Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3137927 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #22350 на: 22 Декември 2025, 23:45:39 pm »
Не разбрав.

Запирање возило на кружен тек...
Па, дозволено е тоа?!

Мислам, освен ако си фаќен џандар, де, на нив сè им е дозволено.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7098
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #22351 на: 23 Декември 2025, 08:01:55 am »
Не е дозволено, затоа полицаец седи оти ние на сред кружен паркиравме и го затнувавме, гужва се прави до Скопје дури.

Можи да сетираат 10мин на рампа без валидација на тикет, и џандар нема потреба да седи на кружен, култура и ред за беспари можат да направат, ама тие сакаат од секој пари да земат а на полицаецот посекако тоа му е работа, да дреми.

Овде како и се друго на форумот, да не пиши чоек нешто одма крив излегува, сите за другите се со крстот на чело, а нивното го преќутуваат.  ;D
Другиот пат, 4 жмигавци горе на автопат на помошна лента и кревам хауба, така е дозволено.  :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10509
« Одговори #22352 на: 18 Февруари 2026, 23:00:50 pm »
Пред извесно време стана невозможно да се паркира поради преполн паркинг Веро кис.вода, потоа ставија рампа за подземниот паркинг.
Во последно време истото се случува со Тинекс на Борис Трајковски, а внатре Тинексот празен.
Денес најдов едно слободно, се враќам од Тинекс ,блокиран од кола со 4 жмигавци.
Си чекам и гледам карши кон новоизградените згради, покрај булеварот си има широка велопатека, и уште една за пешаци. Едната патека претворена во паркинг.
Додека гледав, еден со точак се ззбрцува во една кола која одеднаш тргна влево излегувајќи од узурпираната патека претворена во паркинг.
Во ист момент момакот што ме имаше блокирано налета, му укажав дека не е во ред да блокира додека е во продавница, тој ми вели, не бил во Тинексот, отишол до дома на кратко додека да се ослободи место на паркингот.
Леле како ми дојде да го извадам шмајзерот од гепек >:(

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • Пиши лаже
« Одговори #22353 на: 18 Февруари 2026, 23:15:10 pm »
Мора во позадина Боб Марли да пее, за да не се доведеш во индиценти со тешките копита од "шофери".
Симо мислам имаше слика, Patience од Nas пееше и нема друго чаре...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
« Одговори #22354 на: 19 Февруари 2026, 07:37:16 am »
Мора во позадина Боб Марли да пее, за да не се доведеш во индиценти со тешките копита од "шофери".
Симо мислам имаше слика, Patience од Nas пееше и нема друго чаре...
Ма јок, уште повеќе транкило:

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2756
« Одговори #22355 на: 19 Февруари 2026, 08:41:08 am »
Пред извесно време стана невозможно да се паркира поради преполн паркинг Веро кис.вода, потоа ставија рампа за подземниот паркинг.
Во последно време истото се случува со Тинекс на Борис Трајковски, а внатре Тинексот празен.
Денес најдов едно слободно, се враќам од Тинекс ,блокиран од кола со 4 жмигавци.
Си чекам и гледам карши кон новоизградените згради, покрај булеварот си има широка велопатека, и уште една за пешаци. Едната патека претворена во паркинг.
Додека гледав, еден со точак се ззбрцува во една кола која одеднаш тргна влево излегувајќи од узурпираната патека претворена во паркинг.
Во ист момент момакот што ме имаше блокирано налета, му укажав дека не е во ред да блокира додека е во продавница, тој ми вели, не бил во Тинексот, отишол до дома на кратко додека да се ослободи место на паркингот.

Калкулираат, не сакаат сега да купат паркинг за 6-8000 евра, ама за некоја година ќе мора да го купат за 12-14.000 евра. Прашање на време е кога ќе се затвори тој тротоар само за пешаци и велосипедисти, како што е и ред.

После ќе се паркираат пред приватни куќи позади зградите па луѓето ќе им викаат пајаци, ќе им ги дупнуваат гумите, ќе дојде до некоја физичка пресметка и после ќе се бара паркинг место за купување.

Така беше и во Аеродром, на почетокот не сакаа да купуваат паркинг, а сега кога се гради згради, мислам дека нема слободен паркиг во продажба веќе.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4213
« Одговори #22356 на: 19 Февруари 2026, 09:29:13 am »

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3512
« Одговори #22357 на: 19 Февруари 2026, 09:43:07 am »
Луѓето не размислуваат однапред oдносно се прават будали со сила или се прават паметни „не ми треба паркинг, ќе си паркирам пред зграда“. Додека е зградата во градба си мислат дека е лесно, ама после настанува проблем. Што ти вреди што си купил стан ако немаш каде да паркираш каде ке паркираш кола додуше ако не си возач не треба ни да се замара,ама имаш возило кај ке паркираш при тоа инвеститор ти понудил да купиш паркинг гаража == нене не ми треба... добро не ти треба

Купи си гаража или обезбеди паркинг место однапред и решен проблем. Овој проблем го имаше позади Рузвелт кафич – живееш тука во зграда, а ќе дојде некој од Дебар Маало, центар или Капиштец, ќе паркира и ќе си замине, а ти како мајмун вртиш кругови барајќи место. Таквите луѓе не се разбираат со зборови – за тоа нема лек.

Сега веќе е поинаку – немаш паркинг, нема да паркираш. И сите што мислат „ќе си паркирам тука, нема да купувам гаража или паркинг, кој ќе ми забрани“, на крај излегува дека не е будала тој што плаќа од 5 до 25 илјади евра за паркинг, туку тие што мислат дека се најпаметни. Тоа веќе не поминува и речиси никаде нема бесплатно место.

А тие што мислат дека ќе се снајдат подоцна, на крај плаќаат двојно. Или едноставно – ако немаш паркинг, немој ни да возиш кола И НЕ СМЕТАЈТЕ НА ДРУГИ ЛУЃЕ ДА ПАРКИРАТЕ САМО НА 5 мин и ОСТАНАТО ДА ПРАШАМ АМА ЗАСТАНАВ.
Бато нема тоа одјеби! или врати се таму од кај си дојден си имаш имот двор куќа гаражи паркирај кај ти воља ние градски голубари по голубарници така функционираме..... ако ти чини седи вози паркирај ако не врати се на твое имање нека ти е најарно ширина пољана милина.И ѓубре тоа смрдливи најлони да не оставаат по ходници и пред врата на станот свој.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5314
« Одговори #22358 на: 19 Февруари 2026, 09:50:02 am »
Луѓето не размислуваат однапред oдносно се прават будали со сила или се прават паметни „не ми треба паркинг, ќе си паркирам пред зграда“. Додека е зградата во градба си мислат дека е лесно, ама после настанува проблем. Што ти вреди што си купил стан ако немаш каде да паркираш каде ке паркираш кола додуше ако не си возач не треба ни да се замара,ама имаш возило кај ке паркираш при тоа инвеститор ти понудил да купиш паркинг гаража == нене не ми треба... добро не ти треба

Купи си гаража или обезбеди паркинг место однапред и решен проблем. Овој проблем го имаше позади Рузвелт кафич – живееш тука во зграда, а ќе дојде некој од Дебар Маало, центар или Капиштец, ќе паркира и ќе си замине, а ти како мајмун вртиш кругови барајќи место. Таквите луѓе не се разбираат со зборови – за тоа нема лек.

Сега веќе е поинаку – немаш паркинг, нема да паркираш. И сите што мислат „ќе си паркирам тука, нема да купувам гаража или паркинг, кој ќе ми забрани“, на крај излегува дека не е будала тој што плаќа од 5 до 25 илјади евра за паркинг, туку тие што мислат дека се најпаметни. Тоа веќе не поминува и речиси никаде нема бесплатно место.

А тие што мислат дека ќе се снајдат подоцна, на крај плаќаат двојно. Или едноставно – ако немаш паркинг, немој ни да возиш кола И НЕ СМЕТАЈТЕ НА ДРУГИ ЛУЃЕ ДА ПАРКИРАТЕ САМО НА 5 мин и ОСТАНАТО ДА ПРАШАМ АМА ЗАСТАНАВ.
Бато нема тоа одјеби! или врати се таму од кај си дојден си имаш имот двор куќа гаражи паркирај кај ти воља ние градски голубари по голубарници така функционираме..... ако ти чини седи вози паркирај ако не врати се на твое имање нека ти е најарно ширина пољана милина.И ѓубре тоа смрдливи најлони да не оставаат по ходници и пред врата на станот свој.
Cel post ti e na mesto

Za Skopje e samo starudija kola nekoja i neka pusta 4 zabodi mu se u nego neka se cesa posle

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15273
« Одговори #22359 на: 19 Февруари 2026, 12:19:26 pm »
Најголем проблем е што дозволија да се направат толку многу зградички низ центар. Јас пред некоја недела шетав низ Дебар Маало, 18 години живеам Скопје, слабо се движам во тој регион и реално не можев да се доначудам колку многу такви мали 3-4 спрата зградички се направени.

Е сеа во сите тие зградички по еден да има „Не ми треба паркинг место“ и еве ви проблем.

Градот/Општина Центар требаше уште 2010 година да прогласи мораториум за градење во Центар се додека не се решат проблемите со паркингот, со големи и добро позиционирани катни паркинзи.

Да речеме, Солун ПОЛНО е катни гаражи низ центарот. Буквално во секој кварт има катни гаражи на 4-5 спрата и улиците се растеретени.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3292
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #22360 на: 19 Февруари 2026, 12:26:57 pm »
Скопје е отидено ништо не го спасува. Вчера бев до ројал во лисиче па таму е крш невиден за паркирање имаше минимум 10 возила што вртеа за да најдат паркинг а паркинг нема. Многу незгодна ситуација е ако секој ден кога се прибираш дома бараш слободно паркинг место.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1143
« Одговори #22361 на: 19 Февруари 2026, 12:37:15 pm »
Во Солун паркинзите/катните се приватни и затоа толку добро функционира. Кај нас кога и да се купи плац, одма мора зграда да се прави, никој од инвеститорите не кажа да се направи паркинг, само лесна пара, трупај станови. Еве во Џевахир на времето никој не купуваше паркинзи, а имаше за сите по 2-3 и ги понудија кој колку сака да си купи, и сега веќе нема и се изнајмуваат по 50е-100е месечно, чиста пара.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11135
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #22362 на: 19 Февруари 2026, 14:18:08 pm »
гаража како инвестиција за рентање е otlicen projekt
данокот на имот е понизок, не мора да пријавиш, не мора да осигураш, немаш уредување, немаш кречење, немаш трошоци....а зимаш 10% месечно од сумата која си ја платил

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2444
« Одговори #22363 на: 19 Февруари 2026, 14:24:26 pm »

Калкулираат, не сакаат сега да купат паркинг за 6-8000 евра, ама за некоја година ќе мора да го купат за 12-14.000 евра. Прашање на време е кога ќе се затвори тој тротоар само за пешаци и велосипедисти, како што е и ред.

После ќе се паркираат пред приватни куќи позади зградите па луѓето ќе им викаат пајаци, ќе им ги дупнуваат гумите, ќе дојде до некоја физичка пресметка и после ќе се бара паркинг место за купување.

Така беше и во Аеродром, на почетокот не сакаа да купуваат паркинг, а сега кога се гради згради, мислам дека нема слободен паркиг во продажба веќе.

Нема слободни веќе.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3292
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #22364 на: 19 Февруари 2026, 15:15:57 pm »
гаража како инвестиција за рентање е otlicen projekt
данокот на имот е понизок, не мора да пријавиш, не мора да осигураш, немаш уредување, немаш кречење, немаш трошоци....а зимаш 10% месечно од сумата која си ја платил

Сигурно мислеше годишно 10 проценти. И тоа 10 проценти ако си ја купил пред 2020. Ако е сега купено поскоро накај 5 проценти.
« Последно менување: 19 Февруари 2026, 15:24:15 pm kimi makedonski »