Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 456116 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1665 на: 19 Јуни 2017, 19:03:56 pm »
АМАН БЕ ДО ТОЛКУ ЛИ СТЕ ПРОСТИ (со извинение)?! ПРУЖИНАТА ја држи колата, не амортизерот, треба цртеж, предавање посебно за да разберете за што служи амортизерот? Убаво ви пиша Луки, Симо, амортизерот служи за стабилизирање на пружината од осцилирање (клатење), тоа што @FiLo ти УДАРАЛО нема врска со амортизерот, пружината ти е отидена пошто сВе си има век на траење. Тоа што од кога си ги сменил амортизерите па не ти ударало повеќе тоа значи дека амортизерот е ДВОСМЕРЕН (колку толку) па до некаде делувал и ко пружина при пропаѓање. Само спортски, ПРОФИ амортизери имаат реална (голема) улога при компресија (compression) а на обичниве 90% работата им е при влечење (rebound).
А тие глупи проценти на некоја си машина што нема појма што и како мери (гуми, висина на гуми, чаури, некои си безвезални коефициентиза што е добро а што лошо), не треба да ве интересира. Има посебни машини за тестирање на амортизер.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #1666 на: 19 Јуни 2017, 19:07:46 pm »
А тие глупи проценти на некоја си машина што нема појма што и како мери (гуми, висина на гуми, чаури, некои си безвезални коефициентиза што е добро а што лошо), не треба да ве интересира. Има посебни машини за тестирање на амортизер.

Епа и јас истото ова го велам за тие проценти што ги покажува тој тестер, 5 секунди го тресе тркалото, оп процент. Ја за тоа велам дека не треба да се зема здраво за готово, како што наведов и во првиот пост на почетокот од дискусијата. :)

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 409
« Одговори #1667 на: 20 Јуни 2017, 02:03:35 am »
Дали нови пружини ќе го зголемат комфорот во возилото?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1668 на: 20 Јуни 2017, 09:01:49 am »
Може е спомнато во темава ама многу страни за барање се.
Мене ме интересира зошто фабричката успензија трае најдолго, амортизерите конкретно, ќе купиш кола и оди 150 000-200 000 со фабрички амортизери и нема мака, ги мењаш со други - некој извикан бренд и не одат ни 30 - 50 000км.
Се мислам дали доколку се отиде во овластен и се монтираат „оригинал“ ќе одат исто колку и фабричките.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1669 на: 20 Јуни 2017, 11:36:32 am »
Може е спомнато во темава ама многу страни за барање се.
Мене ме интересира зошто фабричката успензија трае најдолго, амортизерите конкретно, ќе купиш кола и оди 150 000-200 000 со фабрички амортизери и нема мака, ги мењаш со други - некој извикан бренд и не одат ни 30 - 50 000км.
Се мислам дали доколку се отиде во овластен и се монтираат „оригинал“ ќе одат исто колку и фабричките.
Интересна констатација. Веројатно делумно поради истрошеност на спирали, рамења, буфери и се друго, па се одразува и на животниот век на амортизерот. На пример мене ми се има случено обратното. На Калосот (Авео) фабричкото ѓубре од амортизер на 30.000 веќе беа за у канта, на 40.000 ги сменив со KYB (напред) и Bilstein B4 (позади) си тераат без гајле веќе 50.000.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #1670 на: 20 Јуни 2017, 12:02:14 pm »
Како тоа го прават русите   8)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6885
  • French diamond
« Одговори #1671 на: 20 Јуни 2017, 23:10:16 pm »
Од 5 - ти Мај си ги чекам спиралите порачани од Џерманија, заглавиле на царина(нормално)... се си викам ќе се мрднам од чекање ако не стигнат до Петок  >:(  ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1672 на: 06 Јули 2017, 13:18:14 pm »
Како се викаат чаурите задни на волксваген конкретно ми треба за пасат 7 да сменам па да ги нарачам од германија ќе си иде пријател па да ми ги донесе ко по квалитетни демек. На времето на полото мењав знам ми викаа од леон купра да ставам нај здрави биле, како од пена изработени. Значи се работи за задни чаури на предница за пасат 7 денес на технички ми ги посочија.

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1673 на: 06 Јули 2017, 13:20:11 pm »
Како се викаат на англиски или германски, ако има некој шема на предницата или сериски број уште подобро.

Пост под пост е не можам едит проклет тапаталк

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #1674 на: 06 Јули 2017, 13:20:29 pm »
Како се викаат чаурите задни на волксваген конкретно ми треба за пасат 7 да сменам па да ги нарачам од германија ќе си иде пријател па да ми ги донесе ко по квалитетни демек. На времето на полото мењав знам ми викаа од леон купра да ставам нај здрави биле, како од пена изработени. Значи се работи за задни чаури на предница за пасат 7 денес на технички ми ги посочија.

Колку има поминато пасатот? Англиски ќе биде rear control arm bushings

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1675 на: 06 Јули 2017, 13:21:10 pm »
200111км така бар пишува :)

На полото еднаш ставив заменски и после тоа на секои 20 000мењав

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #1676 на: 06 Јули 2017, 13:24:27 pm »
control arm-/trailing arm bush

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #1677 на: 07 Јули 2017, 15:27:16 pm »
@MAPJAH Ако можеш во порака пиши ми која година е колата и што мотор носи ке ти најдам сериски број за чаурите на TecDoc

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #1678 на: 07 Јули 2017, 15:35:12 pm »
Некој да ми кажи каде би можел да најдам предни пониски спирали за бмв е39 ?  Малце ми е грдо напред кренато назад клекнато (така е фабрички)...

Од кои возила друго би одговарало ?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #1679 на: 07 Јули 2017, 16:03:58 pm »
Тие од модел на иста кола не си одговараат меѓу себе баш ти за други возила прашуваш :D