Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2904835 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #15645 на: 19 Октомври 2017, 09:56:11 am »
Нека ме удри и сканија, само пешак или точак јас да не дигнам на хауба....
Небитно дали е крив.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #15646 на: 19 Октомври 2017, 12:47:02 pm »
Скарани со собраќајна култура.
Лоши сообраќајнки решенија, нервоза и жртви.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15647 на: 19 Октомври 2017, 13:15:34 pm »
Решенијата се тие, и до сега не се десило семафор или улица да згази некого. Ние сме тие што трена да се прилагодиме. И по 8 ленти да имаат булеварите и електрична ограда измеѓу да не прескокаат пак исто ќе биде се додека некултурата не се промени.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #15648 на: 19 Октомври 2017, 13:33:26 pm »
Отсекогаш сум се прашувал , на сите дрангулии кои непотребно ги бутаат во автомобиливе, што е толку тешко да им се стави лимитер на брзина до 60 км/ч во градско подрачје и автоматски жмигавец  зависно од тоа на која страна го вртиш воланот...

Мислам дека првиот Нисан ГТР  врз основа на ГПС навигација "препознаваше" кога не е на тркачка патека и електронски ги заклучуваше голем дел од перформансите....

Ни казни, ни спид камери...а на кој му стиска со 60 да помине на црвено, нека помине..пак шансите за фатален судар се помали.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #15649 на: 19 Октомври 2017, 13:57:26 pm »
Многу од новите коли што се продаваат имаат темпомат со вграден Speed Limiter, баш наменет за градски услови. Барем 50-тина проценти од колите што сме ги возеле во последниве 2 години имале Speed Limiter. Поставуваш брзина, стискаш дугмиќ и за да ја надминеш брзината треба скроз до крај да ја притиснеш педалата за гас.

Сме возеле и коли што идат next level. Volvo XC90-ката рецимо имаше темпомат што препознава знаци, па возиш ти по темпомат, колата гледа дека ограничувањето е намалено од 60 на 50, и си намалува на 50.

Некои коли имаат и поедноставен систем. Кај мене во Голфот може да се подеси да ти свирне ако надминеш некоја одредена брзина. Во Скопје го ставаш тоа на 75 и бркаш работа. ;D

Итн, итн.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #15650 на: 19 Октомври 2017, 13:59:38 pm »
Инсигнијата го има тоа уште од 2009 :)

"Opel Eye" односно "Verkehrschilderkennungssystem" :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #15651 на: 19 Октомври 2017, 14:02:21 pm »
Добро де, Стратро живее на крајот на 90тите, не му се лути на човекот. ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #15652 на: 19 Октомври 2017, 14:02:51 pm »
Зборам за опција која ќе биде задолжителна.
Нема сакам / нејќам/каснам/ми се брза.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #15653 на: 19 Октомври 2017, 14:05:56 pm »
Citroen C4 втора генерација има лимитер. Ама џабе и папуча до крај не се деактивира. Идеално за Скопје :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #15654 на: 19 Октомври 2017, 14:08:31 pm »
Зборам за опција која ќе биде задолжителна.
Нема сакам / нејќам/каснам/ми се брза.

Таква рестриктивна легислатива би се косела со моите лични ставови кон нешатата.

Јас сум повеќе за друг пристап кон работите - нешто што Ford веќе го прави (а мислам и уште неколку производители). Едноставно е - програмабилен втор клуч.

Ја сака син ти колата за вечер? Супер, му даваш втор клуч, и ја програмираш колата со тој клуч да не дозволи повеќе од (измислувам) 2500 вртежи во минута, 60 километри на час и музиката да не е погласна од „петка“. Дополнително, ако излезе од некои одредени географски граници, добиваш одма информација по SMS. Чиста работа.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #15655 на: 19 Октомври 2017, 14:10:22 pm »

Неможе 707 КС...
Земи црниот, 400 доста ти се...
 ;D

Шала на страна, Хелкатот имам VALET моуд во кој не може да трга во прва и е ограничен на 2000 обртаи, заштитен со лозинка.
« Последно менување: 19 Октомври 2017, 14:15:30 pm Stratro »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #15656 на: 19 Октомври 2017, 14:14:15 pm »
Тоа е со клучот на Форд што ограничува сила и брзина со едниот клуч, а со другиот можеш да возиш.

Ама џабе. Ти ја купуваш колата, неможеш на купецот да му наметнеш зошто нема да ти ја купи колата.

П.С. Ете стартор му текна

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #15657 на: 19 Октомври 2017, 14:15:12 pm »
Во Скопјево како да мора да се исшалтаат сите брзини одма после тргнувањето од семафор или пешачки и да се круза со 90км/ч. Абе тргнува со полна гас и забрзува како писта да има пред него, а тоа пешачки премини кои не се баш осветлени и треба поголемо внимание и помала брзина за да реагира ако преминува некој. Па кога преминуваш на пешачкиот удира со сета сила на кочница, па пиштат гумите, абе драми :)

Друга работа, кога треба да помини некој главуч, нели застанува полицаец да регулира додека не помини, и после неполни 2 минути почнуваат да свират ко демек полицаецот ќе им ја ослободи лентата. Треба да сфатат дека џабе свират, само креваат нервоза и ги вознемируваат луѓето наоколу. Со свирење ништо нема да сменат ама ај објасни им.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #15658 на: 19 Октомври 2017, 14:17:22 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Неможе 707 КС...
Земи црниот, 400 доста ти се...
 ;D

Шала на страна, Хелкатот имам VALET моуд во кој не може да трга во прва и е ограничен на 2000 обртаи, заштитен со лозинка.

Го имам ова на Инсигнијата, мада у друга форма :)

Се заклучуваат сите контроли и дисплеи и слично, а не знам дали може да се постави ограничување на обртаи/брзина. Ако може да се заклучи лимитерот, онда то му доѓе исто, ама не знам, не сум пробал :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15659 на: 19 Октомври 2017, 14:32:10 pm »
Зошто во шрва да не може да тргне?
Демек да не шлајфа в место?
Инаку во ред е на семафор да тргнеш побрзо за и другите да поминат.... што не значи дека мора сите да ги исшалташ и да возиш 90.. накај 50 ќе намалиш со забрзувањето, не мора папучата(педалот) да е притиснат до макс. постојано.