Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3269611 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Не бе, тоа улета случајно, го барав она со splash-от за Nokia ;D

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
Типот возеше. точка, крај. Како што кжа и Антон што треба да претпоставува дека човек што прелетувал со парагвајрдер ќе му падне под кола?

Да, ти кога гледаш во другите две ленти застанати коли... НЕ ПРЕТПОСТАВУВАШ ДЕКА НЕШТО ЧЕКААТ ДА ПОМИНЕ?
Мислам навистина, колку глупави мора да се правиме??

ако загледаш убаво а не да се инатиш, ќе видиш дека не застанале колите во двете ленти за негово височество господин талент да помине, (во кој случај ќе беше различна ситуација и ќе беше крив црв-то) него гужва е напред така да паметниов се бута меѓу сообраќај.
второ од кај знаеш дека после 50м нема семафор во кои двете ленти одат на лево и гужва си е натака а момаков со црв-то си иде десно.
чисто колку за илустрација, идеш од мавровка-стоковна мост-кале и тука ти доаѓаат двете ленти идат лево и е гужва, а ја си идам десно накај влада,
да не треба да лазам во ист чекор со двете ленти што си чекаат на семафор?
истата локација ако си поминуваат пешаци меѓу коли на ПЕШАЧКИОТ пред кривита од кале ја ќе бидам крив.
ама ако изиграваат индијанци и се прекачуваат преку жардинери и меѓу коли (од кои ако е некое вакво поголемо сув или мпв возило) излета некој морон со точак-пешки-со ролерки- ролшули- тротинет или папучи со голема брзина ми искочи,
КАКО ПО ЃАВОЛИТЕ ЈА ДА УСПЕАМ ЗА 50ЦМ ДА СОПРАМ И ДА НЕ ГО КРЕНАМ НА ХАУБА?
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Паралелава ти е паралелна како агол од 90степени.

...идеш од мавровка-стоковна мост-кале и тука ти доаѓаат двете ленти идат лево и е гужва, а ја си идам десно накај влада,
да не треба да лазам во ист чекор со двете ленти што си чекаат на семафор?

На видеото имаш регионален или магистрален пат со КОЛОВОЗ ОД ТРИ ЛЕНТИ кој продолжува право како под конец... а ти го споредуваш со градска улица која се двои на друга улица (и е покриена со семафори).

Дури и оваа крива логика ако ја примениш на раскрсницата од видеото, SUV-oт требаше да заврти десно а не да продолжи право (како што ти би завртил десно накај влада).
Прекинете со сопствени филмови, кога се зборува за конкретно видео и конкретен настан... не за ваши замислени или реални искуства.

Муабетов...

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
КОЛОВОЗ ОД 3 ЛЕНТИ имаш и ја кај што ти зборам, ако според лентите ги распознаваш.
а не знам како си толку видовит да видиш што има после 100м
според мојата логика и мојата паралела, ако одма тука на малата уличка сврти десно црв-то ќе отиде накај кале.
ај размисли убаво за која локација ти зборам

и извини не сум од вас модерниве со сликички, гифови и остали глупости да се објаснувам
мене ме учеле со зборови да се изразувам
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Баш затоа поставив нивни закон за првенство на премин.
Таму вели:
- Раскрсница се рачуна секое место каде на еден пат се спојува друг пат.
- Дури и ако нема знаци СТОП или за првенство на премин на било која раскрсница, возачот што се приближува на раскрсницата мора да ги пропушти возилата, велосипедите или пешаците, кои веќе се на раскрсницата.

......................................

Освен тоа здрав разум вели дека ако коли во двете други ленти се застанати, значи чекаат нешто што го попречува движењето... нема логика да нагазиш на гас посебно затоа што не гледаш што е тоа што го попречува сообраќајот.

побогу човече, не си ми јасен. читам и читам неможам да сватам, каде гледате вина во возачот на црв-то? што толку неможе да се свати дека овој со точаков изрипа од травњак од страна на која НЕМА РАСКРСНИЦА? што се обидувате да бидете препаметни? возачот на црв-то може да добие одредена ОПОМЕНА колку ради реда. овој со точаков може и да добие казна да плати стрес на возачот.. јас да сум во црв-то КЕ ГО ТУЖАМ ДУР Е ЖИВ пичка му матер несовесна.. како така од травњак изрипува на булевар или автопат или ватевар, на место на кое не смее да биде, нити имал некакво било какво право да се појави или вози...

од друга страна нигде во законот не вели дека ако во 2 ленти соседни застанале возилата, треба и јас да застанам?? по кое правило? ке ми постираш ли сега пак дека требало ВНИМАТЕЛНО да вози? повторувам, да сум јас на место на хондата има да му го искинам г’зот по судови... има да ми плати стрес што и баба ми го доживеала у гроб кога сум и запалил свеќа на плоча горе и сум и кажал дека еден будала со точак  МЕ УДРИ на улица додека јас си возев по правила и прописи. и ми го изгреба браникот... ке ми плати и 25 браници племето негово неписмено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
Цитат: Van
- За раскрсница го рачунаат секое место каде на еден пат се спојува друг пат. Закон!
- Дури и ако нема знаци СТОП или за првенство на премин на било која раскрсница, возачот што се приближува на раскрсницата мора да ги пропушти возилата, велосипедите или пешаците, кои веќе се на раскрсницата.
гледам неколку пати ги постираш овие работи,и све тоа ок,само незнам каде виде дека велосипедистот се наоѓа на раскрсница?или самото тоа што се буташе непрописно меѓу коли,те сечеше ленти прави да он биде на раскрсница?ај више прекинете по секоја цена да ги браните велосипедистите,како да сите до еден се најсовесни возачи,никад они не грешат,секогаш се во право,додека оние со автомобили се по дифолт морони и не почитуваат закони.кој во случајов невнимателно преминуваше улица,тој со џипот ли?бидете реални малце и спуштете се на земја

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Ван ми одговори на едно многу битно прашање со дипломирањето на американското сообраќајно право. епа вака.

Многу добро ми оди англискиот, ама она ептен добро, така да разбирам се.
Е сеа, ми пушташ еден линк цело време, тој се однесува на КАЛИФОРНИСКОТО право. Тоа би му дошло како сообраќајни правила во Србија и истите во Македонија. 52 држави = 52 различни правила и закони. Така да иди и најди ми сеа каде и што и како.
Нејсе, тоа е апсолутно небитно о муабетот. Ти кажав најди ми како закон го карактеризира кретенското понашање на тој со точакот?
И каде виде прочита и слично дека МОРА да застане тој со цр-в от? каде по која логика, не правиме муабет за наши ситуации дали ја би застанал дали петко или трајко и слично, убав пример даде антон пак, што ако тие ленти се за лево и се спојуваат со некој поголем автопат, а таа лента каде што е он е за прав да речеме и он од далеку си гледа дека него семафорот му е зелен и си вози, што треба да прави на сред автопат? Искрено ја да бев, истата снимка ке беше.

Еве ти еден извадок -

Safety Rules for Riding a Bicycle
Riding a bicycle is more than a fun and healthy family activity. Besides being great way to exercise, many people also use bicycles to commute to work, go to the grocery store, or to visit friends and family. Some people use them as their primary mode of transportation.
With summer fast approaching, it’s a good idea to review some of the basic safety rules of riding a bicycle. That way, you can minimize your chances of getting into an accident. After all, May is Bicycle Safety Month!
Prepping Your Bicycle
In the U.S., more than 50,000 bicyclists were injured in 2009 and 630 died from accidents with vehicles, according to the latest figures by the National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Before you go on a bike ride, make sure to:
Always use a helmet, regardless of your age.
Use a bicycle that’s the right size for you so that you will be able to control it properly.
Make sure the brakes are working and the tires are inflated to the correct pressure.
Make yourself visible to motorists by wearing bright colors like red or yellow.
Get rear and front lights that are very bright or flash to increase your visibility.
Avoid riding your bicycle at night.
NHTSA has additional resources on bicycle safety, including how to fit your bike helmet (PDF format).
Rules for Riding a Bicycle on the Street
Bicycles are considered vehicles, so cyclists are expected to follow the same traffic rules as car drivers. When you are on the road:
Obey all traffic laws, including stoplights, signs, signals and lane markings.
Yield to pedestrians.
Ride your bicycle in the same direction as traffic, never against it.
Signal when you make turns.
Be careful near parked cars as someone might suddenly open the door.
NHTSA has a parent pledge (PDF format) as well as a child pledge (PDF format) to help promote responsible bicycling.
Rules for Riding a Bicycle on the Sidewalk
The street, especially where there are bike lanes, is the best place to ride a bicycle. However, the sidewalk might be safer for children under 10 years old who are unable to ride their bicycles on the street without adult supervision.
Before riding your bicycle on the sidewalk, make sure it’s allowed by local and state authorities. If you do ride your bike on the sidewalk:
Be careful with cars coming in and out of driveways.
Alert pedestrians when you’re close to them by saying “passing you on your left” or by using a bell horn.
Stop at all intersections before crossing the street.

Друго пошто поминав доста време во USA и се информирав доста околу овие работи, возење точак во USA не е како во Скопје, на кој како и каде ќе му прдне Прво и основно без кацига и други сејфти работи нема шанса да возиш точак. Друго, преминување на улица НЕ е дозволено возејќи на точак, макар незнам што било, едноставно не е дозволено и крај. Улица каква и да е во USA се симнуваш од точак и ја проаѓаш улицата. Исто така, секогаш мора да сигнализираш со рацете што ќе правиш вртиш лево или десно и слично.

Во Америка постојат места каде што воопшто не е дозволено возење на точак. Во Америка постојат календар кога и каде е забрането возење на точак, па така на некој туристички места зарането е возење точак од 1 мај до 31 септември од 10 сабајле до 2 и од 4 до 7 вечерта. За некој поголеми празници, лејбор деј, 4ти јули доколку во местот се организира вечерта славење, два до три дена е забрането возење на точак.

Така да логиката и мислењето остави си ги за тука, во Америка важат други услови и начини на размислувања и други закони, неможе ние да зборуваме тука.

Во Америка на многу места е забрането да седиш со пиво во парк.

Итн, итн...

Точакот направи неколку сериозни прекршоци, човекот со колата дали морал или не да подзастане е до негде негова одлука, која би моќела да зависи од многу фактори, (примерот со тоа ако двете ленти се за лево).
После знакот CARMAX имаш табла на која пишува 64 лево. 64 е абтопат со 8-10 ленти, така да човекот можеби со џипот се уклучувал на автопат односно го фаќа следниот exit и оди на автопат, додека другите можеби продолжуваат право каде има семафор и стојат.

Ништо не е така едноставно.

И да повторно ке ти кажам, има разлика што е раскрснца а што не, многу убаво разбрав што сакаш да кажеш со тоа интересекшн спојувањето на патото и слично, на крају краева, америка е голема, тоа десно немора да значи ни дека е улица, туку влез за у CarMax, пошто у америка влез на една бензинска изгледа како плоштад у скопје (без коњот у средина нормално)

EDIT: ако сакаш да цеидлачиш ептен, оваа дешавка се десила во Richmond VA, па доколку имаш слободно време, најди ги тамошните закони, протолкувај ми и пресуди му на човекот :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
А кој воопшто го брани велосипедистот?

Зборуваме за прекршоците (на закони и на логика) што ги направи возачот на SUV-oт. Прекршци кои ви беа покажани и докажани преку конкретен закон од конкретната држава каде се случила случката.
Закони каде точно кажува дека местото на настанот се смета за раскрсница од Т тип. Закони кои што точно велат дека пред таква раскрсница возачот МОРА ДА ЗАСТАНЕ.

Што повеќе, закони не помагаат (пошто Ричмонд не бил во Калифорнија), логика не помага...?  :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
Хахахахаахахах ти кажав законите и логиката оставија за тука, таму е тотална друга работа.
ДА ричмонд не е во калифорнија и сакал ти да признаеш или не разликата знае да биде голема
Пред таква раскрсница возачот немора да застане. како сакаш разбери и тумачи.
Застануваш пред спореден пат?
На автопат од десно имаш приклучок за на автопатот, возиш 180 (в германија да речеме каде што е дозволено) ќе застанеш?
Браво :)

Така да според некој логики едноставно неможеш

Мојата логика вели дека ако ми дојдеш кај мене дома да ме пљчкаш можам да те убијам, законот на М вели дека нема да излезам од затвор и дека ако случајно не те убијам го ебав ежот, кај си сакал да ме пљачкаш па судски ке треба да те обесштетувам...аконот во USA вели доколку ставиш знак NOT TRESPASING можеш да си земеш пиштолот и секој што ќе помине да си пукаш и да си убиваш.

Логиката е многу заебана ствар...

И можеби изрично не го браниш велосипедистот, ама го напѓаш возачот..сејм тинг :)

Убаво рече и Онак, случкава ке заврши (доколку велоситочакот е жив) со многуууу тужби и пари за возачот на цр-в (кој ако ова е поодамна) сега вози некое опасно порше со тие пари :) А тој со точакот ќе се мава у глава и ќе вика што курац барав таму, кај ми беше паметот...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Ме мрзи да исчитам се но ми личи како да е време Фаланга да ја постира типката  ;)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...
На автопат од десно имаш приклучок за на автопатот, возиш 180 (в германија да речеме каде што е дозволено) ќе застанеш?
...

Во подоста држави каде сум возел, па и во Германија (посебно таму), во десна лента возам само кога треба да се исклучам/приклучам или евентуално ако морам да застанам. Не 180км/ч, ниту третина од тоа не возам на десна лента.
Богами и кога ќе видам застанати коли во сите други ленти, застанувам и јас. А ако по некоја случајност возам по десна лента и видам дека некој се прилучува од перпендикуларен пат, или идам во средна лента, или па успорувам и по потреба застанувам.

Остај се, таков сум... не сакам да газам луѓе. Знам знам, смешна предрасуда, ама што да правиш, никој не е совршен.
И извини ме сега, зафатен сум со пополнување на формулар за онлјан студирање на правен факултет од Вајоминг.   :P

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
:) ми се свиѓа последната реченица, добааар!:)

Него, нема везе, не ми ја свати поентата :D неврмајнд..

Имам еден дома вака ко тебе, до сега се расправав со него и сватив дека уствари нема потреба да се напињам туку кажи си ОК така е и да не се замараш...

До сега ме убедуваше дека (морам да се пофалам на размислувањата негови :)
Дека Сеат ибица 2006та 1.4 е три класи боља од моето фиестуле 1.25 2010 :)
Дека Кантарата била 3 класи подобра од Outlander/Peugeot 4007 (разлика е 20.000 еур) неврмајнд..
Дека Nokia lumia 925  е 6пати боља од HTC M8 и се друго на планетава

И слично..на крај си реков кажи ОК и не се замарај :)

Него, ќе ја решиме логиката ние и закониве, ама на суво не оди...пиво треба, увозно по можност (хинт понеделник 17h Чилин)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Ако дојдам на пиво ќе треба физички да се пресметам со Василчо, а на жалост религијата ми го забранува тоа (ортодоксен агностик). И Нокиа не е 6 пати боља од се друго, туку девет илјади пати! ;)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
Дека во Америка е изричито забрането да преминеш улица со точак, баш затоа таму е најголемиот пазар за велосипеди, опрема и делови.
Bitches love getting off their bikes, нели? Којзнае што си глеал ти Дики.
Баш затоа во Америка постои доброволна можност да плаќаш патничко осигурување за велосипед, баш во Америка велосипедистите се сметаат за рамноправни учесници во сообраќајот, и осигурителните компании исплаќаат материјални штети за велосипедите исто како што би исплатиле за моторно возило. Ова се се дешава зошто во Америка е забрането возење велосипед, дека нели велосипедот е злото кое го демне човештвото од заседа, и ако не глеаш преку рамо и не си го пазиш сопствениот грб велосипедот ќе те прободе со жиците. Така?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
...
...

Во подоста држави каде сум возел, па и во Германија (посебно таму), во десна лента возам само кога треба да се исклучам/приклучам или евентуално ако морам да застанам. Не 180км/ч, ниту третина од тоа не возам на десна лента.
Богами и кога ќе видам застанати коли во сите други ленти, застанувам и јас. А ако по некоја случајност возам по десна лента и видам дека некој се прилучува од перпендикуларен пат, или идам во средна лента, или па успорувам и по потреба застанувам.

знаеш што приметив? цело време збориш во прво лице еднина т.е. збориш за себе и своите лични сваќања...

твоите лични сваќања не се подудараат со законите... а богами ни со логикава твоја. но на  прво место е твојата ЛИЧНА фантазија... на пример:
Закони каде точно кажува дека местото на настанот се смета за раскрсница од Т тип.
Закони кои што точно велат дека пред таква раскрсница возачот МОРА ДА ЗАСТАНЕ.

во кој закон живти сВе виде дека на раскрсница од Т тип во кој ти возиш по главна улица треба да застанеш? каде го виде тоа жити све нај здравје на светот? немој само да ми го постираш она кај што пишува дека доколку проаѓаат пешаци и велосипедисти дека треба да застанеш и да ги причекаш доколку поминуваат на обележан пешачки-велосипедски премин... да, треба ТОГАШ да застанеш и да причекаш, а во конкретнава ситуација немаше ништо од тоа, нити обележан премин ни бутур... а плус ова на клипов што се гледа може и да е еден обичен паркинг а не раскрсница?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време