Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3270485 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
Не знам за вас али јас ако се качам на моторче или точак  и да решам возам низ градов, да можам очи и на газот ќе си израснам.
Маичкава се подразибра..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Не знам зашто мислите дека во секоја сообраќајка само еден е виновен? Многу често секој од учесниците има вина, некој повеќе, некој помалку, некој само минимално.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Проблемот е што сите генерализираат. Спомнуваат случки од лично искуство каде пешаците и велосипедистите се криви (а за воља на вистината многу често се), иако тука се коментира конкретен случај. Убаво се гледа дека возачот на Хонда CR-V прави неколку сообраќајни прекршоци уште пред да го удри велосипедистот (според нивните закони, кои ги постирав во претходниот пост).

Тотално не ми е јасно толку еднострано гледање на работите, како да не сме сите повремено и пешаци (или велосипедисти), колку што сме и возачи на автомобили.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Последнава реченица злато вреди, ама ретко кој ќе сака или ќе си дозволи на самиот себе да ја разбере.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Некој најчесто се вози во кола, точак или мотор никогаш не возел, а и пешки не се движи многу често, па си тргнува само од себе и тоа што на него му пречи.

Во конкретната ситуација со точакот и џипот, дефинитивно двајцата имаат вина, е сега кој колку не сум стручен да кажам, а уште помалку што не ги познавам америчките закони.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Неколку пати го изгледав видеото и не успеав да ја видам раскрсницата што толку ја споменувате. Како што гледам има булевар со по три коловозни ленти за во двете насоки поделени со тревник во средината и паркинг од десната страна. Јас тука гледам вина во возилата што застанале да му дадат предност на велосипедистот и во велосипедистот што преминува преку шест коловозни ленти на необележано место додека се движат возила на три од нив. При поминување на необележано место велосипедистот треба да помине само доколку му се укаже доволно место за преминување без да пречи на останатите во сообраќајот. Доколку беше обележано место за преминување целата вина ќе ја сносеше возачот на CRV-то.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Неколку пати го изгледав видеото и не успеав да ја видам раскрсницата што толку ја споменувате.
...
Доколку беше обележано место за преминување целата вина ќе ја сносеше возачот на CRV-то.

Баш затоа поставив нивни закон за првенство на премин.
Таму вели:
- Раскрсница се рачуна секое место каде на еден пат се спојува друг пат.
- Дури и ако нема знаци СТОП или за првенство на премин на било која раскрсница, возачот што се приближува на раскрсницата мора да ги пропушти возилата, велосипедите или пешаците, кои веќе се на раскрсницата.

Цитат
http://apps.dmv.ca.gov/pubs/hdbk/right_of_way.htm
Цитат
Intersections

An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway. Intersections include cross streets, side streets, alleys, freeway entrances, and any other location where vehicles traveling on different highways or roads join each other.

Driving through an intersection is one of the most complex traffic situations motorists encounter. Intersection collisions account for more than 45 percent of all reported crashes and 21 percent of fatalities according to the Federal Highway Administration.

At intersections without “STOP” or “YIELD” signs, slow down and be ready to stop. Yield to traffic and pedestrians already in the intersection or just entering the intersection. Also, yield to the vehicle or bicycle that arrives first, or to the vehicle or bicycle on your right if it reaches the intersection at the same time as you.
    At “T” intersections without “STOP” or “YIELD” signs, yield to traffic and pedestrians on the through road. They have the right-of-way.

Освен тоа здрав разум вели дека ако коли во двете други ленти се застанати, значи чекаат нешто што го попречува движењето... нема логика да нагазиш на гас посебно затоа што не гледаш што е тоа што го попречува сообраќајот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Неколку пати го изгледав видеото и не успеав да ја видам раскрсницата што толку ја споменувате. Како што гледам има булевар со по три коловозни ленти за во двете насоки поделени со тревник во средината и паркинг од десната страна. Јас тука гледам вина во возилата што застанале да му дадат предност на велосипедистот и во велосипедистот што преминува преку шест коловозни ленти на необележано место додека се движат возила на три од нив. При поминување на необележано место велосипедистот треба да помине само доколку му се укаже доволно место за преминување без да пречи на останатите во сообраќајот. Доколку беше обележано место за преминување целата вина ќе ја сносеше возачот на CRV-то.

Ги немаме сите информации од позицијава прикажана на видеово тука. Мене ме интересира, што прават Мерцот и Џипот од десната улица така застанати? Мене ми личи дека саакаат лево да завртат.

BTW, еве еден коментар со кој се согласувам ептен. Да се разбереме, не го „амнестирам“ бициклистот, глупо би било, очигледно е кретен:

Your description could also read "dumb person driving a car at innapproprately high speed past lines of stopped cars and through an interesection, leaves no room for error, crashes into vulnerable road user".  But of course, this is the USA! Car is king, driver is never at fault.  My bad.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Одкога Хондата ќе го удри велосипедистот, возилото на најлевата лента тргнува понапред и се гледа дека тревникот е непрекинат и нема раскрсница на местото. Мерцот и Џипот го чекаат да помине тој со Хондата.

Ова е типичен лош велосипедист.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809

Се слагам и јас. Се гледа дека не е баш во кондиција. Меѓутоа со повеќе возење и повеќе тренинг (доколку идиотот во ЦР-В то не го удреше), ќе ја подобреше кондицијата и ќе станеше барем просечно добар велосипедист, ако не и типично добар велосипедист.

Идиотот во ЦР-В то во случајов ја спречи таа можност да стане подобар велосипедист него што е .

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Освен Мартин, не видов дека некој ја оспори вината на велосипедистот. Мене ме чуди бранењето на возачот на CRV-то.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одкога Хондата ќе го удри велосипедистот, возилото на најлевата лента тргнува понапред и се гледа дека тревникот е непрекинат и нема раскрсница на местото. Мерцот и Џипот го чекаат да помине тој со Хондата.

1. „An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway„
http://apps.dmv.ca.gov/pubs/hdbk/right_of_way.htm

Ама нема врска што вика законот, твоето разбирање за поимот раскрсница е тоа што е важно!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер

Драго ми е кога ќе видам ваков велосипедист како тебе. Многу може да научат од тебе.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Типови на раскрсници. Со сличе:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Симо, драго ми е кога ќе видам ваков возач како тебе. Многу може да научат од тебе!

:P