Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2902284 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #15330 на: 09 Август 2017, 15:44:25 pm »
Дени ке се помисли некој имаш 60 години искусен човек  :D

Али озбилно сеа, кој сме тоа нас? Демек македонци специјално како нација или странците ги колат насекаде во туѓа држава?
Си бил некаде освен на првиот крак на плажа?
Имам лошо искуство со таксисти во Бугарија каде што договараш една цена па после уз пут накај дестинација те прави наудрен. Ти немаш избор освен да платиш рекет или нормално ако си балканец културно отвараш врата и излегуваш од такси макар и да те остави таксиста/багабантот на сред пат.

Многу е лошо да генерализираш ама од друга страна па има околу 17.4% вистина во муабетот што го повторуваш.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #15331 на: 09 Август 2017, 15:45:58 pm »
Интересен момент, пред Лефкада негде ми се јави луфта во јабучица на горна виљушка и сакав да си го средам тоа таму, за да не возам со мисли.

Наредниот ден отидов во Лефкада, инаку бев сместен во Агиос Никитас.

Прв сервис:
Им кажувам што е работа, они ќе гледаат ќе тресат, и ми го кажаа истото што им го кажав и јас.
-Океј мај френд, делот треба да се замени (цела виљушка е 60 евра, промена 40 евра, вкупно 100 евра).

Втор сервис:
Исто проверија, оо мај френд ју хев биг проблем. 35 евра делот (само јабучица) и промена, вкупно 100 евра (овие роднини на Дени беа изгледа).

Трет сервис:
Влегувам и гледам на цел зид знамето со сонценце, и долу текст "Macedonia is one and Greek". Си викам кај к*р влегов...
Батката провери, 30 евра делот (јабучица) и промена 35-40, донеси ја утре од сабајле. Фала богу ја однесов тука, го прашувам колку треба на крај, 60 евра комплет. Си платив и задоволен си продолжив со одморот.

Очекував колење бидејќи е на остров и бидејќи сум странец (најлоша категорија на странец), ама ете се најде поштен човек.
Сервисот PETROPOULOS ќе го препорачам на секој кој недај боже ќе има потреба од сервис и се наоѓа во Лефкада.

https://www.google.com/maps/@38.8275095,20.7031688,3a,75y,322.69h,82.51t/data=!3m6!1e1!3m4!1sosTZ4G5h0tKgJt_2jkvXQQ!2e0!7i13312!8i6656

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #15332 на: 09 Август 2017, 15:48:30 pm »
промена, вкупно 100 евра (овие роднини на Дени беа изгледа).

Трет сервис:
Влегувам и гледам на цел зид знамето со сонценце, и долу текст "Macedonia is one and Greek". Си викам кај к*р влегов...

:D :D :D Се скинав од смеење солзи ми течат

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #15333 на: 09 Август 2017, 16:06:29 pm »
...

Прошетај подалеку од Бугарија и Грција.

Луки не му ги кревај акциите. Од кај знаеш дека бил во Грција и Бугарија? Ако судиме по тоа колку време поминал на форумов само, плус на кајгана, ит, фемина, топшоп и тако даље, он од дома нема излезено.  Не знам зашто уопште му ги читате постовите.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #15334 на: 09 Август 2017, 16:12:53 pm »
Работата е дека треба да се пази. Во Белград ептен се крадеше на странци во такси до вчера, Маџарска да не зборам што се дешава исто, Букурешт исто може да те најде и муабетот кога нев беше да се пази. Во Норвешка муабетот беше дека треба да се гледа по гпс да вози зошто 95еур беше од дома до работа само. Во Барселона знаат да те присоберат како турист бајаги, во Валенсија исто знаат ујдурма да направат и треба да се пази. Во Египет е исто ефтино таксито ама ќе ти рече два долара плус за куферите иако нетреба, во Сингапур поштени беа зашто се сече рака, во Рим сум немал проблем, а и во Минхен. На азурна обала исто сум немал проблем. Напротив на муабетите во Грција не сум имал проблем, само знае да е скапо таксито. Незнам каде се имам возено во други таксиња. Не памтам.

Јас си пазам во такси зошто многу пати ме предупредиле да си водам сметка за да е со таблица, да упали таксиметар, ако има гпс да вози по него, да не наплаќа за куфери. И истото искуство го пренесувам тука. Вие како сакате.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15335 на: 09 Август 2017, 16:13:59 pm »
Интересен момент, пред Лефкада негде ми се јави луфта во јабучица на горна виљушка и сакав да си го средам тоа таму, за да не возам со мисли.

Наредниот ден отидов во Лефкада, инаку бев сместен во Агиос Никитас.

Прв сервис:
Им кажувам што е работа, они ќе гледаат ќе тресат, и ми го кажаа истото што им го кажав и јас.
-Океј мај френд, делот треба да се замени (цела виљушка е 60 евра, промена 40 евра, вкупно 100 евра).

Втор сервис:
Исто проверија, оо мај френд ју хев биг проблем. 35 евра делот (само јабучица) и промена, вкупно 100 евра (овие роднини на Дени беа изгледа).

Трет сервис:
Батката провери, 30 евра делот (јабучица) и промена 35-40, донеси ја утре од сабајле. Фала богу ја однесов тука, го прашувам колку треба на крај, 60 евра комплет. Си платив и задоволен си продолжив со одморот.

Очекував колење бидејќи е на остров и бидејќи сум странец (најлоша категорија на странец), ама ете се најде поштен човек.
Сервисот PETROPOULOS ќе го препорачам на секој кој недај боже ќе има потреба од сервис и се наоѓа во Лефкада.

https://www.google.com/maps/@38.8275095,20.7031688,3a,75y,322.69h,82.51t/data=!3m6!1e1!3m4!1sosTZ4G5h0tKgJt_2jkvXQQ!2e0!7i13312!8i6656

те третирал како домашен човек :) али како грк :)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10214535908016904&id=1396879565&refid=17&_ft_=top_level_post_id.10214535908016904%3Atl_objid.10214535908016904%3Athrowback_story_fbid.10214535908016904%3Athid.1396879565%3A306061129499414%3A2%3A0%3A1504249199%3A5878176843565753365&__tn__=%2As%2As-R
А кај нас нашите ќе те одерат

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #15336 на: 09 Август 2017, 16:39:23 pm »
Маааалку повеќе ме загрижува општото одобрување дека туристот треба да го опљачкаш по секоја цена.

Е ова истово обиди се на охриѓанец да му го објасниш...  Ако успееш, можеби има надеж за тоа убаво место да се размрда повторно, а ако не, се по празно и по празно ќе биде таму... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #15337 на: 09 Август 2017, 16:46:56 pm »
Маааалку повеќе ме загрижува општото одобрување дека туристот треба да го опљачкаш по секоја цена.

Е ова истово обиди се на охриѓанец да му го објасниш...  Ако успееш, можеби има надеж за тоа убаво место да се размрда повторно, а ако не, се по празно и по празно ќе биде таму... ;)
Дај објасни ти околу сообраќајката со моторот што поминува на сто црвени, како бил во право и како земал оштета. Недела дена те чекаме.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15338 на: 09 Август 2017, 16:54:21 pm »
До сега кај што су бил во ох све биле нормални цените, дури и поефтини од ск. Е сеа ако сакаш да се луксузираш... пред некој ден платив целодневна паркинг карта 100 денари. Па колку да биде, кај е поефтино. Кафе 50-60 ден, коктел 250, јадење 2 порции 400 ден...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #15339 на: 09 Август 2017, 17:00:15 pm »

Еве скопјани имаа шанса да им покажат на охриѓани како се праи туризам - и се испо*раа од врв глава. 1000 евра вечер сместување, 2000 денари за 4 километри такси, откажување на закажани со месеци унапред аранжмани... да не продолжувам.

Вие изгледа сте оделе во Охрид само на социјални мрежи, вистински не сте ни стапнале таму. Ако не се понашате како шупаци и персоналот во угостителскиот објект го третирате како човек, ни ќе ве краде, ни ќе ви се понаша шупачки, ни ништо. Дури и оние фамозните вработени во градски паркинг што наводно таргетираат скопјани разбираат кога ќе им се обратиш човечки - како што заслужуваат. Во сообраќај - да не зборам. Во најголемите гужви од плажа, мафтам на коли што не се охридски да ме пуштат во колона, нити вртат глава нити имаат намера да пуштат - невидлив си. Охридска кола - со насмевка ти вика „ај“.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #15340 на: 09 Август 2017, 17:19:40 pm »

Не треси глупости, Скопски мафијози ни го уништуваат турисмот во Охрид. Жаре Сељак кога држеше шанк Немо, продаваше пиво скопско 120, Јове Оревче(пештанец охриганец), хајникен 140, истата година. Знам, пошо киснам таму. така да не мрси муда.

Сакате мрзите Скопски, за 1 месец да спечалите за цела година во Охрид, е неможе бе батка, годинава Немо празно.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #15341 на: 09 Август 2017, 17:24:28 pm »
Многу пати имам кажано и пак ке повторам,пред некои 8г кога бев на Миконос кој грабеж им го правеа на туристите,ова кај нас не се ни споредува.
Изрентано моторче(Зип Пијаџо),паѓаат дечките,деловите ги земам од продавница 90 и нешто евра,газдата им наплати 700(седумсто евра) штета,а тие пак млади дечки Италијанци кај нив се произведува Пијаџо,па праевме муабет кога ги носев на аеродром,викаат колење до бесвест,дома нема да не примат.
Изрентани коли,за една иста гребаница минијатурна на секој им ја наплаќаа по 50е,по 100е.
Таксито,од Каво Парадисо(дискотека) на Парадајс Бич до центарот 100че...
Кога бев со кола и кога бегав за дома,обавезно си качував некои патници и си вадев 50-че. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #15342 на: 09 Август 2017, 20:17:50 pm »
Работата е дека треба да се пази. Во Белград ептен се крадеше на странци во такси до вчера, Маџарска да не зборам што се дешава исто, Букурешт исто може да те најде и муабетот кога нев беше да се пази. Во Норвешка муабетот беше дека треба да се гледа по гпс да вози зошто 95еур беше од дома до работа само. Во Барселона знаат да те присоберат како турист бајаги, во Валенсија исто знаат ујдурма да направат и треба да се пази. Во Египет е исто ефтино таксито ама ќе ти рече два долара плус за куферите иако нетреба, во Сингапур поштени беа зашто се сече рака, во Рим сум немал проблем, а и во Минхен. На азурна обала исто сум немал проблем. Напротив на муабетите во Грција не сум имал проблем, само знае да е скапо таксито. Незнам каде се имам возено во други таксиња. Не памтам.

Јас си пазам во такси зошто многу пати ме предупредиле да си водам сметка за да е со таблица, да упали таксиметар, ако има гпс да вози по него, да не наплаќа за куфери. И истото искуство го пренесувам тука. Вие како сакате.

Гајле ти е друг плаќа :P

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #15343 на: 09 Август 2017, 20:18:26 pm »

Не треси глупости, Скопски мафијози ни го уништуваат турисмот во Охрид. Жаре Сељак кога држеше шанк Немо, продаваше пиво скопско 120, Јове Оревче(пештанец охриганец), хајникен 140, истата година. Знам, пошо киснам таму. така да не мрси муда.

Сакате мрзите Скопски, за 1 месец да спечалите за цела година во Охрид, е неможе бе батка, годинава Немо празно.

jaс во охрид газам, неколку пати годишно, но не како некој што нуди некаква услуга врзана со туризмот... нит имам намера да печалам нит ништо, а како гостин, и во тие неколку пати кога ке отидам, кафе да се напијам, ке ми скисели од цените... кој, што, кога, каде, како, зашто и дали цените се издиригирани од охриѓани или скопјани или кој и да е (мафиози), јас тоа незнам... јас сум гостин во охрид, и ги гледам тие цени... а ти пошто се најде засегнат, види си таму со земјаците кој ви ги мрси мудата рачуните што охрид е се попразен, секоја година, не е до мене, а не е ни до скопјани, пошто скопјани скоро и да нема, сите се исселија надвор од Македонија. Јас сум туриста таму и не диктирам никому ништо а немам ни намера, нити пак имам моќ за такво нешто, јас сум парнаџија... и намали со личните навреди, јас не те навредив, стварно нема потреба ни ти... ;)

Дај објасни ти околу сообраќајката со моторот што поминува на сто црвени, како бил во право и како земал оштета. Недела дена те чекаме.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

сериозен си? нема потреба од објаснување.

Еве скопјани имаа шанса да им покажат на охриѓани како се праи туризам - и се испо*раа од врв глава. 1000 евра вечер сместување, 2000 денари за 4 километри такси, откажување на закажани со месеци унапред аранжмани... да не продолжувам.

Вие изгледа сте оделе во Охрид само на социјални мрежи, вистински не сте ни стапнале таму. Ако не се понашате како шупаци и персоналот во угостителскиот објект го третирате како човек, ни ќе ве краде, ни ќе ви се понаша шупачки, ни ништо. Дури и оние фамозните вработени во градски паркинг што наводно таргетираат скопјани разбираат кога ќе им се обратиш човечки - како што заслужуваат. Во сообраќај - да не зборам. Во најголемите гужви од плажа, мафтам на коли што не се охридски да ме пуштат во колона, нити вртат глава нити имаат намера да пуштат - невидлив си. Охридска кола - со насмевка ти вика „ај“.
уште од прв ден ЈАВНО ги критикував тие со цените за становите што аздисаа и хотелите што им откажаа резервации за да ги поскапат... го пцуев и комшијава што ги дигна цените на сендвичите од 90 денари на 5 евра... ги критикував и сите таксисти кои што дојдоа во сервис и се фалеа дека под 10 еура не возат нигде... има еден генерален проблем, СКОРО НИЕДЕН НЕ Е СКОПЈАНЕЦ од погоре посочениве примери, исто како и она за во охрид дека скопјани ги ебеле цените...

кругот се врти, а во него сме ние сите... ;)
да повторам дека немам апсолутно ништо против охрид. еден од нај убавите градови во државава, иако сум скопјанец ќе потврдам дека охрид е поубав град и од скопје, со ВИСТИНСКИ историски знаменитости што можат да се видат... меѓутоа цените се уби боже. исто како во црна гора било кое туристичко место, кај да се завртиш само пари ти бараат.. да ситни, 30-50-70 денари, ама па по 20 пати на ден за се нешто, само се наплаќа... претерано е...
ете грција ако ја компарираме, по цела туристичка ривиера, нигде не се наплаќа паркинг. лежалките се исти цени како во охрид. а море е, песочни плажи итн итн... албанија, неолку пати бев, не се ни споредува. паркинг исто беспари сегде, ви-фи на секоја плажа, туш на секоја плажа, пиво хајнекен од 1 до 1,2 еура на плажа. лежалка два комада и чадор комплет за 2,5 до 3,5 еура во цел ксамил и саранда, а што е нај интересно ете го, за околу 200 км од охрид е... ;)

значи до одлуката на “газдите“ и бизнис асоцијацијата е тоа, да се држат тие цени. всушност, баш ме боли кој што и како искрено... мене ме боли моментот што по џеб ме удара. да се за 20% по ниски цените, нема да може никој од охрид да ме избрка, нема да мрднам од таму по жештиниве, наместо секој викенд да палам кола и да бегам негде на друго место, би идел на наше, домашно, кај нас, на наши луѓе ке ги оставам парите, а верувам дека и многу други го мислат истото, затоа што и да е за 10-15% поскапо од море, пак кога ќе удрам есап, наместо 1000 км идење-враќање, да поминам со помалку од 400, секогаш ќе го одберам охрид, а вака, кога сакам да се ладам, ако ми е за набрзинка, идам на ВЕЛЕШКО ЕЗЕРО... и ова е само позитивна критика, немора охриѓаниве да се палат одма, во жестока одбрана на охридскиот туризам, кога повеќето овде знаеме како идат работите таму... ;)
« Последно менување: 09 Август 2017, 20:43:29 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #15344 на: 09 Август 2017, 20:24:07 pm »
"Macedonia is one and Greek". Си викам кај к*р влегов...

Since 1990 не пишуваше? Шо не им одржа лекција