Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 520845 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7195
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #390 на: 18 Јануари 2014, 14:54:09 pm »
Верувај го поминав патот со репарирани па со нови .... не вреди да помислуваш со репарирани ... освен ако не планираш колата да ја продадеш.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 912
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #391 на: 18 Јануари 2014, 15:28:13 pm »
имам репарирано од велосипед амортизери(не од собим туку тие помрсните) и зависи кој и како ке го репарира, по промена на симеринзи и по потреба лимчината(не губат својства ако не се оштетени од удар) и ставање на ново масло(dot5 е претежно за велосипедите) амортизерот работи како нов. таман работа да требаше на секое да менуваш нов согледувајки ја цената(http://www.chainreactioncycles.com/mk/en/marzocchi-380-c2r2-titanium-forks-20mm-2014/rp-prod112636)

сепак зависи кој ке го прави и дали ке ти смени делови или само ке ти ги земи парите оти има "мајстори" што под репарирање подразбираат полнење со масло SAE90

Друго е на велосипед, таму деловите се сервисабилни. :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #392 на: 18 Јануари 2014, 17:21:39 pm »
Верувај го поминав патот со репарирани па со нови .... не вреди да помислуваш со репарирани ... освен ако не планираш колата да ја продадеш.

ова е муабетот

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #393 на: 18 Јануари 2014, 19:00:21 pm »
Dali nekoj znae kolku treba da bidat stanradni dimenzii na spirali za Golf 3,  jas go zedov,spusten e za neznam kolku мм  ama jas bi sakal da mu stavam standardni spirali i da si dojdi vo standardna visina ili mozebi i amortizerite treba da gi menuvam, dali treba i nesto drugo da menvam ili ne ? Mozi sum nejasen malku so faktite i prasanjeto :/   Fala vi Pozzz
Живејте го животот, бидејќи има рок на траење . . .

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #394 на: 18 Јануари 2014, 19:01:57 pm »
Само спирали ќе си земеш стандард,евентуално ако не е нахнадно кратен клипот на амортизерот.

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #395 на: 23 Јануари 2014, 08:59:20 am »
 A dali postoi varijanta, pokusi ili sportski spirali so standard amortozeri ??? pozzzz
Живејте го животот, бидејќи има рок на траење . . .

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44592
  • Il Moderatore
« Одговори #396 на: 23 Јануари 2014, 09:40:29 am »
Само до 30-40mm,  и есапи намален век на трање на амортизерите.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #397 на: 23 Јануари 2014, 12:23:52 pm »
е ова никад не го разбрав....

зошто да се крати векот на амортизерот кога ти уствари кога ставаш спортски(потврди) спирали
спиралите  го јадат за секоја дупка и влегување јако во кривини

зошто одот на амортизерот е многу скратен и ограничен поради крутоста на спиралите

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44592
  • Il Moderatore
« Одговори #398 на: 23 Јануари 2014, 12:58:45 pm »
Да, но во тој скратен `од, треба да одработи исто, да ги искомпензира (отприлика) истите сили, ако не и поголеми, како во номален дугачок `од.  Внатрешните елементи на амортизерот трпат поголеми сили. Амортизерот е направен да „работи“ во одреден оптимален распон на должини (компресија и експанзија). Ако го измрдаш од оптималниот распон, нема да работи оптимално.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #399 на: 23 Јануари 2014, 13:37:21 pm »
е ова никад не го разбрав....

зошто да се крати векот на амортизерот кога ти уствари кога ставаш спортски(потврди) спирали
спиралите  го јадат за секоја дупка и влегување јако во кривини

зошто одот на амортизерот е многу скратен и ограничен поради крутоста на спиралите
Нема баш некоја голема причина. Поготово нема причина за да се спомне.

Во светот колите се спуштаат по 11цм и повеќе. Таму ај и да спомнеш. А вака...

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #400 на: 23 Јануари 2014, 15:02:27 pm »
Да, но во тој скратен `од, треба да одработи исто, да ги искомпензира (отприлика) истите сили, ако не и поголеми, како во номален дугачок `од.  Внатрешните елементи на амортизерот трпат поголеми сили. Амортизерот е направен да „работи“ во одреден оптимален распон на должини (компресија и експанзија). Ако го измрдаш од оптималниот распон, нема да работи оптимално.

абе да,али у посериозни ситуации,на пример некој кратер што не си го видел и си го бапнал со 60 на саат

стандардната спирала,па уште и ако е малце ослабена пепел,се оди на сметка на амортизерот

а потврдата спирала ќе го заштити амортизерот со својата крутост

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #401 на: 23 Јануари 2014, 19:03:38 pm »
Не се работи за поединечни инциденти, поединечни лупања (тие башка!) туку за кумулативниот ефект после подолго време возење. Силите кои треба да ги совлада амортизерот се проектирани на помала дистанца, а и самиот амортизер е цело време „под напон“, дури и кога ти седи колата на паркинг.

Не знам што сте запнале да ги спуштате колите. Да било поарна колата спуштена, ќе ја спушатле во фазата на дизајн и проектирање. Ова ми изгледа ко правење „паметен“. Арна си е колата, шкк и плеткате у подвозјето?!

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #402 на: 23 Јануари 2014, 19:18:22 pm »
со твојот стил на возење никогаш нема да разбереш

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #403 на: 23 Јануари 2014, 19:27:48 pm »
седи бе не ме знаеш :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #404 на: 23 Јануари 2014, 19:29:00 pm »
уште од старт,чим си купил џипче со 1.5 дизел ....