Гласање

Кој од овие автомобили би го избрале?

Toyota Aygo - 8990 EUR
21 (12.3%)
Peugeot 107 - 8800 EUR
7 (4.1%)
Citroen C1 - 7990 EUR
15 (8.8%)
Hyundai i10 - 7490 EUR
7 (4.1%)
Kia Picanto - 8350 EUR
9 (5.3%)
Volkswagen Up - 8700 EUR
26 (15.2%)
Fiat Panda - 8300 EUR
40 (23.4%)
Chevrolet Spark - 6390 EUR
13 (7.6%)
Ford Ka - 9500 EUR
8 (4.7%)
Renault Twingo
18 (10.5%)
Suzuki Alto
7 (4.1%)

Вкупно гласови: 95

Автор Тема: Супермини градски автомобили..  (Прочитано 55826 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Одг: Супермини градски автомобили..
« Одговори #285 на: 26 Септември 2012, 17:49:50 pm »
Тоа ти е ко` да гледаш некој рачен ролекс од 15.000е и да речеш „еее за тие пари знаеш колкав ѕиден саат се купува! Ќе си купам ја Q&Q од пазарче, за на рака брка работа“ :D: D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #286 на: 26 Септември 2012, 17:52:46 pm »
нема везе не е битно минито уопште.

Значи, да иам пари утре и на ќерката и купувам A1 ќе биде нај фраер у граТ.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #287 на: 26 Септември 2012, 17:56:06 pm »
Абе Минито е за жената, за ќерката А1 не зезај

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #288 на: 26 Септември 2012, 17:59:12 pm »
Јас повеќе би се загледал во некоја девојка ако вози Fiat 500, отколку Audi A1

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #289 на: 26 Септември 2012, 18:08:37 pm »
Абе Мини у класа со DS3, али нема везе не е битно минито уопште.
Али Адамов со А1 и Фичо, ма нема теоретска шанса..Фичото не го сакам ич ичи ч, ама е добро, а аудито а1 е перфектно ауто за намената! Мало градско количе премногу стабилно, а внатре немам коментар прекрасно...а Адам може само да стои у изложбен салон и прашина да фаќа :D
Значи, да иам пари утре и на ќерката и купувам A1 ќе биде нај фраер у граТ.

Него муабетот е за UP! онака напред е солидно, ама назад незнам..имам повеќе епитети - Фрижидер, Тостер...Лошо до бескрај..Внатре, за таа класа каде што се наоѓа е далеку пред сите, затоа и ја има таа повисока цена.
Иначе ептен се нервирам кога ќе рече некој дека тие мали автомобили сеѓубриња од коли! Ова мислење го има само кај нас, на затуцаниот ни Балкан..Абе луѓе, кола не се купува на метро, сватете еднаш веќе :S Знаеме дека за парите на UP! се купува БеЕмВе од 96-та со 3.2 мотор, јасно ни е :S Колата е за у град! Под таа намена се подразбира - Мал практичен автомобил, лесен за паркирање, со нисколитражен бензинец и со НЕ многу КС, кој нема да троши многу! Проблемот со паркинзи и такви работи во светот, поготово Европа е огромен! затоа VW и другиве го нудат токму тоа!
Значи у никој случај не се шит мобил! Шит мобил - треба да биде дефиниција за БеЕмВе од 92 со 735.454 илјади километри у него, возено пред се од жената на докторот кој умрел....

А1 уште многу прстени ќе треба да сиса за МиНи и МиТо....

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #290 на: 26 Септември 2012, 18:12:02 pm »
јас у девојката би се загледал па и пешки да е ;D

паркинг не ми било проблем ниту со една кола што сум ја поседувал
барем на мене големината на колата не ми е никаков фактор за паркирање
да бидеме реални кола на старо за 8000 евра нуди многу повеќе отколку нова кола,не зборам за бмв итн. туку за кола стара 3-4 години која е одржувана во овластениот сервис :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #291 на: 26 Септември 2012, 18:26:52 pm »
Ипак ја се мислев дека А1 е самкајнд помал, али ок...Значи ипак Мито Мини А1 на крај у краева субјективно мислење...А1 е 6 пати поагресивен на изглед од двете, МИНИ си фура ретро стил, ДС3 фура нешто модерно и интересно, МиТо нуди нешто свое и доста добро...така да споредба некоја ептен асална неможе да се направи ;S бар ја така мислам :)
Ипак да, ако глеаме така и ја би МиТо пред а1 :D
Сеа коа разгуглав видов дека у тој факинг премиум сегмент влага и toyota IQ WTF???

јас у девојката би се загледал па и пешки да е ;D

паркинг не ми било проблем ниту со една кола што сум ја поседувал
барем на мене големината на колата не ми е никаков фактор за паркирање
да бидеме реални кола на старо за 8000 евра нуди многу повеќе отколку нова кола,не зборам за бмв итн. туку за кола стара 3-4 години која е одржувана во овластениот сервис :)

Болд1: Oh you are so so so wrong
Болд2: Oh you are so so so wrong 2
Болд3: Нова кола е нова кола, крај на сите муабети...јес да и тука ајде субјективно мислење, ама тоа што ќе ти го понуди нова кола, половната може кока кола да и носи :)

Иначе паркирање на голем автомобил...изгледа лесно, ама само изгледа! Ич не е лесно, поготово Скопје еве ко пример..Најубаво ќе ти објасни Класниот вози од камион до точак, иако ќе го паркира релативно без проблем, нека каже која е разликата :) Истото важи и за Велештрумф, кој исто така знае дека големината и паркирањето е доста заебана работа... Значи не импосибл, али стилл..

И на крају краева, зашто фор гад сејк би земал за исти пари некоја стара кола, поголема, кога првенствена намена ти е за од дома до факултет или евентуално да идеш у лето со девојката у Охрид :S

Тоа ми е целата поента, кола се купува по намена, а не на метар :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #292 на: 26 Септември 2012, 18:33:51 pm »
како може да грешам,кога дома имам пунто и пежо 306 седан а до пред некое време и А6
и со ниту една од овие немав ама баш никаков проблем за паркирање

зошто поголема?
зошто имам 100 кила и не ме збира во шит мобил а и пунтово ми е тесно али тоа е
зошто сакам да имам голем багажен простор а не за еден куфер
и кога ќе искочам на автопат да не ме дрмаат шлепери

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #293 на: 26 Септември 2012, 18:38:53 pm »
Сите овие возила за кои што ние го тупиме се одлични и нема збор дека сите горе-доле подеднакво добро ќе си ја завршат работата. Основното прашање кое се поставува е естетиката. Е сега мене А1 ми се допаѓа, Фиц не сака да го види и тоа е ок затоа двете се нудат на пазарот. Зборот ми е дека мериме нешто што е многу субјективна категорија.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #294 на: 26 Септември 2012, 18:39:57 pm »
И на крају краева, зашто фор гад сејк би земал за исти пари некоја стара кола, поголема, кога првенствена намена ти е за од дома до факултет или евентуално да идеш у лето со девојката у Охрид :S

Затоа што луѓето кај нас немаат пари да купат посебна кола за од дома до факултет и за 7 викенда во годината до Охрид или Грчка. Туку купуваат кола која ќе биде за низ град, за низ Македонија, за до Германија, за 5 души комотна, претставителна и да може да ја товари кога ќе оди на одмор.

Каква кола и да купат мора да биде за сите намени :) И иако на форумов се прави хипотетски муабет каква кола би купиле за низ град кога би имале 10 или 15 илјади евра, најчестите одговори ќе бидат максимално несоодветни, како Мерцедес Ц класа стар 7 години, Хонда Акорд 3 години стара или не знам што петнаесто кое нема врска со градско возило и нема врска со ситуација кога би имале пари да потрошат за градско возило, него секој тргнува од моменталната негова состојба и размислува што стварно би си купил да има толку пари :)

ЕДИТ: Ете смичка го потврди тоа што го викам. Ти му викаш кола за до факултет и на кафе, и 5 пати до Охрид, он ти вика ќе го дрмале шлепери на автопат ;D
BTW во Смарт има повеќе место отколку во Пунтото твое, иако така не ти изгледа од надвор. А во Мини има место за куфери на двајца исто колку што има во А4 за четворица ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #295 на: 26 Септември 2012, 18:48:27 pm »
Смичка, тогаш ти имаш потреба од поголема кола! Штом сакаш поголем багажен простор и такви работи :)
Јасно :D
Него, доколку возиш само у скопје, не искачаш или тоа е ептен ретко, зашто да влечеш позади тебе една коцка од 450 литри без потреба? Тоа е поголема потрошувачка, и потешко за паркинг

Пример - VW UP! кај мене на улица ќе го дрифтам :S А со ете ауди а6 ќе се малтетирам секој ден по 10 минути за да го свртам :S за да можам да отидам на пиво у понеделник :) Јас немам потреба од куфери еден тон, возам претежно у град, зашто би земал нешто поголемо?
Не дека незнам, не дека не ме бива да паркирам поголема кола, него таква ми е улицата, каде што нема да се снајде шофер со 50 години искуство - така е зборот
А такви тесни се повеќето улици :S

А за на старо кола, никогаш нема да се сложам. Тој што купил нова кола знае! Ја прв бев за кола на старо додека не земав нова - само мирисот на ново кога ќе влезеш ги дрма сите теории зашто стара/одржувана кола од 3 години не е правиот избор :)

Затоа што луѓето кај нас немаат пари да купат посебна кола за од дома до факултет и за 7 викенда во годината до Охрид или Грчка. Туку купуваат кола која ќе биде за низ град, за низ Македонија, за до Германија, за 5 души комотна, претставителна и да може да ја товари кога ќе оди на одмор.

Каква кола и да купат мора да биде за сите намени :) И иако на форумов се прави хипотетски муабет каква кола би купиле за низ град кога би имале 10 или 15 илјади евра, најчестите одговори ќе бидат максимално несоодветни, како Мерцедес Ц класа стар 7 години, Хонда Акорд 3 години стара или не знам што петнаесто кое нема врска со градско возило и нема врска со ситуација кога би имале пари да потрошат за градско возило, него секој тргнува од моменталната негова состојба и размислува што стварно би си купил да има толку пари :)

ЕДИТ: Ете смичка го потврди тоа што го викам. Ти му викаш кола за до факултет и на кафе, и 5 пати до Охрид, он ти вика ќе го дрмале шлепери на автопат ;D
BTW во Смарт има повеќе место отколку во Пунтото твое, иако така не ти изгледа од надвор. А во Мини има место за куфери на двајца исто колку што има во А4 за четворица ;)

Банза така е ама нели праиме "what if" муабет...
Како што кажав, а и твојот пост е тоа уствари - колата се купува за намена - што се купува една кола у фамилија како што кажа ти - таа треба да те носи на работа, да те носи на одмор, да ти биде комотна за 5 души до Немачка итн.
Али ако купуваш кола со која ќе одиш само за на работа, секојдневно низ град дали би ти било битно дали таа кола е комотна за патникот позади тебе?
Значи тоа викам, кога се купува кола, се глеа која намена таа би го имала, а не што поголема тоа подобро.
Тоа дека кај нас е како што е, е 6ти муабет збор нема, дека повеќето се приморани да земат стара кола која би ги служела за сите намени што ние си ги посакуваме, а да алчни сме и сакаме многу и тоа дека за истите пари новата кола нема да им служи за ништо...

А банза муабетот нели беше дека Ауди А1 е перфектно количе за ако имаш парички, би и го земал на ќерката само што положила..
Бар ја така гледам, дека на 18 години не личи да возам јас Мерцедес С класа :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #296 на: 26 Септември 2012, 18:54:25 pm »
абе види да имав кеш

ќе си земев нешто бесно од 400 коња за во град и А8 за по пат

али вака мора кола за сите намени и затоа не би избрал нешто мало :)

убаво рече банзаи,коли има за сите намени,али со нашиот стандарт мора да се најде една за сите намени

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #297 на: 26 Септември 2012, 18:58:20 pm »
Се согласувам со тебе во целост, баш тоа и го кажав. Кај нас не само што се купува кола за сите намени, него и еве на форумов кога дискутираме за градска кола повеќето викаат Мерцедес Ц класа, дека има поголем гепек и постабилно е на автопат :) Тотално се утиња поентата на муабетот.

Инаку јас со самото тоа што планирам да земам половен Cooper потврдувам дека се согласувам со тебе и купувам кола според намената, секако и можностите.

Кога на еден другар му кажав што барам, ми рече дека сум будала и за 15000 сум можел да си купам БМВ 7ца 2003 годиште или не знам кое. Па што ќе му правам на толкаво колиште? Ниту имам семејство, ниту планирам набрзо да формирам, ниту патувам надвор од државава премногу често на дооолги релации, ниту сум постар човек па ми треба кола со која нема воопшто да го осетам патот и ќе се осеќам како дома. Дома имаме кола за подолги релации, млад сум, сакам спортско количе, најчесто сум сам во кола или со уште еден.

@Smichka
Темава е за градско возило, а не што би купиле ако имате XXXXX евра :) Туку ако ти треба кола за во град која кола би ја избрал. Мерцедес Ц Класа, па ни Пежо 306 седан сигурно не се најсоодветни возила за таа намена. И фала богу нема да ти биде битно дали ќе ти се заклати на автопат од некој камион. Фала богу релевантен податок за тебе е просторот напред, сеедно дали е градско или не, јебига нема скичмен да го возиш.

Затоа замисли си хипотетичка ситуација дека ти треба кола само за Скопје, а не за секаде ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602
« Одговори #298 на: 26 Септември 2012, 19:12:59 pm »
Пежо 206 1.4 хди или корса Б 1.5 д, мали кубикажи, да постари се, али вршат работа и за во град, а и за патувања според мене. (ова е мое мислење, може некој ке негира и нема да се согласи, али ја мислам дека е тамам со пежо 206 да се вози низ град, а и да се патува на отворено)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #299 на: 26 Септември 2012, 19:15:08 pm »
абе муабетов беше за паркинг,а гледано општо во цела македонија малце се тие што може да си дозволат посебна кола за намената
како што реков ако избирам кола за низ град,спарк,едноставно зошто е најефтин