Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3268006 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
А тој со точакот е брат му на Саша Матич, Батхед Матич.

Да, зошто ти си секогаш совесен пешак/велосипедист, и кога автомобил ќе застане да те пропушти на место кај што немаш предност, ти му мафташ да продолжи. Така? Особено кога три ленти автомобили ќе застанат да те пропуштат, ти им викаш „Фала, ама не фала, ќе чекам ја“.
Ѕидот ќе се рушеше досега...

Јас не поминувам улица како вол и често чекам да помине гужва пред да загазам на улица (според што треба да застанат и да ме пропуштат), а кога има постојано гужва си гледам на секоја лента дали иде некој улетан да ме поебе. Не се преминува улица со вакви на очите:

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Чудно како после оволку коментари за спорната ситуација, никој не ги искритикува тие што треба да ја регулираат безбедноста на сообраќајот.

Инаку да заземам и јас страна... на тие што претекнуваат од десна страна, па уште и претекнуваат застанати коли на раскрсница, да им понудат прва класа цура за јавно онадење, ама воедно вагон банту црнци да ги гледаат од блиску... и ако ебачот не успее барем 30мин да издржи: да му се деси медивал на газето.

Велосипедизам по велосипедска патека во Скопје дефинитивно може да се смета за екстремен спорт, и дефинитивно

Ќе беше смешно, да не беше чиста вистина...

Отсутен Igor

• Легенда
Абе у реду, јасно е тоа. Ама зошто онаму каде што има со километри чисти велосипедски патеки не се вози по нив? Првомајска и автокоманда, па ќорава кола нема на патеките а се вози често по булеварот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Па ти кажаа веќе. Не се ни трудат да возат кај што треба.

Отсутен Igor

• Легенда
Како ставот на ДасАуто: Не ни прават стази, епа ќе гинеме по улици. ;D ;D ;D
Ќе ги заебеме.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Абе у реду, јасно е тоа. Ама зошто онаму каде што има со километри чисти велосипедски патеки не се вози по нив? Првомајска и автокоманда, па ќорава кола нема на патеките а се вози често по булеварот.

И за тие таквите треба вагон банту црнци.

Ама за градоначалникот и за властите воопшто треба цел ВОЗ (возбудени банту црнци). И само да расчистиме, ова не го кажувам од политички аспект, опозицијата треба заедно со владата и градските власти, заедно и спремно да го пречекаат спомнатиот воз.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
Јас не поминувам улица како вол и често чекам да помине гужва пред да загазам на улица (според што треба да застанат и да ме пропуштат), а кога има постојано гужва си гледам на секоја лента дали иде некој улетан да ме поебе. Не се преминува улица со вакви на очите:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дали воопшто го гледаше видеото?

Ако не го гледаше, хронолошки да ти опишам што се дешава.

1. Кликаш плеј, те пречекува слика каде што 3 колони возила се ЗАПРЕНИ, што по метод на елиминација не носи до заклучок дека велосипедистот НЕ ИМ ВПЕРИЛ ЗОЉА ВО ГЛАВА за да го пуштат да премине улица.
2. Велосипедистот ја разбира пораката која ја добива од СИТЕ ТРИ КОЛОНИ НА ВОЗИЛА, и се решава да ја помине улицата.
3. КОПИТО ВО ЏИП не ја перцепира настанатата ситуација, каде на прав пат се застанати возила, притоа занемарувајќи ги возилата кои чекаат да се приклучат од десната страна на коловозот, и поминува со голема брзина во празната лента затоа што е копито, ќор, и Бивис и Батхед се членови на МЕНСА во споредба со тоа копито во џип.

Ако воопшто не ти е јасна хронологијата на настаните, дури и вака со пишано сценарио, повели, погледни го видеото повторно, и обрати внимание на пишаните настани.

Not a valid youtube URL
Ако сеуште не можеш да разбереш дека велосипедистот не им бутна кур во уста и им нареди да го пуштат да премине улица, ќе пробам на друг начин да ти објаснам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Само стока проаѓа каде што нема премин. Овци, кози, говеда... Не се криви они, животни си се.

Луѓето сами се делат на оние кои се грижат за својата благосостојба, и оние кои очекуваат другите да се грижат за нивнито преживување.

Знаеме кај спаѓа тој на точакот, мене не ми е јасно кај ќе го сместиш овој со CRV-то? Во првата или во втората група?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
Го видов видеото и претходно, фала што ме потсети пак да го гледам.

1. Две колони се запрени, што по метод на елиминација треба да види велосипедистот дали и третата е запрена.
2. Велосипедистот ја доби пораката од двете колони, ама пораката од третата колона ја доби на потешкиот начин.
3. Копитото си е копито што така постапи, никој не го негираше тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Те молам обиди се да објасниш, како тоа треба да го пропушти велосипедистот, ако други двајца сосема неповрзани учесници во сообраќајот го прошуштиле. Само те молам овој пат заборави дека од вчера почна да возиш точак и да „си од тие“. Фино дете беше, те памтам, незнам што наеднаш вака почна... Знам дека е финта да си точакџија, ама ете да заборавиме на 5 минути дека си „најфраер зошто возиш точак“, for the sake of argument.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
Се мислам дали велосипедистиве ќе го бранеа човекот доколку наместо точак имаше скутерче...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Без разлика, и пешки да претрча, никој не треба да го брани.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Те молам обиди се да објасниш, како тоа треба да го пропушти велосипедистот, ако други двајца сосема неповрзани учесници во сообраќајот го прошуштиле. Само те молам овој пат заборави дека од вчера почна да возиш точак и да „си од тие“. Фино дете беше, те памтам, незнам што наеднаш вака почна... Знам дека е финта да си точакџија, ама ете да заборавиме на 5 минути дека си „најфраер зошто возиш точак“, for the sake of argument.

Не е врзано дали некој вози точак, колку вози точак и од кога вози точак (ова е најглупо нешто што сум го прочитал   "Возиш од завчера .....").

Повеќе е врзано со домашно воспитание и дали ку*от се користи каде треба или мора фрустрациите да се лечат врз послабите користејќи тон и пол тешка кола...

Наградно прашање.. Имаш кола во брза Лента СТОИ, кола во средна лента исто СТОИ.. Дали тој во најспора лента треба да застане (бар да се праша побогу зашто овие стојат), или да стисне на гас и да се праи дека негов е патот?

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
не е во право велосипедистот,
слична ситуација,
застанува автобус и се симињаат неписмен народ од него и одма пред него тргнуваат да го поминуваат коловозот.
ја си возам позади, гледам застанат автобус на автобуска станица, тргнувам да го поминувам
(е сеа мене чале ме научил секогаш да ги пазам тие неписмените што поминуваат пред автобус и нема шанси да ги видиш)
ама 70% од возачиве си го поминуваат автобусот со полна брзина.

во случај вака да си искочи пешакот и да го дигнам на хауба. ја ќе бидам крив како овој со црв-то што не сум претпоставил дека народов е неписмен?
или пешакот бидејќи искача од слепа точка треба да си види дали му е безбедно по неговиот живот, да искочи тука да поминува?

чисто колку да не биде велосипедист во муабетов за по непристрасно размислување, бидејќи во последно време многу се актуелизираа велосипедистите како критична маса во скопјево, како они се цвеќиња за мирисање а возачиве на автомобили се морони идиоти итн итн.
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Не. Од секогаш се актуелизира тоа прашање, само што конечно се подигна свеста за да има критична маса да се збори за тоа гласно.. Резултат на еволуција и напредок...

И да.. Кога поминувам автобус СЕКОГАШ предпоставувам дека можеби некој ќе ми претрча.. Моја е одговорноста ако го удрам во таква ситуација...(Не дај боже).