Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3270492 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
не е во право велосипедистот,
слична ситуација,
застанува автобус и се симињаат неписмен народ од него и одма пред него тргнуваат да го поминуваат коловозот.
ја си возам позади, гледам застанат автобус на автобуска станица, тргнувам да го поминувам
(е сеа мене чале ме научил секогаш да ги пазам тие неписмените што поминуваат пред автобус и нема шанси да ги видиш)
ама 70% од возачиве си го поминуваат автобусот со полна брзина.

во случај вака да си искочи пешакот и да го дигнам на хауба. ја ќе бидам крив како овој со црв-то што не сум претпоставил дека народов е неписмен?
или пешакот бидејќи искача од слепа точка треба да си види дали му е безбедно по неговиот живот, да искочи тука да поминува?

чисто колку да не биде велосипедист во муабетов за по непристрасно размислување, бидејќи во последно време многу се актуелизираа велосипедистите како критична маса во скопјево, како они се цвеќиња за мирисање а возачиве на автомобили се морони идиоти итн итн.
Јас таа ситуација и си ја претставувам во глава кога се дискутира. Полесно е да си замислам реално сценарио. Баш кај Градска Болница е прост пример за тоа.

Со други зборови, ако не си во кола - оди кај сакаш - никој ништо не ти може. Всушност, нема потреба од пешачки премини по таа логика. Џабе боја трошиме.

Тоа треба да се казнува со иста мера со која се казнуваат други такви кривични прекршоци.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
@Anton, А бе законот вика „ти си во кола, ја сносиш целосната одговорност“ тоа го пишува во неколку наврати, само со други зборови, нели, оние правничките:

Член 21
(1) Возачот на возилото што се движи покрај возило на јавен превоз на
патници или покрај автобус со кој се врши превоз за сопствени потреби, запрен
на стојалиште, е должен да се движи со намалена брзина, на начин да не ги
загрозува лицата кои влегуваат односно излегуваат од тоа возило.

Член 37
(1) Возачот е должен брзината на движењето на возилото да ја
приспособува кон својствата и состојбите на патот, видливоста, прегледноста,
атмосферските услови, соостојбата на возилото и товарот, густината на
сообраќајот и другите сообраќајни услови, на начин да може навремено да го
запре возилото пред секоја пречка што под дадените услови може да ја
предвиди.

Така да, колку е поглуп тој што не си го сака животот, толку ти треба да бидеш попретпазлив.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
ја ќе бидам крив како овој со црв-то што не сум претпоставил дека народов е неписмен?
Да, не треба да си попаметен од амеба за да го сфатиш тоа.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
Го видов видеото и претходно, фала што ме потсети пак да го гледам.

1. Две колони се запрени, што по метод на елиминација треба да види велосипедистот дали и третата е запрена.
2. Велосипедистот ја доби пораката од двете колони, ама пораката од третата колона ја доби на потешкиот начин.
3. Копитото си е копито што така постапи, никој не го негираше тоа.

1. Две колони се запрени, третата е празна во момент на тргање на велосипедистот. Треба да причека десетина минути за да запре и третата лента?
2. Читај точка 1.
3. Никој не го ни потврди тоа.

Те молам обиди се да објасниш, како тоа треба да го пропушти велосипедистот, ако други двајца сосема неповрзани учесници во сообраќајот го прошуштиле.

Ако 3 колони стојат, треба да нацепаш гас зошто си најфаца на свет и ќе стигнеш кај што си тргнал 40 секунди порано?

Само те молам овој пат заборави дека од вчера почна да возиш точак и да „си од тие“. Фино дете беше, те памтам, незнам што наеднаш вака почна... Знам дека е финта да си точакџија, ама ете да заборавиме на 5 минути дека си „најфраер зошто возиш точак“, for the sake of argument.

Еве, овој пат ќе се поставам како пешак. Океј е? Може сега да учествувам во дискусија? Пешак сум веќе 18 години, велосипедист сум 12 години. Како пешак еве повеќе искуство имам, не сум „од вчера“.
Кога 3 колони претходно ме пуштиле да преминам улица иако немам предност, ќе очекувам некој залетан од таму да има IQ од барем 95 и да сфати дека НЕШТО СЕ ДЕШАВА ШТОМ ЗАСТАНАЛЕ ТИЕ КОЛОНИ и да ја намали брзината на движење, т.е. да ја прилагоди брзината според условите на патот, кое е едно од фундаменталните правила на управување со моторно возило.
Условите на патот ќе те замолам тебе да ми ги опишеш.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
кој е крив?

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
И едниот и другиот,а кој е помалку кој е повеќе тоа на вага ке се види. :D
Пешакот:
-не поминува на пешачки
-не гледа лево десно(мада едносмерна е улицата)
Велосипедистот:
-вози во едносмерна(спротивно  ;D)
-вози по коловозот,а не по велосипедска патека или тротоар
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7108
И за двајцата________________, па____________________, _____________________, потоа_______________ и на крај _______________. ;D

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
Дефинитивно според мене и тука е крив велосипедистот !!
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Апсолутно се сложувам со Дени и Зеро, моронот помина на пат бе и крај, ни обележано ни ништо.
Е сеа, прва работа, тука почнавте закони да вадите и да го вреѓате човекот со CR-V то. Ова не е кај нас па да важат нашите недовршени и двосмислени закони и правила во сообраќајот. Во некој земји, дури може дa се претекнува од десно. пример USA

On roads with four or more lanes (including divided highways), vehicles may pass to the left or to the right of slower vehicles as long as the maneuver can be completed safely

Значи ова е онака од 10 секнди гуглање што го најдов, барајте.

Така да сите закони што ги испостиравте тука ви паѓаат во вода.

Е сеа, ве гледам се заакавте зашто во скопје не се возело по патеки велосипеди и слично, извинете али скопје е главен град на нашата држава, како таков треба да биде метропола. Во кој така голем град има велосипедски патеки? Ја каде што иам прошетано до сега (а имам доста) во 88% од државите и градовите велосипедистите се задња рупа на свирала. Остајте го Амстердам на страна, знам дека ќе го спомнете, у Амстердам и курите и мариуханата се дозволени, така да јасно е дека не се "со сите"

Така да извинете, ама незнам што сакате, да нема коли за да има патеки за велосипеди? НЕ!
Во USA поточно во њујорк и њу џерси кои се поврзани со мост и подводен тунел, нема место да се помине пешки а не па со точак. Тоа се две места одаечени незнам 10 км максимум и на мостот нема шанса да се помине со точак. еве упте еден пример, така да мислам дека треба да се симнете на земја со вашите барања за точак и слично

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
On roads with four or more lanes (including divided highways), vehicles may pass to the left or to the right of slower vehicles as long as the maneuver can be completed safely

Значи ова е онака од 10 секнди гуглање што го најдов, барајте.

Мене па 1на секунда ми требаше да увидам дека условот не е исполнет (пошто удирање велосипед на раскрсница не ќе да е безбеден маневар).
Го освоив интернет?  ;)

Не?
ОК, налутен заради неосвојувањето на интернет, мојот супериорен Гугл Фу го пронајде следново:
http://apps.dmv.ca.gov/pubs/hdbk/right_of_way.htm
Цитат
Intersections

An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway. Intersections include cross streets, side streets, alleys, freeway entrances, and any other location where vehicles traveling on different highways or roads join each other.

Driving through an intersection is one of the most complex traffic situations motorists encounter. Intersection collisions account for more than 45 percent of all reported crashes and 21 percent of fatalities according to the Federal Highway Administration.

At intersections without “STOP” or “YIELD” signs, slow down and be ready to stop. Yield to traffic and pedestrians already in the intersection or just entering the intersection. Also, yield to the vehicle or bicycle that arrives first, or to the vehicle or bicycle on your right if it reaches the intersection at the same time as you.
    At “T” intersections without “STOP” or “YIELD” signs, yield to traffic and pedestrians on the through road. They have the right-of-way.
Not a valid youtube URL
Возачот во десната лента го прекрши законот по неколку основи на законот, покажани погоре во означените места: не застана на раскрсница, не го пропушти велосипедот, удри во велосипедот, (дури не го пропушти ни возилото од десно кое стигнало пред него на раскрсницата, како што пишува погоре).
Ушто поважно, дотичниот возач со игнорирањето на двете застанати возила (па уште и во побрзите ленти од таа што ја вози), го прекрши правилото „не биди идиот„.

Се разбира сето ова не го абсолвира од одговорност ни велосипедистот. Иако не го прекрши законот (погоре убаво пишува), но го прекрши претходно спомнатото правило „не биди идиот„. Затоа што првенствено тој е одговорен за сопствената безбедност... да погледаше убаво и да се движеше поспоро, немаше да биде удрен од другиот идиот.

Но тоа што мене ме чуди тука, е колку еднострано се гледа на работава. Но тоа е што е, јасна е работата дека се апсолутно потребни 24/7 снимања на сите раскрсници (па и на други одбрани места) и ригорозно казнување на сите учесници во сообраќајот кои прават прекршоци.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7788
Секој кој ке стапне во лента за движење на возила без да види дали иде возило, заслужува да биде прегазен. Точка.
Имав сличен инцидент кога ми излете кокошка со точак, на сред улица, без да види дали иде кола од другата страна на Булевар Македонија, кај Државниот инспекторат.
Има колона која си стои за право, и лента за вртење десно.
По некоја случајност, во првата 30 возила, во мојата само 2.
И дур возам по прописи да стигнам зад 2-те коли во мојата лента, дадичка во фустанче избива со точачето, како да е на велосипедска патека, ја сече колоната што стои, и директно на кола.
Нема да лажам, се испотив секундардно од страв, зашто немав каде. Откако се докочив некако, собрав све на куп.
И пак истата прича на Zero, сече на сред улица.

Не ми пречи што сечат, искрено, ама погледни барем, ДЕБИЛУ ЕДЕН, за твојот живот се работи. Ја браник ке купам, ти нови ребра и колена, тешко.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Колку треба да ти „сече“ ако на раскрсница стојат тие лево од тебе за да пичнеш ко` да е празна улица?
Инаку, не сече бициклистот ништо и не рипа преку зелена површина, он е на раскрсница. Мерцедесот и џипот лево на видеото, чекаат да се приклучат на патот од спротивната страна (вртат лево).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Каде бе тој сељакот со точак низ зеленило..

Битно облекол бициклистички  :D