Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2911528 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #20415 на: 22 Август 2020, 09:02:15 am »
„Новата улица ќе биде во должина од 730 метри, ќе почнува од Кисела Вода кај „Рампа“ покрај пругата кон амбулантата “Пролет“ и ќе излегува на булеварот Трета македонска бригада во општина Аеродром.“

Претпоставувам нешто вака:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Очекував доста подолу да биде, али за почеток нека биде и вака.

Реално треба некоја улиза за ооврзување од кај Американ Колеџ па таму некаде у КХ2О

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #20416 на: 29 Август 2020, 09:49:41 am »
Стопанска банка - 28.08 (неработен ден) i-bank системот не работи!

Уствари, системот работи само во работно време на банката, недела, празници и после работно време не работи.

WTF?!? Као секое налогче пратено преку електронско банкарство и се појавува на Лиле на шалтер и она го одобрува? КОЈА Е ПОЕНТАТА?!

Дали е ова случај и во останатите банки или само во Стопанска се на лоша дрога?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #20417 на: 29 Август 2020, 09:51:44 am »
Да. Во сите банки кај што сум имал електронско банкарство. Исто така не ми е јасно како клирингот работи само до 2 или3 саат, ко некој ручно да ги префрла парите од една во друга банка. Чудесна земја...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #20418 на: 29 Август 2020, 10:03:46 am »
Па не е ова берза бе мајко му стара! Мои денарски сметки во истата банка: штедна трансакциска > трансакциска...ни кредити ни депозити ни камати ни девизи....аааа не дечко, Лиле од шалтер 12 е Пешчани, во понеделник ќе кликне "одобри" на налогчето и ќе испринта уплатница на матричен принтер.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #20419 на: 29 Август 2020, 10:38:02 am »
Не сум сигурен, ама мислам дека НЛБ процесира и во неработни денови ако им ја "најавиш" трансакцијата ден однапред.

Пример денес за денес, нема да ми ја процесира уплатата. А денес за утре, би ја процесирало.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #20420 на: 29 Август 2020, 10:42:52 am »
mBanka од Комерцијална банка (банкарство од телефон) си работи во секој момент, имам плаќано ПП30 и ПП50 налози и во 1 после полноќ, веднаш поминувале. Од физичко на физичко ги одобрува за 2 минути, а од физичко на правно лице треба 2 часа да поминат.

Имам спремено шаблони за кирија на пример, треба да внесам само цел на дознака и веднаш поминува.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #20421 на: 29 Август 2020, 12:07:44 pm »
zato e elektronsko u sekoe/nikoe vreme da mozes da platis u nikoe vreme... samo A1 koga plakav negde okolu 23.30-24.00 cinam ne im rabotese plakanjeto toa vreme... ostanatoto halkbanka u sekoevrme...
se drugo e inprovizacija na e bankarstvo
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #20422 на: 29 Август 2020, 12:10:08 pm »
Значи преминавме на нервози во виртуелен/електронски сообраќај ;D

Во последно време има многу гужва во транседенталните патувања ;D
Треба и таму да се стави ред :)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #20423 на: 29 Август 2020, 12:23:07 pm »
„Новата улица ќе биде во должина од 730 метри, ќе почнува од Кисела Вода кај „Рампа“ покрај пругата кон амбулантата “Пролет“ и ќе излегува на булеварот Трета македонска бригада во општина Аеродром.“

Реално треба некоја улиза за ооврзување од кај Американ Колеџ па таму некаде у КХ2О
Тешко изводливо, пругата ги дели двете населби

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #20424 на: 29 Август 2020, 13:17:26 pm »
Како поупатен во платниот систем на државата можам да ве инфо за следново.

Е-банкарство во смисла на користење на ПП30 и ПП50 образец работи само кога работи КИБС И МИПС системите. Истите работат само вомработни денови од 07-15 мислам беше. Се вон тоа е налог на нареден ден. Тука зборуваме за реално префрлање на пари помеѓу иста/различна банка. Овие системи, сфатете ги како официјални платни системи на Македонија во и вон неа. Секоја трансакција се регистрира со уникатен број.

Е сега некој има искуство каде и вон ова работно време налозите проаѓаат. Лично се сомневам освен ако ме се работи за лица во иста банка. Салдата ма сметки се намалуваат/зголемуваат НО официјалниот налог проаѓа првиот нареден работен ден.
Ваљда сте приметиле ситуација помеѓу салдо на сметката мометално и расположливо. Разликата се резервираните средства. Откако ќе заврши процесот на порамнување, средствата се "книжат" на изводите и вие моѓете да ги забележите во менито "промет во период"

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #20425 на: 29 Август 2020, 13:19:55 pm »
Средствата обично се книжат навечер кога има мал број на трансакции за да се избегнат грешки во системот и проблеми со остварување на плаќања. Дел од овие пресметки се прават во Асеко дел во банките.

Стопанска банка - 28.08 (неработен ден) i-bank системот не работи!

Уствари, системот работи само во работно време на банката, недела, празници и после работно време не работи.

WTF?!? Као секое налогче пратено преку електронско банкарство и се појавува на Лиле на шалтер и она го одобрува? КОЈА Е ПОЕНТАТА?!

Дали е ова случај и во останатите банки или само во Стопанска се на лоша дрога?

Стави датум од наредниот ден и би требало да помине.
« Последно менување: 29 Август 2020, 13:26:29 pm DarthJe5us »

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #20426 на: 29 Август 2020, 13:22:50 pm »
...може заради Богородица празникот...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #20427 на: 29 Август 2020, 13:35:23 pm »

aaa da da tooo mnogu tesko i nezamislivo za tie sto naviknale samo da grebat asfalt i istiot pak da go postelaat... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #20428 на: 29 Август 2020, 14:37:30 pm »
Ако прв пат уплаќате средства од физичко лице кон физичко налогот ќе се реализира до 14h. Ако не истиот ден, тогаш нареден.
Ако веќе сте префрлале средства, тогаш секое наредно префрлање ќе се извршува веднаш.
Таа банка што е преземена сликата си се држат до методот како прв пат да префрлате пари на физичко лице иако сте веќе поврзани со сметките.

И во странство веднаш се префрлаат средства.
Кај нас можеби сакаат да бидат посигурни.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #20429 на: 29 Август 2020, 14:39:13 pm »

aaa da da tooo mnogu tesko i nezamislivo za tie sto naviknale samo da grebat asfalt i istiot pak da go postelaat... :D
Надвожњаче/подвожњаче мислена именка.