Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2902953 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
По прописи си е скутерчето,овака ако оди по десниот раб ке фучат покрај него на 10-20цм и големи шанси да го однесат у 300 лепе матирине.

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Ако оди по десниот раб, никој (*ретки се) во десна лента не фуче. Си фучат во средна и лева лента.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Нели тоа само а на автопат важет?
башка во 5:30 можеш и од десно сосем безбедно да го претицаш.
Нека си терат по патот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
5:30 сабајле  намерно возев позади него и не се тргаше си цепаше по средина (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Pravilno postapil, treba site motori po sredina na lenta da vozat. Toa e i po propisi pravilno.

Не, не е.

„Возачот на велосипед и на велосипед со помошен мотор, мопед е должен да се движи што поблиску до десниот раб на коловозот, а ако постои велосипедска патека - по велосипедската патека, односно лента.“

Член 96, став 1 од Закон за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Осет. Осетот е многу битна работа, ама штета што кај нас 95% од луѓето го немаат. Осет за паркирање, осет за возење по булевар, осет за све.  Ако возиш споро моторче кое едвај тера 40км/ч, фати си најдесна лента и терај до десниот раб на булеварот. Не на средина.

Апсолутно. Ама не си јебо ако имаш осет.

Има една работа, се вика „обзир спрема другите луѓе“ Нема да му падне круната ако направи место за побрзите од него и се повлече малку подесно. Не само за прпадачов кој не може ни 35км/ч да развие, и за други работи.  Тоа се вредности кои никогаш нема да ги научиме како нација и општество.

Точно. Прекрасно видео.

Отсутен Bicikle

• Легенда
A Скутер во која категорија спаѓа?скутери по велосипедска?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Скутер е мопед.

Член 2, став 57 и 58.

57. „Велосипед со помошен мотор“ е возило со погон на педали, кое како
дополнување може да има мотор со внатрешно согорување, со работна
зафатнина која не е поголема од 50 cm3 или електромотор со најголема
континуирана излезна силина од 0,25 kw, при што дејството на моторот се
исклучува кога брзината ќе достигне 25 km/h или ако велосипедистот го
прекине дејствувањето на педалата;

58. „Мопед“ е возило на моторен погон со две или три тркала чија работна
зафатнина на моторот со внатрешно согорување не е поголема од 50 cm3,
односно силата на електромоторот не поминува повеќе од 4 кw и чија
брзина на рамен пат е ограничена на најмногу 45 km/h;

Да, скутери на велосипедска.  Брзината на велосипедска патека е ограничена на 25 километри на час.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Не ги разбирам баш овие работи, ама сепак скутерите од 49,9 цц^3 тераат над 45 км/х...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Технички, не би смееле, а и поголемиот дел од скутерчињата што се 49 кубика се ограничени на 45 км/час. После тоа луѓе вадат граничници, мењаат шта-ти-ја-знам, за да одат побрзо скутерчињата.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
И јас би возел во средна или десна лента на средина, но би гледал да не кочам сообраќај со влечење 34км/ч. Сепак скутериве од 50цц одат 60-70км/ч без проблем. Дозволена брзина низ град е 50 км/ч.  Ако возам до работ од било која лента, големи се шансите некој идиот да ме турни протнувајќи се со 100ка, вака или ќе возат зад мене 60, или нека ме заобиколи кога ќе се ослободи левата лента. Кој не возел скутер, не знае колку идиотски се понашаат возачите на коли према скутерџиите ( добро до некаде со право оти пак овие другиве се пикаат од десно кај што не треба).

п.с возам и кола и скутер и точак, па работиве ги согледувам од сите страни, за разлика од некои што возат само коли и гледаат само од нивни апсект како им одговара.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Bicikle

• Легенда
Фала @zeroSignal .
Не знаев, не сум возел скутер, затоа прашав.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Не е битно во која лента возиш мотор/скутер, и 200 да возиш на партизанска пак ќе се напне некој со кола да те помине :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Глупости. Ако си во согласност со брзините на одвивање на тековниот сообраќај (скоро) никој никого не напиња.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
У Белгија на пример нема СКутери, уопште. Само точаци и имаат во секоја ситуација предност пред моторни возила. Прекрасно.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Да,ама во Белгија има поголеми мотори од скутери кои во гужвите со пуштени 4 трепкачи им е дозволено да се пикаат измеѓу возилата.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Многу јасно, се им е дозволено затоа што скоро на секоја раскрсница има камери. Нема таму рикање моторите со 200 во сред град. 45 е дозволено, сите возат 40. Крај на муабетот,