Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 490736 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2445 на: 08 Април 2025, 11:44:26 am »
Добар избор ли е ова или треба уште нешто?
Скапи спиралите...

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #2446 на: 08 Април 2025, 11:49:32 am »
Doobar isbor, i dobar "popust" od autodoc. Kako variaat so popusti ovoa e maksimalno sto sum vide 70 (kolku im se realni popustite toa druga rabota)
Proveri ubavo dali ti se dobri spiralite, ednas po greska ke smenev amortizeri a problemot bese vo spiralite.
Se pogodi dobar i cesen servis koj prodava i monira amortizeri, normalno ne kaj nas nego vo Grcija :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
« Одговори #2447 на: 10 Април 2025, 21:34:57 pm »
Број од @Prcot некој, или ако прочита.Ми требаат задни спирали за 2001 Volvo v70 xc 2.4T 147 kw AWD
Со димензии 382мм должина, 14,5 мм дебелина на навојците, долниот дијаметар е 91мм а горниот 136мм
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #2448 на: 16 Април 2025, 18:38:08 pm »
Некој да препорача некој мајстор за промена на чаури.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #2449 на: 30 Април 2025, 21:59:48 pm »
Здраво, дали некој има лошо искуство со тропкање на суспензија на MQB платформа на VW? Се работи за Карок со околу 40к, на легнати полицајци има некое кланкање (клунк - клунк), однесено е возилото во официјален сервис не можеа да најдат ништо. Си се вратив, гаранцијата истече и проблемот не се реши.

Гледам по странски форуми дека ова е изразен проблем кај VW групација за кој наводно нема некое решение. Подмачкани се сите "bushings" со силиконски спреј но проблемот не се отклони.

Некој совет?

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 79
« Одговори #2450 на: 12 Мај 2025, 15:04:46 pm »
Здраво, дали некој има лошо искуство со тропкање на суспензија на MQB платформа на VW? Се работи за Карок со околу 40к, на легнати полицајци има некое кланкање (клунк - клунк), однесено е возилото во официјален сервис не можеа да најдат ништо. Си се вратив, гаранцијата истече и проблемот не се реши.

Гледам по странски форуми дека ова е изразен проблем кај VW групација за кој наводно нема некое решение. Подмачкани се сите "bushings" со силиконски спреј но проблемот не се отклони.

Некој совет?

И јас го имам истиот проблем со Карогот на 40к. Амортизерите се отидени ,левиот 41% десниот 54%. Така покажа на технички. Со амортизерите ќе мора да се сменат и буфери со лагери..тоа е.. :(

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #2451 на: 12 Мај 2025, 15:33:09 pm »
Коректно е од ваша страна што барате решение, но не знам колку ќе помогне ова. Треба да се обратите на овластениот сервис или продавач на возилото и да побарате замена или поправка на проблемот. Овој проблем со само 40.000 км е неприфатлив! И не е во ред да имате проблеми со нешто толку ново, и да одговорност  да си преземат и да решат проблем а не да талкате по страни . Бидете упорни и истрајни во борбата за вашите права пари сте давале . Тој што ви продал кола  е тој што треба да сноси одговорност, не вие да се малтерирате . 40.000 км не се 400.000 км – крај на приказната. Шкода,шкода уште од фриждиер што не ке излезе ..Вака кога ке слушнам проблеми на луѓе со релативно нови коли ми доаѓа ураган од емоции..

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7216
  • French diamond
« Одговори #2452 на: 12 Мај 2025, 16:35:39 pm »
Не дека тие машините на технички се точни...не верувам дека се отидени амортизери на 40К.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2453 на: 12 Мај 2025, 18:41:44 pm »
Абе амортизерите, ламела и подвозје губат гаранција после 6 месеци. Јас имав 4 години гаранција 2+2. Реагирав во гарантен рок проверија се во Јосифов и рекоја дека нема никаква луфта.
Ама звукот остана и почнува да ме нервира. Ексик и кола

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #2454 на: 12 Мај 2025, 19:05:12 pm »
Купи Škoda, добиј ‘обемна’ гаранција и илузија дека ќе возиш без грижи. Реалноста? Проблеми, нервози и секирации на секој чекор. Во превод: твое е само да се нервираш

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2455 на: 12 Мај 2025, 19:25:10 pm »

Некој совет?

На Суперб ми се појави истото на скоро 80.000 км, не е теопкање туку како клокотење само на многу споро возење и на нерамен пат, ме нервираше и си доби нови задни амортизери заедно со чашките тие горе, се изгуби тоа клокоткање се си е нормално сега. Инаку на тестер покажуваше дека амортизерите се одлични. На извадени едниот беше протечен другиот на почеток имаше некое прескокнување кое го правеше тој звук што ми сметаше.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2456 на: 12 Мај 2025, 19:30:58 pm »
Да, да не е тропкање туку како кланк-кланк. Изразено на спуштање на легнат полицаец, нерамен пат, вртење во кружен тек при повисока брзина и кланка повеќе ако има повеќе луѓе во колата.

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 79
« Одговори #2457 на: 12 Мај 2025, 19:53:51 pm »
Да, да не е тропкање туку како кланк-кланк. Изразено на спуштање на легнат полицаец, нерамен пат, вртење во кружен тек при повисока брзина и кланка повеќе ако има повеќе луѓе во колата.
Со промена на амортизери лагери и буфери за истите, се ќе биде ОК. А Јосифов намерно те влечеле колку да помине гаранциата.. знаат они која е болката на поновите шкоди…

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2458 на: 12 Мај 2025, 20:08:07 pm »

Не е истиот звук, кај мене на нормално возење на лежечи ништо не се слушаше, само на возење 10 км/ч се слушаше клокотење, над тоа дали поради мотор гуми ветер, не стигапе звукот до мене. На изгасена кола со рака кога ја стискав се слушаше тој педерски звук од амортизерот

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2459 на: 12 Мај 2025, 20:21:05 pm »

Не е истиот звук, кај мене на нормално возење на лежечи ништо не се слушаше, само на возење 10 км/ч се слушаше клокотење, над тоа дали поради мотор гуми ветер, не стигапе звукот до мене. На изгасена кола со рака кога ја стискав се слушаше тој педерски звук од амортизерот

јас притискав со рака на двете страни од предниот дел од каросеријата и нема никаков звук. Ако колата ја чувам во гаража и не ја запалам ден два на првите 10 - 15 не се слуша скоро ништо. После тоа почнува...