Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 442888 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1605 на: 14 Мај 2017, 23:58:39 pm »
Скапи се тие или ? Да му напоменам на мајсторот баш да обрати внимание на нив..

Отсутен APD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
  • Everybody be cool. You be cool.
« Одговори #1606 на: 15 Мај 2017, 08:50:21 am »
Дечки, бев во авто-мобил за проверка на амортизери.
Ми ги измерија следните резултати:

Лев преден: 51%
Десен преден: 63%
Лев заден: 51%
Десен заден: 51%

Коментарот им беше само предниот лев е малку ослабен, другите ти се фабрика. Незнам точно што значат процентите, ако некој е позапознаен би сакал да ми објасни, дали се за менување или не.

Всушност отидов на проверка бидејќи на побрзо возење на автопат, 80-120кмч, во оние длабки (не дупки) кога ќе се спушти колата, се собира амортизерот и удира нешто тврдо...кога сме 5 луѓе во кола и на помали брзини удира...

Пежо 407

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Peugeot 407 2.0HDI 136KS

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1607 на: 15 Мај 2017, 08:57:37 am »
Ако се собира значи дека спиралите се слаби, амортизерот служи да ја смири, стабилизира, спиралата.

Отсутен APD

• Јуниор
  • **
« Одговори #1608 на: 15 Мај 2017, 08:59:47 am »
Спиралите се менуваат одделно од амортизерите? Или идат комплет?

Peugeot 407 2.0HDI 136KS

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #1609 на: 15 Мај 2017, 09:07:33 am »
Што можи да ми тропка на клиото на волан.. На технички ми кажаа десна спона и лев стабилизатор.. Сменив 2 стабилизатори и 2 спони..
И пак чучка нешто.. Лани се сменети и јабучици амортизери и чаури, тие се во топ состојба..

Летвата да е отидена не ми се верува ?

По истиот пат одев, на крај сменив летва. Отидена беше.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #1610 на: 15 Мај 2017, 09:09:24 am »
Незнам точно за твојот модел на пежо али на грото возила се башка спирали од амортизери. Може и нешѕо друго да е.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #1611 на: 15 Мај 2017, 09:23:03 am »

Коментарот им беше само предниот лев е малку ослабен, другите ти се фабрика. Незнам точно што значат процентите, ако некој е позапознаен би сакал да ми објасни, дали се за менување или не.

Всушност отидов на проверка бидејќи на побрзо возење на автопат, 80-120кмч, во оние длабки (не дупки) кога ќе се спушти колата, се собира амортизерот и удира нешто тврдо...кога сме 5 луѓе во кола и на помали брзини удира...

Пежо 407

Плачат за менување, сите четири. Јас под 80% веќе би менувал, дури и тоа е премногу ниска вредност.

И да, најверојатно ќе треба да ги смениш и спиралите. Колку има поминато колата?

Отсутен APD

• Јуниор
  • **
« Одговори #1612 на: 15 Мај 2017, 09:27:53 am »

Пежо 407

Плачат за менување, сите четири. Јас под 80% веќе би менувал, дури и тоа е премногу ниска вредност.

И да, најверојатно ќе треба да ги смениш и спиралите. Колку има поминато колата?
Па незнам зошто не ми кажаа таму дека се за менување...тој ми вика добри се, кога му побарав појаснување ми рече за да бидат 100% треба да ги завариме :)

Инаку целото подвозје ми е проверено летва, јабучици, спони, бафер гуми, и тн... Нема луфта нигде се е добро.

Поминато околу 190.000км, само јас имам поминато 70.000км, за претходно ако било враќано нешто незнам....

Peugeot 407 2.0HDI 136KS

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #1613 на: 15 Мај 2017, 09:40:18 am »
Јас кога приметив несакано „љуљање“ на задните амортизери на Леонот, во Авто-Мобил ги измерија на околу 85%. Така да, 50% е веќе ептен спремно за менување.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1614 на: 15 Мај 2017, 09:49:05 am »
Зависи од мерење до мерење. Многу пати се случува нови амортизери да покажат 85%.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #1615 на: 15 Мај 2017, 09:52:17 am »
Зависи од мерење до мерење. Многу пати се случува нови амортизери да покажат 85%.
Да да! Не се базира се на такво мерење. Ако има забележително љуљање прво смени ги задните. Поготово ако често возиш 5 луѓе во кола. Па понатака и предните ако осетиш потреба.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #1616 на: 15 Мај 2017, 09:53:21 am »
И пак ќе напоменам дека мене во Авто Мобил ми рекоа дека амортизерите на Лансерот се, цитирам „Пред рикнување (предните), комплет отидени (задните)“.
Две години после тоа, Лансерот сеуште си возеше со фабричката постава, без никаква потреба и/или нужност да се менуваат спиралите и/или амортизерите.

@APD отиди на друго место (АМСМ, ПСС, Аутомакедонија, АСУЦ, кај и да е) нека ги „истресат“ малце, види што ќе ти кажат.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1617 на: 15 Мај 2017, 10:20:32 am »
Јас ги мерев 2 пати, АМСМ и Авто-Мобил.
Во Авто-Мобил покажаа повеќе % од АМСМ, али генерално секаде различни бројки дава. Убаво е на 2 места да појде човек, некој просек ќе извади.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1618 на: 15 Мај 2017, 14:37:36 pm »
Дај ја на 5 мин од Воднјанска до средно Водно, одма ќе ти кажам што не чини :)))

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1619 на: 15 Мај 2017, 14:52:37 pm »
Сценарио: Мармлад му ги враќа клучевите на газдата и му вика "друже, сепак Опел е..." ;D