Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 491491 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2235 на: 19 Октомври 2021, 17:48:36 pm »
Како на 94000км испуштиле душа не ми е јасно.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #2236 на: 19 Октомври 2021, 22:25:10 pm »
Провери на Autocentar.mk
Колку има поминато чим амортизерите се за мењавање?
Фала.
Околу 94.000 км.
Така ми кажаа во Олимпија и Мида, дека нема да е лошо да ги сменам бидејки има мало тропкање кога има патници на задна клупа.
Возилото што го имаш има една од најдобрите шасии, управување и комфор на пазарот. И такви возила има се помалку. Се заменуваат со ефтино ѓубре во сите категории и класи. Гледај да ти трае што подолго.
Особено при промена на работи од подвозјето мора да се води сметка да се исти како фабричките. Евентуално подобри, ако воопшто има кај нас. Мида се добри и Олимпија се добри. Само незнам што ти понудиле и едните и другите. Никако немој да одиш на заменски дел за подвозјето на оваа кола бидејќи го компромитираш најважното нешто за кое се окозиле инженерите.

Осигурај се кој модел се тие што ќе ги стават и на едното и на другото место.

Не штеди на подвозје на оваа кола. Се друго океј, ама подвозје немој. Секогаш најдоброто што може. Така ќе имаш вистинско Мондео, а не лоша копија како голем број конкуренти со класи послабо управување и помал комфор.
Пааа, да, тоа и планот, затоа и прашувам а препорака кој амортизери се подобри и да ги земам.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #2237 на: 29 Октомври 2021, 22:08:05 pm »
Купив 2 нови предни амортизери Монро Рефлекс. Уште не ми се монтирани па реков да ги разгледам. Едниот многу полесно се притиска од другиот. Можно е едниот да е проблематичен?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #2238 на: 01 Ноември 2021, 20:07:05 pm »
Дали може од расипан амортизер (проверено на технички, не можам да видам дали е истечен) да се појавува затресување (вибрирање лево десно повеќе пати) на воланот при поголема брзина кога се преминува преку дупки или на поврзувањата од мостовите на автопат? Низ град до кај 50-60 немам сетено такво тресење, најверојатно го има само преку 80 км/ч.

Кај 2ца мајстори ја однесов, не можеа да најдат никаква луфта во чаури, рамена, стабилизатори и сл. Последно ми остана уште амортизери да проверам и едниот преден ми даде вредност 0.05 од можни 0.30, што му иди целосно нефункционален.
Сори за дабл пост.

Ги сменив предните амортизери и засега нема воопшто тресење на воланот на поголеми брзини кога има дупки или нерамнини.

Исто така нема повеќе тресење при кочење на брзини над 80км/ч кое беше многу непријатно и сакав што побрзо да ги менувам дисковите мислејќи дека се криви.

www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #2239 на: 02 Ноември 2021, 12:21:22 pm »
Здраво, ми треба мала помош или совет. Купив половна Опел Астра Ј, 2011 година, ми тропаше предницата, ја однесов на сервис и после 2-3ца мајстори третиот беше сигурен дека се чаурите (и стварно десниот беше искинат), и десниот стабилизатор. Ги заменивме пред 1 недела, ете уште се слуша тропање. Најмногу се чувствува на нерамен, испукан асфалт каде што игра тркалото горе - долу, а и на волан осеќам вибрации, како тркалата да не се фиксирани со осовината, односно воланот, т.е. како да има луфта е чувството на звук и вибрации.

Druze dali go sredi ova, jas go imam istiot problem podolgo vreme nikoj ne znae sto moze da e -  nosena e kolata vo site servisi za centriranje i amortizeri vo Skopje.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2240 на: 06 Ноември 2021, 20:58:56 pm »
Ima bufer gumi nad amortizerite skoro site astri imaat maka so tie buferi .....Vidi toa da ne e...

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 119
« Одговори #2241 на: 09 Ноември 2021, 13:29:30 pm »
Здраво дечки.
Треба да сменам амортизери на Мондео-то (2016 1.5тдци).
Во Мида ми побараа 20.000 ден за задните 2. Во Олимпија 10.000 ден, па се мислам таму да ја однесам, а од таму и ја купив.
Дали може некој да препорача какви и од од кај за земам, евентуално каде да ја однесам колата да се заменат низ Скопје.
Фала однапред.
Поздрав
Провери на Autocentar.mk

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Друже ако сакаш да споделиш искуство со нарачки и достава од сајтот што го имаш наведено. Го погледнав и вака првично имам позитивни импресии...

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #2242 на: 09 Ноември 2021, 13:55:41 pm »
Здраво дечки.
Треба да сменам амортизери на Мондео-то (2016 1.5тдци).
Во Мида ми побараа 20.000 ден за задните 2. Во Олимпија 10.000 ден, па се мислам таму да ја однесам, а од таму и ја купив.
Дали може некој да препорача какви и од од кај за земам, евентуално каде да ја однесам колата да се заменат низ Скопје.
Фала однапред.
Поздрав
Провери на Autocentar.mk

Друже ако сакаш да споделиш искуство со нарачки и достава од сајтот што го имаш наведено. Го погледнав и вака првично имам позитивни импресии...
Немам нарачувано јас. Други нека кажат искуства. Јас од кај Прчот земам делови и не планирам од друго место да набавувам.

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #2243 на: 09 Ноември 2021, 14:56:40 pm »
Епа ај ако некој друг има искуство со Autocentar.mk нека сподели. ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2244 на: 09 Ноември 2021, 15:23:22 pm »
Немам искуство со нарачка и за колку време стига, ама не е целосно онлајн. Ќе треба да приложиш и број на шасија на вибер, месинџер или преку телефон и така да ја финализирате нарачката.

Плаќање на каргото, кога ќе стигне.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #2245 на: 15 Ноември 2021, 09:07:26 am »
Дали е до ладново време или едноставно до дотрајност, од предната десна страна врз одредени нерамнини и дупки произлегува некој звук како железо врз железо триење. Не се случува често, на пример на лежечи или тротоари нема гајле, али на серија нерамнини како на пример надвожњакот Автокоманда пред приклучок на автопат речиси секогаш го има. Кај да ја барам бељата? Се работи за Astra H GTC.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #2246 на: 20 Ноември 2021, 09:19:37 am »

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #2247 на: 24 Ноември 2021, 13:00:40 pm »
Дечки ајде кој нарачувал од autocentar, дали е оригинал
гледав цени, конкретно кај нив главчина MEYLE e 6120, на автоделови онлајн 5100
исто јабочици кај нив се за нијанса поскапи.

или препорачајте каде и што бренд да се земе лагер/главчина и јабочици за јапанец

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2248 на: 12 Декември 2021, 00:24:19 am »
Jas naracav disk plocki Remsa za astrata od kaj niv nemav nikakov problem se e ok....

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #2249 на: 12 Декември 2021, 15:49:51 pm »
Jas naracav disk plocki Remsa za astrata od kaj niv nemav nikakov problem se e ok....

Баш ме интересира, дали нарачката ти беше целосно онлајн или пак делумна како што погоре спомена @MartinAlfista ? Ако може да споделиш генерално какво ти беше искуството и при нарачката и при испораката и дали ти бараа дополнително инфо за возилото?