Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2897390 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
@andrejnaumovski Ако не се лажам, тоа беше на фар со лупа. Во такви фарови не сум забележал да ми сметаат, колку-толку имаат ограничен сноп.

Не не, специфично имаше дискусија дека во фар со рефлектор не сметале.

Па не сметаат, ако ги возиш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Денес на патарина Миладиновци по 15 минути чекање - катастрофа! Најлошата патарина у МК и пошироко. Ни таг ни маг ни бутур...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
За инат не ставаат баш таму.

Уште некоја година и селото ќе се вика Инатовци.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
@andrejnaumovski Ако не се лажам, тоа беше на фар со лупа. Во такви фарови не сум забележал да ми сметаат, колку-толку имаат ограничен сноп.

И такви знаат да сметаат. Претходниот сопственик на Алфата имаше ставено некои LED сијалички во фаровите, кои патем се со лупа, ми аблендираа првите 2-3 месеци откако ја зедов. Фабрички колата е со фар со лупа, ама лупата е направена за халогенки. Јас пробав со Philips Ultinon Pro9000, кои патем би требало да се едни од најдобрите H7 LED сијалички, мрсно ги платив (моментално кај нас се околу 250 евра мислам?), и пак снопот беше онака, лош. Подобар него кинескиот LED, ама имаше отсјај над cut off линијата кој сум сигурен дека сметат во спротивна насока, и не беше распределен пред колата како што би требало.

Мислам дека дури не се научиме дека не требит да се отстапуват од она шо е фабрички ставено во колата, ќе се нервираме со такви. Ако сакаш LED/Xenon, или земи возило со соодветен фар, или смени лупи и стави соодветни па играј си со сијалички. Се друго сметат, малку или многу.

Патем да, зачестени се таквите во последниов период, и мене ме вадат од такт искрено.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862

И такви знаат да сметаат. Претходниот сопственик на Алфата имаше ставено некои LED сијалички во фаровите, кои патем се со лупа, ми аблендираа првите 2-3 месеци откако ја зедов. Фабрички колата е со фар со лупа, ама лупата е направена за халогенки. Јас пробав со Philips Ultinon Pro9000, кои патем би требало да се едни од најдобрите H7 LED сијалички, мрсно ги платив (моментално кај нас се околу 250 евра мислам?), и пак снопот беше онака, лош. Подобар него кинескиот LED, ама имаше отсјај над cut off линијата кој сум сигурен дека сметат во спротивна насока, и не беше распределен пред колата како што би требало.

Мислам дека дури не се научиме дека не требит да се отстапуват од она шо е фабрички ставено во колата, ќе се нервираме со такви. Ако сакаш LED/Xenon, или земи возило со соодветен фар, или смени лупи и стави соодветни па играј си со сијалички. Се друго сметат, малку или многу.

Патем да, зачестени се таквите во последниов период, и мене ме вадат од такт искрено.
Пцујам, колам, апелирам, едуцирам... Џабе.

Еден комшија таксист си купи нова кола (пунто 2005/6, не гранде, а и небитно) за такси, веднаш чајна лед стави. Добро, му викам, гледаш ли нешто со овие сијалици. Ми вика, искрено, многу полошо од жолтите, ама вака многу ми е поубава колата! А дали знаеш колку смета на другите што доаѓаат спроти тебе? Знам, и мене ми смета, ама тоа е, се трпи за убавина.

Која црна убавина ако се залепи некој во тебе заслепен од "убавината" на ледот копук еден!!!

А полицијата си дреме со палките во рака, не теза. За сите технички неисправни возила треба да важи исто правило, казна и времен рок за санација на дефектот/недостатокот, а втор прекршок право под преса/или средување па за народни потреби/лицитација... И задолжително физичка казна од временско изложување на недостатокот, дали да зјапа во ледот 1 час, ако е гласен ауспух да слуша брмчење со увото на 1 метар од ауспухот, кола што дими шоферот да диши од чадот што го испушта...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Полицијата... :)

Пред 1 месец, полиционер назначен за пренасочување на сообраќај заради затворен пат...
Запира (или ако милувате, допира) алкохолизиран возач.

Вади типов документи директно, не ни дошол милиционеров до него...
Му вели: "Не ве запирам за тоа, господине, затворен е патот - морате назад".

Трга автомобилов назад, доаѓа кон мене милиционеров со "Бреј, ама труеше..."

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #22206 на: 14 Август 2025, 16:00:33 pm »
Пењуга.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #22207 на: 25 Август 2025, 12:22:44 pm »
Пред малку кај веро џамбо јас чекам да излезам а друга кола регуларно си дава жмигавец да влезе и еден со тротинет решава да ја заобиколи од лево и нормално за малку да се забие у неа. Буквално сантиметри фалеа "среќа" колава го виде во последен момент и закочи.
И најтрагично од се на тротинетот беше возрасен човек со бела коса и пицнат во кошула. Не беше дете!
Камикази колку сакаш со тротинети. Буквално веќе почнувам да мислам дека тие со тротинет се со дијагноза колку неодговорно се движат низ сообраќај.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #22208 на: 25 Август 2025, 16:38:52 pm »
Тротинетџии и Power Ranger точкари (оние на роуд бајк де) се најсамоубиствени во сообраќај, општо. Пред некое време се пентрам на Водно со точак и по Водњанска нагоре се спушта Lexus NX, и успорува и валидно дава жмигавец да сврти лево во улицата позади Кочо Рацин. Power Ranger на роудбајк залетан од горе, мислејќи дека е незапирлив и неуништив, одлучи да го заобиколи Лексусот ОД ЛЕВО. Лексусот тргна лево, точкаров му се збрца у задна врата ко комарец у шофершајбна. Вриштење, дерење, колнење, скршеници, брза помош, сите нишани.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #22209 на: 25 Август 2025, 16:48:56 pm »
Тука кога ке фатиш залет, нема застанување, посебно со тие тенки гуми. :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #22210 на: 25 Август 2025, 16:53:28 pm »
Тогаш малку ќе активираш нагон за self-preservation и нема да дозволиш да фатиш толкав залет.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #22211 на: 25 Август 2025, 17:08:16 pm »
Тротинетџии и Power Ranger точкари (оние на роуд бајк де) се најсамоубиствени во сообраќај, општо. Пред некое време се пентрам на Водно со точак и по Водњанска нагоре се спушта Lexus NX, и успорува и валидно дава жмигавец да сврти лево во улицата позади Кочо Рацин. Power Ranger на роудбајк залетан од горе, мислејќи дека е незапирлив и неуништив, одлучи да го заобиколи Лексусот ОД ЛЕВО. Лексусот тргна лево, точкаров му се збрца у задна врата ко комарец у шофершајбна. Вриштење, дерење, колнење, скршеници, брза помош, сите нишани.

И сега...
Тој што "не гледа ретровизори" или тој што е слепец и не следи трепкачи?
Брзината на страна...

Мочковци, да ги ебам...

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #22212 на: 25 Август 2025, 17:13:45 pm »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #22213 на: 25 Август 2025, 17:19:20 pm »

И сега...
Тој што "не гледа ретровизори" или тој што е слепец и не следи трепкачи?
Брзината на страна...

Мочковци, да ги ебам...

На тој дел има одвоена велосипедска патека, тој не би требало да биде ни во десна коловозна а камоли од лево да заобиколува. Али чим видиш тиркизна Bianchi боја одма отвораш 4 очи. Јбг, мора ние да пазиме кога никој друг не пази ниту за себе, а камоли за други во сообраќај. Секое возење кола во Скопје јас дома се враќам ментално утепан.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #22214 на: 25 Август 2025, 17:51:35 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Лексусот се симнуваше надоле од Водно. Беше успорен (односно скоро застанат) во левата лента, со лев жмигавец за вртење лево на Партениј Зографски, улицата позади школото Коцо Рацин. Точкарот, со цел памет, наместо да вози по велосипедска патека (како што спомна @andrejnaumovski), одлучи залетан да влезе во спротивен правец и да го заобиколи Лексусот од негово лево. Во меѓувреме, Лексусот легитимно почна да врти лево и не го ни виде точкарот. Како што Лексусот почна да врти лево, точкарот му се збрца во задна врата од возачка страна.