зависно од тоа на која страна го вртиш воланот...

Мислам дека првиот Нисан ГТР  врз основа на ГПС навигација "препознаваше" кога не е на тркачка патека и електронски ги заклучуваше голем дел од перформансите....

Ни казни, ни спид камери...а на кој му стиска со 60 да помине на црвено, нека помине..пак шансите за фатален судар се помали.
jas ova probuvav so VCDS da go napraam
da bide po default na palenje na kola, speed limiterot namesten na 60khm
pa ako sakas pobrzo da moras da cepkas po dugminja
ne uspeav da go napravam
sea ako sakas treba sekoe palenje na kola da setiras `speed limiter`
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #15682 на: 19 Октомври 2017, 23:07:52 pm »
Да тоа е безвезе што не памти.

Знам имаше кола некоја дали беше Меган дали Клио дали некоја друга имаше копче онакво 1 или 0 кај рачната за темпомат и за лимитер. И можеш да си го ставиш на лимитер за низ град и си седи стално таму. Кога ќе го штракнеш пак се гаси. Исто одлично решение. Си ставаш 70 и чао.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15683 на: 19 Октомври 2017, 23:44:52 pm »
Не е 50 градска? Мада... ако возиш 50 едини ќе бидиш :)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #15684 на: 20 Октомври 2017, 00:13:43 am »
Јас имам лимитер ама никогаш не ми текнало да го искористам, ако не си здрав во мозокот да се контролираш уште помалце ќе си да го уклучиш па да го местиш.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15685 на: 20 Октомври 2017, 00:51:09 am »
Тоа да, али мојш да се замислиш да се заборајш.... не е ништо ненормално да ти избега +10 километражата.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #15686 на: 20 Октомври 2017, 01:01:14 am »
+10 е ништо,  секако ти лажи километражот 4-5 на саат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15687 на: 20 Октомври 2017, 01:55:26 am »
Тоа да. Згодно би било да бипка на 60-70... напати ми се десило да се далдисам дур се вратам со умот оп 70-80... али па зошто да плаќаш казни.. и 60 да возиш кршиш закон. А дали ќе чекаш 20 секунфи или 40 на семафор не ти мења ништо...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #15688 на: 20 Октомври 2017, 11:20:36 am »
Денес гледав онака како психилошки ги доживуваме семафорите.

Гледав на саат и чекав две минути на семафор.

Ми изгледаа како 20 минути.

Многу луѓе кога се во Zone да стигнат некаде стануваат нервозни, а уствари чекаат само 2-3 минути на раскрсница.

Не ретко се случува да заглавиш и по 45 минути во место, ама зборам за оној нормал commute и гужва.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #15689 на: 20 Октомври 2017, 11:29:33 am »
Според мене, во Скопје непотребно се прават гужви поради многу лошо менаџирање на тие семафори. Па тука и возачката култура ти е како производ од тоа лошо менаџирање.

Мој прв впечаток кога не сум бил во Скопје неколку месеци е предолго чекање на големи раскрници. Треба на сите големи раксрници да се забрани вртење лево и со тоа ќе се дозволи во исто време проток на сообраќај на двете спротивни страни намесо една како што е сега. Сега се чека непотребно многу.

Вртење лево само во време со мал интензитет, односно од 9 вечер до 6 сабајле врти лево колку сакаш.