Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3266364 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Напротив...

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Симо, тој што е најранлива категорија треба да се однесува најодговорно и највеќе да внимава.
Ти да мавнеш со 20 нема да ти биде ништо, ќе падне браник и фар. Он да мавне со 20 со глава у бетон си иба мамата, на место.
Само што е обратно, тие што се најранливи највеќе се внесуваат самите во опасности и очекуваат другите да пазат.

Епа ќе ве испази некој шофер со шлепер кој штотуку се враќа од Германија и едвај чека да отиде дома пошто е мртов уморен, а ти со точакот си му искочил на сред пат, пошто патеката е за сељаци. Ако носиш зелка на точакот, ќе те направи сарма.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Штета што велосипедистите не се водат под мотото:„Подобро е да си жив, отколку да си во право.“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Се сложувам, дури чудно е како сеуште се живи мајку му.
А ме интересира, сте нашле ли статистички податок дали повеќе страдаат пешаци или велосипедисти?
Кој почесто гине per capita?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Прав си дека патеката за велосипедисти кај нас е за Сељаци. Паркирани идиоти, таксисти, разно разни превозни средства.. Прав си дека можеш по тоа да познаеш дали е некој сељак или не.

п.с. Пробај некој ден да извозиш точак на пример од Кисела Вода до Ѓорче Петров користејќи исклучиво патека за велосипеди.И молим те документирај го тоа

Отсутен krell

• Редовен
А ме интересира, сте нашле ли статистички податок дали повеќе страдаат пешаци или велосипедисти?

Оние што се ку*чат кога возат и користат возило ко Пенис Екстендер, па не секогаш имаат среќа да се закуцаат во послаб како Пешак или Велосипедист. Доста често знаат да завршат во појаки објекти од тип на УЈП, Бандера, Столб , Шлепер или и друго возило..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30615
    • CARclub.mk
Штета што велосипедистите не се водат под мотото:„Подобро е да си жив, отколку да си во право.“

Во конкретниов случај ни во право не е.

Ама кој гледа. Како и секогаш, по дефиниција е крив тој што е со колата.

Дали велосипедистот имаше право да поминува 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа? Да/не?

Прав си дека патеката за велосипедисти кај нас е за Сељаци. Паркирани идиоти, таксисти, разно разни превозни средства.. Прав си дека можеш по тоа да познаеш дали е некој сељак или не.

п.с. Пробај некој ден да извозиш точак на пример од Кисела Вода до Ѓорче Петров користејќи исклучиво патека за велосипеди.И молим те документирај го тоа

Напад је најбоља одбрана. Истото се случуваше кај мене на фејсбук. Во отсуство на валидни аргументи, аргументите се сведуваат на „ама вие со колите како се паркирате, педери едни, смрдите под мишка, неувиѓавни едни.“

Тука збориме за конкретен случај, ама многу е лесно да се генерализира.

Истото прашање као и за Фаланга - Дали велосипедистот има право попречно да поминува 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа?

Отсутен krell

• Редовен
Велосипедизам по велосипедска патека во Скопје дефинитивно може да се смета за екстремен спорт, и дефинитивно ти ги подобрува способностите за снаоѓање

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Дарко, тебе те гледам како еден од повредните ликови на форумов и мислам дека си паметен да сфатиш дека цело време зборам за идиотите велосипедисти, не за оние примерните.
Муабетот што го пишав на некоја од претходните страни можеш да го прочиташ и е тазе, односно од вчера.

Ќе повторам "ВО ДВАТА СЛУЧАИ ПАТЕКИТЕ БЕА СКРОЗ ПРАЗНИ МОЖЕ 2-3 КИЛОМЕТРИ" кој кур го бараа велосипедистите (во случајот двајца) да возат  по булевар, и тоа на 1 метро од работ на улицата и да го попречуваат нормалното одвивање на сообраќајот?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Симо, прво провери што значи возење во лента, а што заобиколување и претекнување. Хипотезата ако е грешна, логично е и заклучокот да е уште по погрешен од хипотезата.

Да ти помогнам, да не настане забуна. Ако на Партизанска некој во трета лента вози 40кмч, и ти го поминеш по првата лента со 50кмч - тоа мислиш дека е претекнување? :) Мислам дека вака е појасно да се разбере.

Фала на помошта. Ти терај у прва лента со 100 на партизанска додека стојат луѓето од трета и средна лента да ја пропуштат бабата што претрчува преку жардињера. После тоа, биди у право кај сакаш.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
Дарко, тебе те гледам како еден од повредните ликови на форумов и мислам дека си паметен да сфатиш дека цело време зборам за идиотите велосипедисти, не за оние примерните.
Муабетот што го пишав на некоја од претходните страни можеш да го прочиташ и е тазе, односно од вчера.

Ќе повторам "ВО ДВАТА СЛУЧАИ ПАТЕКИТЕ БЕА СКРОЗ ПРАЗНИ МОЖЕ 2-3 КИЛОМЕТРИ" кој кур го бараа велосипедистите (во случајот двајца) да возат  по булевар, и тоа на 1 метро од работ на улицата и да го попречуваат нормалното одвивање на сообраќајот?

Погледни го видеото и ќе видиш за што зборам. Јас често пати не ни пробувам по патека, бидејќи многу ретко има можност да стварно возиш без пречки. Кога сакаш може да се повозиме заедно, и ќе видиш како тоа изгледа од другата страна, и можеби ќе имаш повеќе разбирање зашто се велосипедистите приморани да возат по улици.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Симо, прво провери што значи возење во лента, а што заобиколување и претекнување. Хипотезата ако е грешна, логично е и заклучокот да е уште по погрешен од хипотезата.

Да ти помогнам, да не настане забуна. Ако на Партизанска некој во трета лента вози 40кмч, и ти го поминеш по првата лента со 50кмч - тоа мислиш дека е претекнување? :) Мислам дека вака е појасно да се разбере.

Фала на помошта. Ти терај у прва лента со 100 на партизанска додека стојат луѓето од трета и средна лента да ја пропуштат бабата што претрчува преку жардињера. После тоа, биди у право кај сакаш.
Знам зошто не ми одговори. :) Луѓе од слама колку сакаш. Значи заклучивме што е претекнување, и заобиколување и дека нема никаква допирна точка со видеото. А со тоа и со извадокот од законот.

Отсутен krell

• Редовен
Бидејќи форумов тежи да биде составен од градски и воспитани луѓе, четиво од таков карактер што мора да се прочита, напишан од фронтменот на Talking Heads, David Byrne.

Книгата се вика: Bicycle Diaries. Ја има преведено и на српски и се вика Бициклистички Дневници.

http://www.amazon.com/Bicycle-Diaries-David-Byrne/dp/0143117963

А циркулира по нет и во ПДФ. Книгата е за културата на живеење во светот, во понапредни и цивилизирани држави спроти нецивилизарни држави, илустрирано преку користење на велосипед како превозно средство.

Ако некој сака, ќе му ја пратам и јас

"Urban bicycling has become more popular than ever as recession- strapped, climate-conscious city dwellers reinvent basic transportation. In this wide-ranging memoir, artist/musician David Byrne-who has relied on a bike to get around New York City since the early 1980s-relates his adventures as he pedals through an engages with some of the world's major cities. From Buenos Aires to Berlin, he meets a range of people both famous and ordinary, shares his thoughts on art, fashion, music, globalization, and the ways that many places are becoming more bike-friendly. Bicycle Diaries is an adventure on two wheels conveyed with humor, curiosity, and humanity.
"

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Дали велосипедистот имаше право да поминува 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа? Да/не?

Секако дека немаше.
Но едно вметнато прашање: зошто со кола ако поминеш на црвено казната е 300 евра а пешак ако помине на црвено казната е 15 евра? Разликата е 20 пати.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30615
    • CARclub.mk
Дарко.. Не дискуираме тука култура на живеење. Дискутираме нормална, општествена појава. Возење точак низ град. На никого не му смета тоа. Тоа што мене ми смета е арогантното, надмено однесување на мал процент на велосипедистите.

Нејсе, не е ни тоа муабетот. Два пати го поставив прашањето, два пати не ми одговоривте. Еве сеа болд, и со големи букви, за да бидам сигурен дека ќе го видиш.

Дали велосипедистот има право попречно да поминува 3-лентен автопат на место каде не е обележано за тоа?

Секако дека немаше.
Но едно вметнато прашање: зошто со кола ако поминеш на црвено казната е 300 евра а пешак ако помине на црвено казната е 15 евра? Разликата е 20 пати.

Мхм. Значи ако велосипедистот не бил арогантно, самобендисано ѓубре и си повозел уште неколку километри до обележан премин каде што смее да го помине автопатот, немало никогаш да го опне кола и потенцијално да го убие, а во најмала рака да му искрши еден куп коски?

Мило ми е дека се разбираме, конечно.