Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3295910 пати)

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
^^^
Барем некој учел за полагање

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
И мене ми е нејасна употреба на ножна кочница на отворено освен во наведените ситуации.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
Што се однесува до паркирањето на полигон и учењето според мене можеби и мора на тој начин да ти каже гледај таму и таму и на друго не мисти. Бидејќи поинаку од прва да ја трефнеш нема шанси. А и инструкторот неможе да те научи да паркираш поради две важни причини. Секоја кола има различни точки што ги гледаш на ретровизор и секоја кола има различен круг на вртење и различна должина.

Конкретно ако ги споредам онаа на која се учев пежото има должина од 3.8 метри а прави полн круг за 402 инчи (10 метра)
А кадетот што сега го возам има должина од 4.2 метра а прави полн круг за 403 инчи според спецификација што ја најдов од интернет. Разлика во должина 40 сантима а во свртување нема разлика и двете коли ептен различно се однесуваат при паркирање и како да очекувам инструкторот да ме научи да знам да паркирам со сите коли. Ако се заборавиш со пун свртен волан и оние 40 цм позади ги заборавиш ќе ја удареш колата.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Нема везе, он треба да те научи да паркираш, а не да поклопуваш точки...како што рече томе сенката од дрвото со куката на паркираната приколка...
Нема везе големината на колата, ти возиш една кола 20/30 часа таму, ако не ти се доволни за да ја поднаучиш големината на колата, срамота. Со тоа треба да научиш да се паркираш. после ти што ќе возиш, полека ќе ја научиш и големината и се.
Нормално е ако возиш различни коли, малце да ти биде чудно за паркирање, ама тоа не значи дека не знаеш како...и дали прави полн круг и за колку :S мислам nonesence... Што треба да почнам математик да учам и равенки да решавам пред некое паркинг место за тоа како да се паркирам?
Пошто еве, додека возиш часови возиш матиз, а и ти отпосле ќе возиш пак матиз, како ќе го паркираш? ете знаеш со круговите со се, ама нема точки после у реалноста...

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Еееее од кога го трубам јас тоа за паркирањето. Имам пишано одамна, дека на полигон наместо линии исцртани и точки, кваки, уљина и слчни глупости, треба да се наместата картони односно макети во природна големина. Затоа колата ми е лом од ненаучени шофери, кои што кога ќе дојдат на паркинг се губат у простор. Мене полесно ми беше да си се паркирам дома на паркинг помеѓу коли, него ли на тие глупостите на полигон. Гледај сеа низ курето за отклучување на вратата, па види линијата со мрљата од уљето да ти биде под тој агол... кур се тресе у ладна вода. Да не се урочам, ама досега ниту еднаш не сум имал проблем со паркирање и неам оштетено ниту една кола на паркинг, туку за жал мојата кола го јадела од други :(

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
Принципот на одредување дали ќе положиш или не на полигон е така поставен. Или сите вие секогаш кога паркирате ја уденувате од прва. Не туку многу често правиш една две три корекции а на полагање тоа не е дозволено и оттука се прави по некоја шема. Како што јас си имам шема кај мене за влегување во гаража бидејќи без таа шема влегувањето е многу тешко и многу време треба а и ризикот дека ќе ја удрам колата е многу поголем ако не ги пратам тие граници што веќе еднаш си ги утврдил. Еве ќе ви ја дадам колата да видам дали вие ќе ја внесете читава во гаража и колку време ќе ви треба на вас што ќе идете без шема и на мене што ќе си идам по мојата шема..

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
И мене ми е нејасна употреба на ножна кочница на отворено освен во наведените ситуации.

Еве ти една ситуација во која често се наоѓам: Претица тамче што оди 80 со цели 82 на саат по лева лента, уместо да причека јас да си поминам нормално со мојата стандардна крстосувачка брзина. И имаш ситуација „Кочи кочи кочи кочи!“
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Што се однесува до паркирањето на полигон и учењето според мене можеби и мора на тој начин да ти каже гледај таму и таму и на друго не мисти. Бидејќи поинаку од прва да ја трефнеш нема шанси.

Нема шанси? Има две опции: или си научил да возиш па ако треба и локомотива ќе паркираш или поима немаш од возење па назад на часови.
Мене ме нервираат такви типови. СО една кола се фали демек не знам каков возач бил. Со друга кола ќе се усере како гугутка во раните утрински часови. Докурца. Треблинка

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
Шофер(во буквална смисла на зборот) било на каква кола да седне ќе ја паркира без проблем и без петлење.Можеби само не така забрзано како што си ја паркира својата кола која му е навикната!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Во моментов нашиот систем за добивање возачка е малку (повеќе) мутав. Скоро сите техники што се малку-од-малку потешки се учат на полигон, каде што немаат скоро никаков контакт со реални ситуации. Дали е тоа полукружно свртување, дали е тоа паралелно или косо паркирање.. Единствено валидно е тргнувањето со ручна на угорница.

Кај нас на полигон човек не може да научи да паркира паралелно, баш ради тие „оваа точка кога ќе ти се поклопи со ќошот, врти пуна лева“ моменти.

Во колку-толку понапредни земји, паркирањето се полага во реални, градски (или симулирани градски) услови. Во Грција дел од процесот за добивање возачка е да се положи паркирање во градски услови, и јас тоа максимално го поддржувам. Нашиве „возачи“ не ја разбираат механиката на возењето, не па да знаат да паркираат. Гарантирам дека 99% од новајлиите (да речеме, возачка помалку од 6 месеци) нема да знаат паралелно да паркираат, а да не праиме муабет ако имаат нешто што ќе им засмета, или да треба колата да ја качат пола на тротоар покрај некаква ограда.

Не викам дека сум експерт, ама реалноста е дека нашиот систем за добивање возачка е сериозно flawed.

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1284
Ајде од следната недела најверојатно и јас ќе се најдам на улиците со табла „авто школа“ па ако свири и пцуе некој по мене со Cc налепница нема кај да бега :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
За Е категорија немаш тестови немаш полигон,само вожња.Кога ке дојди ред да паркираш,да се пикаш некаде и сл. снајди се,шофер си. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
Еве ти една ситуација во која често се наоѓам: Претица тамче што оди 80 со цели 82 на саат по лева лента, уместо да причека јас да си поминам нормално со мојата стандардна крстосувачка брзина. И имаш ситуација „Кочи кочи кочи кочи!“

Јас кога се брзам, по обиколница газам речиси колку што иде косилицава... сум стигнал до речиси 170 и ми се избацува некој со 91 го претекнува тој пред него 90 што вози... и иди после верглај до 160-170 пак ;D ;D ;D  Идиоти. Ако не си способен да претекнеш, не претекнувај. 

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Спенсер.... ќе те тепам!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
ја немам таков проблем.. 160-170 лесно се стигаат. ;D

ама на нашиве патишта треба да си луд да возиш стално така... во србија да речеме или грција да.. бинбериќатфрсн и да стиснеш и убаво да ти дојде, ама по овие овде само колата ке си ја ебеш и башка може и парадентоза да те фати од тресење  ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време