@andrejnaumovski Ако не се лажам, тоа беше на фар со лупа. Во такви фарови не сум забележал да ми сметаат, колку-толку имаат ограничен сноп.
И такви знаат да сметаат. Претходниот сопственик на Алфата имаше ставено некои LED сијалички во фаровите, кои патем се со лупа, ми аблендираа првите 2-3 месеци откако ја зедов. Фабрички колата е со фар со лупа, ама лупата е направена за халогенки. Јас пробав со Philips Ultinon Pro9000, кои патем би требало да се едни од најдобрите H7 LED сијалички, мрсно ги платив (моментално кај нас се околу 250 евра мислам?), и пак снопот беше онака, лош. Подобар него кинескиот LED, ама имаше отсјај над cut off линијата кој сум сигурен дека сметат во спротивна насока, и не беше распределен пред колата како што би требало.
Мислам дека дури не се научиме дека не требит да се отстапуват од она шо е фабрички ставено во колата, ќе се нервираме со такви. Ако сакаш LED/Xenon, или земи возило со соодветен фар, или смени лупи и стави соодветни па играј си со сијалички. Се друго сметат, малку или многу.
Патем да, зачестени се таквите во последниов период, и мене ме вадат од такт искрено.
Пцујам, колам, апелирам, едуцирам... Џабе.
Еден комшија таксист си купи нова кола (пунто 2005/6, не гранде, а и небитно) за такси, веднаш чајна лед стави. Добро, му викам, гледаш ли нешто со овие сијалици. Ми вика, искрено, многу полошо од жолтите, ама вака многу ми е поубава колата! А дали знаеш колку смета на другите што доаѓаат спроти тебе? Знам, и мене ми смета, ама тоа е, се трпи за убавина.
Која црна убавина ако се залепи некој во тебе заслепен од "убавината" на ледот копук еден!!!
А полицијата си дреме со палките во рака, не теза. За сите технички неисправни возила треба да важи исто правило, казна и времен рок за санација на дефектот/недостатокот, а втор прекршок право под преса/или средување па за народни потреби/лицитација... И задолжително физичка казна од временско изложување на недостатокот, дали да зјапа во ледот 1 час, ако е гласен ауспух да слуша брмчење со увото на 1 метар од ауспухот, кола што дими шоферот да диши од чадот што го испушта...
Sent from my SM-S928B using Tapatalk