Смичка, тогаш ти имаш потреба од поголема кола! Штом сакаш поголем багажен простор и такви работи
Јасно
Него, доколку возиш само у скопје, не искачаш или тоа е ептен ретко, зашто да влечеш позади тебе една коцка од 450 литри без потреба? Тоа е поголема потрошувачка, и потешко за паркинг
Пример - VW UP! кај мене на улица ќе го дрифтам :S А со ете ауди а6 ќе се малтетирам секој ден по 10 минути за да го свртам :S за да можам да отидам на пиво у понеделник
Јас немам потреба од куфери еден тон, возам претежно у град, зашто би земал нешто поголемо?
Не дека незнам, не дека не ме бива да паркирам поголема кола, него таква ми е улицата, каде што нема да се снајде шофер со 50 години искуство - така е зборот
А такви тесни се повеќето улици :S
А за на старо кола, никогаш нема да се сложам. Тој што купил нова кола знае! Ја прв бев за кола на старо додека не земав нова - само мирисот на ново кога ќе влезеш ги дрма сите теории зашто стара/одржувана кола од 3 години не е правиот избор
И на крају краева, зашто фор гад сејк би земал за исти пари некоја стара кола, поголема, кога првенствена намена ти е за од дома до факултет или евентуално да идеш у лето со девојката у Охрид :S
Тоа ми е целата поента, кола се купува по намена, а не на метар
Затоа што луѓето кај нас немаат пари да купат посебна кола за од дома до факултет и за 7 викенда во годината до Охрид или Грчка. Туку купуваат кола која ќе биде за низ град, за низ Македонија, за до Германија, за 5 души комотна, претставителна и да може да ја товари кога ќе оди на одмор.
Каква кола и да купат мора да биде за сите намени И иако на форумов се прави хипотетски муабет каква кола би купиле за низ град кога би имале 10 или 15 илјади евра, најчестите одговори ќе бидат максимално несоодветни, како Мерцедес Ц класа стар 7 години, Хонда Акорд 3 години стара или не знам што петнаесто кое нема врска со градско возило и нема врска со ситуација кога би имале пари да потрошат за градско возило, него секој тргнува од моменталната негова состојба и размислува што стварно би си купил да има толку пари
ЕДИТ: Ете смичка го потврди тоа што го викам. Ти му викаш кола за до факултет и на кафе, и 5 пати до Охрид, он ти вика ќе го дрмале шлепери на автопат
BTW во Смарт има повеќе место отколку во Пунтото твое, иако така не ти изгледа од надвор. А во Мини има место за куфери на двајца исто колку што има во А4 за четворица
Банза така е ама нели праиме "what if" муабет...
Како што кажав, а и твојот пост е тоа уствари - колата се купува за намена - што се купува една кола у фамилија како што кажа ти - таа треба да те носи на работа, да те носи на одмор, да ти биде комотна за 5 души до Немачка итн.
Али ако купуваш кола со која ќе одиш само за на работа, секојдневно низ град дали би ти било битно дали таа кола е комотна за патникот позади тебе?
Значи тоа викам, кога се купува кола, се глеа која намена таа би го имала, а не што поголема тоа подобро.
Тоа дека кај нас е како што е, е 6ти муабет збор нема, дека повеќето се приморани да земат стара кола која би ги служела за сите намени што ние си ги посакуваме, а да алчни сме и сакаме многу и тоа дека за истите пари новата кола нема да им служи за ништо...
А банза муабетот нели беше дека Ауди А1 е перфектно количе за ако имаш парички, би и го земал на ќерката само што положила..
Бар ја така гледам, дека на 18 години не личи да возам јас Мерцедес С класа