Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492352 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2130 на: 13 Јули 2020, 10:28:14 am »
Наводно се стварно германски:

Цитат
About us

Starmann Germany is a trusted German brand, which stands for safety, high performance and long life!

We supply highest quality spare parts to the global aftermarket for axles, brakes, steering mechanisms,

engines and other automotive products.

We source our parts from trusted production partners and joined ventures from all around the world. There is

no compromise when it comes to quality, so we choose to work with the best companies to offer you the best

and most reliable products.

Our success is based on knowledge, people, and strong commitment to key business principles.

Our goal is to make you successful and your driving safe and comfortable.

http://starmann-germany.de/en/about-us/

Ама којзнае како се имаат покажано...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен A6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #2131 на: 13 Јули 2020, 11:36:43 am »
доста прифатлива цена(1940 ден за предни и задни за моето Ауди А6 од 96-та) плус тврди дека се оригинал германски...на нив пишува "маде ин ЕУ " што би значело дека се германски плу Френтекс ми стои за многу реална и добра фирма со одлична репутација.Во дилема сум во однос на амортизери Оптимал исто германски од 2450 денари (гасни).

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #2132 на: 13 Јули 2020, 11:39:02 am »
Made in EU не значи дека се германски.

Јас лично, немам појма кои се Френтекс и дали се реална и добра фирма. Арно ама, јас веќе извесно време не живеам во Македонија, така да, не сум баш кредибилен извор за таков тип на информација или проценка.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2133 на: 13 Јули 2020, 11:41:26 am »
Made in EU дава голема шанса дека НЕ се произведени во Германија, бидејќи тоа гордо ќе го напишеа.

Отсутен A6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #2134 на: 13 Јули 2020, 12:02:07 pm »
дајте некоја продавница(линк) да споредам цени за амортизери и квалитет.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2135 на: 13 Јули 2020, 12:28:11 pm »
Ми изгледаат како ок фирма чим покрај овие Starmann нудат и Bilstein:
https://www.facebook.com/Frenteks/posts/2043932995743575 (21000+ лајкови)

Гледам еден прашал за BMW Е90 во коментар и му понудиле ок цени за Билстеин, плус пишале некаков попуст за спирали плус 2 години гаранција.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #2136 на: 27 Јули 2020, 14:16:15 pm »
Нешто ми тропкаше во предница (бев убеден дека е некој стабилизатор), бев денеска кај Мето, ја провер комплет предницата и ми кажа дека се е во ред, а звукот најверојатно доаѓал од амортизер или спирала. Во Авто Мобил ги проверив амортизерите на тестер и ми кажаа дека се во ред, а како би можеле да проверат од каде доаѓа тропкањето мора да ги извадат амортизерите и спиралите. Не ги знам таму дечките, може се најкоректни и се, ама се плашам да не излезе после дека ќе треба и амортизерите да треба да ми ги сменат. Спиралите се нови од лани, ама некако не ми штимаат нај нај, ги рекламирав 2 пати кај Саше и кренав раце од него. Работата е што тој звук (како кога лупка стабилизатор) секогаш го снемува кога колата ќе е крената на дигалка и после се појавува за неколку дена. Приметив кога ги менувам гумите летни/зимски, посел тоа го нема звукот па се појавува. Исто и кога ми прават проверка на подвозје (како сега кај Мето), ја крена, провери, спушти и звукот го нема ама знам дека ќе се појави за неколку дена. Што да се прави не знам, некоја препорака некој да погледне убаво за што се работи а да не ме заколат, не е сега моментот, во сред селење сум  :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #2137 на: 27 Јули 2020, 14:23:08 pm »
Можно е да е лагер на амортизер, имав еден таков ми тропкаше пар месеци, ги сменив комплет и ми направил белја на едниот амортизер имам празен од, ќе морам да ги менувам пак после 2 години.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2138 на: 18 Август 2020, 17:50:59 pm »
И тоа доживеав, скршена спирала на предно.  >:(

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2139 на: 18 Август 2020, 20:49:10 pm »
И тоа доживеав, скршена спирала на предно.  >:(

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Си се кршат спирали и по други држави, затоа одма ајбахче, хаерче, и госпот дате види!!11! (пред некое време у сервис имаше една алфа брера CHCHCHCHCH, сите четири беа за пола до 3/4-ти круг скршени :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2140 на: 18 Август 2020, 20:54:12 pm »
Чекам понуда за Bilstein фабричките, најверојатно со тие ќе се оди.

Од Stance-от сум задоволен и вака, не би сакал пониско и вака фаќа на све, предниот браник си знае.

Вожњата е тврда ама хендлингот е одличен така ок сум и со тоа.
« Последно менување: 18 Август 2020, 21:11:19 pm Molec »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2141 на: 18 Август 2020, 21:10:05 pm »
Греени?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2142 на: 18 Август 2020, 21:57:45 pm »
Чекам понуда за Bilstein фабричките, најверојатно со тие ќе се оди.

Од Stance-от сум задоволен и вака, не би сакал пониско и вака фаќа на све, предниот браник си знае.

Вожњата е тврда ама хендлингот е одличен така ок сум и со тоа.

Bilstein со Eibach кумуваат, треба да се ок.... Веројатно твојата има некој фабрички поспуштен сетап, не делува како другите бенвејци од твојата генерација...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2143 на: 18 Август 2020, 23:06:55 pm »
Лажам, фабричките се Sachs, ама побарав понуда и за Bilstein.

Веројатно твојата има некој фабрички поспуштен сетап, не делува како другите бенвејци од твојата генерација...
Да, има м-спорт суспензијата која е 15мм. пониска од обичната и можеби со тек на време клекнала уште некој милиметар.

Отсутен KIRIL OHRID

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #2144 на: 20 Август 2020, 12:44:00 pm »
Стандард спуштање гледам е 30-50мм члинк, повеќе и да сакаш нема? Зборувам за стандардно подвозје. Таманка. Јас веќе имам ставено поголеми гуми што ја дигаат колата за скоро 1цм, и со спуштање ќе си дојде милина. :)