Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2903258 пати)

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
Kao муабет за возење по кружни текови не му приличи на автомобилски форум? ;)

Еден мајмун од такт ме извади.
Возам у средна лента 60км на саат,  и еден мајмун од позади ми се лепи, свири и блендира да му се тргнам претпоставувам, а десната лента слободна да ме претица.
Ваков тепање до бесвест, да се чуди зошто е тепан.

Господине „стриктно според правила“, па како тоа вие возите 10км/ч над дозволената брзина во град?   ;D
Сите возат плус 10, сакал неќел морам. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Не баш сите,оние шо имаат тик ток,и оние(претежно,не сите) од 25% впзат +100.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821

Господине „стриктно според правила“, па како тоа вие возите 10км/ч над дозволената брзина во град?   ;D

Никаде не наведе дали средната лента е во град или на автопат. како и да е свирење, лепење, а и тепање е стриктно спротивно од правила :D
На булевар во Скопје, не сум камиказа да возам 60 на автопат. :)

Ете Ван си кажа прв и прв предвиде кршење на правилата :(

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Никаде не наведе дали средната лента е во град или на автопат. како и да е свирење, лепење, а и тепање е стриктно спротивно од правила :D
На булевар во Скопје, не сум камиказа Тишлауфер да возам 60 на автопат. :)
;D ;D ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Ајдеее, тек сега ме здебеливте пуканки јадење.
Ќе ве бришам ко фесбук.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711

Отсутен Mikius

• Легенда
Не ме изнервира ништо денес, туку а пропо кружните текови, да не му овенат пуканките на @Carpathian Lord ;)

Од правец Влае од лева лента се вклучувам на кружниот Ѓорче на внатрешна лента со намера да се исклучам на втор излез и да продолжам кон Ѓорче, иако истото можам да го направам и на десна лента, сеедно.
Во ист момент откако пристапив на внатрешна лента на кружниот, од првата уличка од десно (појма немам како се вика) се вклучува возило бидејки му беше слободен влезот на таа лента (надворешна лента) од кружниот. Појма немам каков знак има на таа уличка и кои му се дозволени правци и како и секогаш возам внимателно.
Во дел од самиот кружен тек возиме речиси паралелно, давам десен жмигавец (тој не може да го види), забележувам според неговото движење дека нема да се исклучи на негово прво десно и десна лента (кон Ѓорче) и одземам гас (без разлика дали морал да се исклучи на прво десно), го пропуштам за да можам јас да се исклучам, во исто време погледнувам на ретровизор да не има уште некое возило позади него, гледам дека нема и се исклучувам од кружниот.

Просто, јасно, едноставно и изводливо, доколку се движиш со брзина адекватна на кружен тек, а не со 50/60 па и поќе :)

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
Ќе напишам за сообраќајка што пријател ја имаше пред година дена (дека само што ја видов темава).

Јас сум со црно, пријателов со црвено, Идиотот со зелено.

Идеме од саем на кружниот тек десно за автокоманда. Пријателов иде пред мене ја позади него, и го имаш моментот каде што југото (зелено) си дава лев жмигавец од десна лента и без да погледне дека има кола си врти и го удира. Незнам како ги сопрев да не се испотепаат  ;D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
И двајцата се виновни.
Црвениот од лева лента треба да  е во десна ако сака да оди на прв излез, а зелениот требало порано да оди во лева лента за влез во кружниот.
Веќе пред кружен има дупла полна линија и не смее да преминува.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
кружни текови за македонци:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
@Mikius како што кажуваш, кружниот на кој си возел денеска нема врска со кружниот на сликата за кој се прави муабет. Јас на кружниот кај континентал скоро 90% од времето поминувам од левата лента и се исклучувам како на сликата. Си има хоризонтална и вертикална сигнализација која ја почитувам. Ако ме чукни некој кој решил да го заврти цел кружен во десна лента спротивно на сигнализацијата, ќе ми ја плати штетата и тоа е тоа.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
@Mikius како што кажуваш, кружниот на кој си возел денеска нема врска со кружниот на сликата за кој се прави муабет. Јас на кружниот кај континентал скоро 90% од времето поминувам од левата лента и се исклучувам како на сликата. Си има хоризонтална и вертикална сигнализација која ја почитувам. Ако ме чукни некој кој решил да го заврти цел кружен во десна лента спротивно на сигнализацијата, ќе ми ја плати штетата и тоа е тоа.
Добро, малку подоцна дознав за кој кружен тек се работи и дадов коментар за истиот, односно дека всушност и не требало кружен тек да се направи па да мора со знаци да се оправа работата.
Сите си возиме 90% на памет низ градов.

Дополнително, не сакам некој да ми плаќа штета, ако разбираш што сакам да кажам :)

И сега, во Ѓорче од таа уличка, каков знак има за возилата кои приоѓаат од таму?

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
Ако се оди по она школско возење не треба од лева лента да излегуваш на прв излез. Тоа е за влез во кружен.

Кога нема никој ај ќе поминеш, ама сообраќајот ако е густ може и некој од десна лента после прв излез да даде жмигавец и одма да се престрои во твоја лева лента.

Вака за полесно од старт си возите по таа лента што треба и ќе има помалку незгоди и запирања.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Да не ви кршам раат и дискусија за кружните текови, но тука во Албанија истите се помалку битни од кругот во Битола што го објави @osmica8

Се поминува кога ќе има физичко место да помине колата. Во Т-раскрсница кругот секогаш е подоле (нешто како во Струмица), па тие што возат право, целосно го игнорираат.

Се извинувам што се убацив, продолжете понатаму :')

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Ако треба да тежнееме есо албанија да се мериме у сообраќајна култура, сме нае*але...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.