Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3266556 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Дали велосипедистот имаше право да поминува 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа? Да/не?

Секако дека немаше.
Но едно вметнато прашање: зошто со кола ако поминеш на црвено казната е 300 евра а пешак ако помине на црвено казната е 15 евра? Разликата е 20 пати.
Ако се казнуваат велосипедисти, ќе се преполни буџетот за еден месец и ќе немаме каде да ги чуваме парите од буџетот. Затоа не се казнуваат воопшто и дозволено им е да прават што сакаат и каде сакаат - барем во Македонија.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Зашто колите воопшто стојат ако е автопат? Дали можеби помисли дека има нешто поради кое што е сообраќајот застанат? Дали можеби помисли дека велосипедистот помина така бидејќи нешто попречило да помине регуларно, или бил пратен да така помине од полиција малку понатаму?

Еве пак, зашто воопшто колите стојат во брзата и средната лента на Автопат?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30615
    • CARclub.mk
Јасно. Не ни очекував да ми одговориш.

Отсутен krell

• Редовен

Стварно е добра книгата на Дејвид Брн. Прочитај ја под итно

Пример збори како е чуден светот... На пример, во Калифорнија ако си поцрнет тоа е статусен симбол дека живееш здрав живот со многу возење точак, сурфање, разно разни оутдоор активности и слично.. Знак дека не си затворен и роб во некоја канцеларија, и знак дека слободно живееш.. И тоа таму се сметало за престиж до некаде.. Истото па нешто во Турција, значело дека работиш на нива, дека си работник и луѓето се срамеле од тоа.. Таму па обратно, што си бил помалку исончан тоа било повеќе престиж.. И многу други вакви нешта од светот.. Четиво што мора да го прочита секој што држи до себе и својата култура

Ја видов тотално случајно пред неколку години во Белград, ја купив бидејќи го почитувам животот и делото на Дејвид Брн и не очекував дека е до толку добра. Ја прочитав во еден здив.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Симо, прво провери што значи возење во лента, а што заобиколување и претекнување. Хипотезата ако е грешна, логично е и заклучокот да е уште по погрешен од хипотезата.

Да ти помогнам, да не настане забуна. Ако на Партизанска некој во трета лента вози 40кмч, и ти го поминеш по првата лента со 50кмч - тоа мислиш дека е претекнување? :) Мислам дека вака е појасно да се разбере.

Фала на помошта. Ти терај у прва лента со 100 на партизанска додека стојат луѓето од трета и средна лента да ја пропуштат бабата што претрчува преку жардињера. После тоа, биди у право кај сакаш.
Знам зошто не ми одговори. :) Луѓе од слама колку сакаш. Значи заклучивме што е претекнување, и заобиколување и дека нема никаква допирна точка со видеото. А со тоа и со извадокот од законот.

60. ,,Престигнување” е минување со возило покрај друг учесник во
патниот сообраќај кој се движи во иста насока по иста сообраќајна лента или
дел од коловозот што е наменет за сообраќај. Побрзото возење на една колона
возила од друга колона на патот кој има најмалку две сообраќајни ленти за
возење во иста насока, не се смета за престигнување;

Јас не гледам една колона или друга колона. Гледам запрена колона и едно возило кое се движи во иста насока по дел од коловозот што е наменет за сообраќај (оноа со или).

Извини што  не одговорив веднаш.  Сега ти заклучи самиот како знаеш. Според мене, ова е типично претицање од десно, и тоа пред раскрсница.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Симо, прво провери што значи возење во лента, а што заобиколување и претекнување. Хипотезата ако е грешна, логично е и заклучокот да е уште по погрешен од хипотезата.

Да ти помогнам, да не настане забуна. Ако на Партизанска некој во трета лента вози 40кмч, и ти го поминеш по првата лента со 50кмч - тоа мислиш дека е претекнување? :) Мислам дека вака е појасно да се разбере.

Фала на помошта. Ти терај у прва лента со 100 на партизанска додека стојат луѓето од трета и средна лента да ја пропуштат бабата што претрчува преку жардињера. После тоа, биди у право кај сакаш.
Знам зошто не ми одговори. :) Луѓе од слама колку сакаш. Значи заклучивме што е претекнување, и заобиколување и дека нема никаква допирна точка со видеото. А со тоа и со извадокот од законот.

Јас не гледам една колона или друга колона. Гледам запрена колона и едно возило кое се движи во иста насока по дел од коловозот што е наменет за сообраќај (оноа со или).

Извини што  не одговорив веднаш.  Сега ти заклучи самиот како знаеш. Според мене, ова е типично претицање од десно, и тоа пред раскрсница.
Прекрасно објаснето.  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига

Убаво ти одговори човекот. Ти правиш констатација гледајќи тенденциозно, бидејќи сигурен сум дека си свесен дека И возилото беше криво, според мене повеќе лриво отколку велосипедистот. А Крел убаво ти кажа, од каде знаеш дека велосипедистот не морал да го направи тоа што го направил? Ако велосипедистот не го направеше прекршокот и си тераше право тогаш возилото со такво кретенско понашање сигурно ќе лупнел нешто друго, порано или подоцна. Тука се крие и одговорот на моето вметнато прашање.

Ако велосипедистот згреши тогаш ќе го загуби својот живот. Ако возилото згреши тогаш ќе го загуби и својот живот и живототе на Х други учесници во сообраќајот. Поенцијалот за катастрофа не е ист кај велосипедот и возилото, затоа за возило се полага (а не за точак), затоа се прави психо тест (а не за точак), затоа казната е 300 евра за возилото а 15 за точакот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
@krell:

Книгата на Дејвид Брн е крајно небитна во муабетов. Го почитувам човекот, сигурно книгата е прекрасна и одлична. Ама е крајно, крајно небитна во ситуацијата.

Прашањето кое го поставив е - дали велосипедистот има право да поминува попречно преку 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа.

Тоа нема врска со „тоа како е чуден светот“, кој колку е поцрнет во Калифорнија, дали си роб во канцеларија или не.

Човекот на точак прави сериозна грешка, која што не само е не е легална, туку е и максимално глупава. Поглупава од моментот кога јас се наведнав да земам нешто што ми падна покрај биро и у исто време отворив фиока, па се треснав убаво со главата во фиока. ГЛУПАВА ГРЕШКА.

И у моментот на правење на таа глупава грешка, гореспоменатиот велосипедист го удира кола. И колата му е крива? Да, колата дели дел од одговорноста, ама да не пробал да пројде автопат на место каде не требало да пројде, немало да го шибне кола уопште, коските би му биле на место, во правилен распоред и нездробени, а точакот сигурно сè уште ќе имаше задно тркало.

As simple as that. Не туку кружи околу поентата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Извини што  не одговорив веднаш.  Сега ти заклучи самиот како знаеш. Според мене, ова е типично претицање од десно, и тоа пред раскрсница.
Прекрасно објаснето.  ;D

Нема колона.  Има идиот во возило кое тица колона од десна страна. Законите се доста децидни и минимално конфузни.  ЦРВ-то не се движи во колона. Објасни ми го дејствието на ЦРВ-то, со оглед на тоа дека нема колона на возила во која што се движи тој?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Извини што  не одговорив веднаш.  Сега ти заклучи самиот како знаеш. Според мене, ова е типично претицање од десно, и тоа пред раскрсница.
Прекрасно објаснето.  ;D

Нема колона.  Има идиот во возило кое тица колона од десна страна. Законите се доста децидни и минимално конфузни.  ЦРВ-то не се движи во колона. Објасни ми го дејствието на ЦРВ-то, со оглед на тоа дека нема колона на возила во која што се движи тој?
Минимално конфузни да. :) Јасна е ситуацијата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Зеро, ај те молам дај коментар за понашањето на возилото. Ај доста беше за велосипедот. Што е глупав - глупав е. Ај за возилото те молам...

Отсутен krell

• Редовен
@krell:

Книгата на Дејвид Брн е крајно небитна во муабетов. Го почитувам човекот, сигурно книгата е прекрасна и одлична. Ама е крајно, крајно небитна во ситуацијата.

Прашањето кое го поставив е - дали велосипедистот има право да поминува попречно преку 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа.

Тоа нема врска со „тоа како е чуден светот“, кој колку е поцрнет во Калифорнија, дали си роб во канцеларија или не.

Човекот на точак прави сериозна грешка, која што не само е не е легална, туку е и максимално глупава. Поглупава од моментот кога јас се наведнав да земам нешто што ми падна покрај биро и у исто време отворив фиока, па се треснав убаво со главата во фиока. ГЛУПАВА ГРЕШКА.

И у моментот на правење на таа глупава грешка, гореспоменатиот велосипедист го удира кола. И колата му е крива? Да, колата дели дел од одговорноста, ама да не пробал да пројде автопат на место каде не требало да пројде, немало да го шибне кола уопште, коските би му биле на место, во правилен распоред и нездробени, а точакот сигурно сè уште ќе имаше задно тркало.

As simple as that. Не туку кружи околу поентата.

Ти одговорив све што сакаше да знаеш.. Има врска кој како е поцрнет и начинот на размислување.. Книгата е многу  битна, бидејќи можеби ќе отвори нечии видици дека како е поцивилизирано општеството, помалку се користат возилата како Пенис Екстендер..

Е сеа ако до толку си тврдокорно заглавен дека во кола ти си господ и сите други што се послаби се никој и ништо, да сме здрави и живи.. Тогаш имаш среќа што живееш во МКД а не во Калифорнија или Франција или Швајарија....

П.с. Да се повозиме некој ден на Велосипеди од Влае до Ново Лисиче и назад и тоа по велосипедски патеки низ СК?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Не бе Дарко, не ми одговори. Јас те прашувам многу фино, и едноставно прашање - дали е легално и здравопаметно да се проаѓа попречно автопат?

П.с. Да се повозиме некој ден на Велосипеди од Влае до Ново Лисиче и назад и тоа по велосипедски патеки низ СК?

Прво одговори ми како возењето велосипеди од Влае до Ново Лисиче е поврзано со попречно поминување автопат. И дали е легално и здравопаметно да се поминува попречно автопат?

Или и за тоа има некоја книга, овој пат од Мајкл Стајп?

Отсутен krell

• Редовен
Не бе Дарко, не ми одговори. Јас те прашувам многу фино, и едноставно прашање - дали е легално и здравопаметно да се проаѓа попречно автопат?

Дали е легално да се застане на автопат од чиста мира во брза лента и средна лента?

Го кажувам ова, бидејќи претпоставувам не си возел велосипед одамна. Ми се има случено да полиција ме насочи да поминам баш вака на автопат, поради стопирање на сообраќај во тој момент. Истата таа полиција ги стопира возилата.. Во случајов не знаеш зашто возилата стојат, и дали можеби велосипедистот е насочен од полиција или од некаков застој да помине така..

Тој во ЦР-В то дефинитивно е идиот. Ми иде да го огласам моето ЦР-В и да си купам Фиат Панда (Btw прекрасно возилце) кога гледам вакви видеа..

П.с. Сериозно прочитај ја книгата. Прилично OpenMinded ќе ти делува можда

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Минимално конфузни да. :) Јасна е ситуацијата.
Среќно следниот пат кога ќе се најдеш во ваква ситуација како CRV-to. Еве, ја ќе си останам збунет и ќе застанам кога ќе видам дека во средна и во лева лента стојат.  

Меѓу другото, сообраќајот ни` е ваков зошто сите се понашаат „кур ме боли“ у сообраќај. Ако не разбереме дека возачите на моторни возила се најоговорните ученсици во сообраќајот, тогаш не ни` чини системот за полагање возачки испит (а знам дека не ни` чини).

Точкашот и пешакот, не мора ни писмени да бидат за да се качат на точак или да одат пеш. Затоа, одговорноста на возачите на моторни возила мора да биде максимално голема.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!