Гласање

Кој од овие автомобили би го избрале?

Toyota Aygo - 8990 EUR
21 (12.3%)
Peugeot 107 - 8800 EUR
7 (4.1%)
Citroen C1 - 7990 EUR
15 (8.8%)
Hyundai i10 - 7490 EUR
7 (4.1%)
Kia Picanto - 8350 EUR
9 (5.3%)
Volkswagen Up - 8700 EUR
26 (15.2%)
Fiat Panda - 8300 EUR
40 (23.4%)
Chevrolet Spark - 6390 EUR
13 (7.6%)
Ford Ka - 9500 EUR
8 (4.7%)
Renault Twingo
18 (10.5%)
Suzuki Alto
7 (4.1%)

Вкупно гласови: 95

Автор Тема: Супермини градски автомобили..  (Прочитано 56397 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
Одг: Супермини градски автомобили..
« Одговори #300 на: 26 Септември 2012, 19:35:02 pm »
Ако погледнеме пак од моја преспектива јас живеам во центарот на штип. 5 минути до здравен дом, 2 минути до пазар 15 до гимназија и кола се вози единствено кога треба некаде да се оди затоа во ваква класа неможам ни да се замислам. Дури повеќе би преферирал старо бмв кое ќе троши многу и ќе го возам ретко отколку вакво возило. На кратко кола во која неможеш да товареш 300+ килограми гројзе за мене не е кола!!

И да се надоврзам на фило корсата пријатно ме има изненадено па донекаде и пежото но само една забелешка имам. Возев пежо автошкола и можеби и незнаев да возам добро но имам чувство дека пежото е прилично тешко за маневри. Кај мене јас на кадетот немам надворешни ретровизори па не ми е проблем.
И уште еден податок што ми е интересен. Кадетот од корса б е подолг скоро 30цм. А интересно она фул турн или како и да го викаат кога правиш цел еден круг дијаметарот на таков круг кај кадетот е помал од корсата.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #301 на: 26 Септември 2012, 19:37:08 pm »
не ги споредувај штип и скопје

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #302 на: 26 Септември 2012, 19:39:37 pm »
Кими не треба да дадеш одговор во темава тогаш. Не тргај од себе само, тргни од дадена ситуација.

Ако некој е од село, да напише тогаш Јас дека живеам во село, а не одам никогаш во град само си копкам на нивата мислам дека најпаметно е 9000 евра да ги потрошам на трактор. А темата е за градски мини возила :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #303 на: 26 Септември 2012, 19:58:17 pm »
Возев пежо автошкола и можеби и незнаев да возам добро но имам чувство дека пежото е прилично тешко за маневри. Кај мене јас на кадетот немам надворешни ретровизори па не ми е проблем.
И уште еден податок што ми е интересен. Кадетот од корса б е подолг скоро 30цм. А интересно она фул турн или како и да го викаат кога правиш цел еден круг дијаметарот на таков круг кај кадетот е помал од корсата.

И јас се обучавав на пежо 206, 1.1 беше и на мене ама ич не ми беше тешко за возење, прв пат седнав во него, кочница имаше невероватно осетлива и јака, и уште на прво кочење, ја стискам нежно и си застанав полека на семафор и инструкторов ми вика алал нека ти е, до сеа скоро сите на прво кочење во шофершајбна ме однеле (да не испадне дека се фалам, али тоа ми го кажа инструкторот прв пат коа седнав со него). Еднино малку тешко ми беше за косо паркирање, оти возев со 2 врати пежо, па задните странични стакла малку се зафркнати.
За кадетот нема што да се дискутира, има ајншлак како мерцедес 124, можеш да го вртиш каде сакаш, имало места каде што таткоми го вртел и луге се чуделе, и затоа нема врска должината само, туку и колку тркалата вртат. Иначе јас си имам надворешни ретровизори, и лев и десен  :P :)
« Последно менување: 26 Септември 2012, 20:09:57 pm Filomkd »

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #304 на: 26 Септември 2012, 20:15:42 pm »
ајншлак,озбилно многу битна работа :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #305 на: 26 Септември 2012, 20:17:23 pm »
Бај д веј, производителите не ги прават автомобилите за Скопје и Штип..превнествено се наменети за потребите на големите европски градови, рецимо еве Париз. Да паркираш поголемка кола во Париз е уметност!
Голем пример е и Америка, каде моментално плачат за "европски" коли! одкога почна и нив да им рипа малце по малце бензинчево, европските модели се прават и за Америка. На пр. Фиестата ете ја почна и таму да се продава...И они бараат помал автомобил сега, што помалку ќе троши. Сега а спомнеш кола одма прашуваат колку троши :)

Е и смичка :) Одлучуваш да купиш, мал градски автомобил, пред се економичен. Така да во таа класа се 107, спарк, ц1, ајгоУ и слично.
Спаркот и УП-от се веќе ценовна разлика - УП-от има 3 пати подобра комоција, место за од Тинекс кесите коа ќе купуваш, има клима - нели за низ град во најтоплото ти треба и што е најважно троши минимум 2-3 литри помалце од Спаркот. Така да Спаркот НЕ е најефтин!!

П.П.П.П.ПС - А и за "трки" - УПот или 107цата го јаде спаркот за ужинка ;) Знаеш а што мислам, се зезам малце
« Последно менување: 26 Септември 2012, 20:34:36 pm DayWalker »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #306 на: 26 Септември 2012, 21:12:27 pm »

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #307 на: 26 Септември 2012, 21:16:20 pm »
Ко твојатааа :) само тука го има и Класниот :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #308 на: 26 Септември 2012, 21:39:16 pm »
Класниот во сред J-turn
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #309 на: 26 Септември 2012, 22:55:22 pm »
Еве ја да кажам за паркирање на голема кола (ако смејам).... Излегува Пежо 406 паралелно паркирано во ред покрај тротоар, јас со 166-ката не можам да се паркирам на негово место. Тоа е единственото празно метро во радиус од 200км од местото каде што треба да појдам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #310 на: 26 Септември 2012, 22:58:22 pm »
И со Матиз без серво неможеш да влезеш таму, така да знам како ти било...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #311 на: 26 Септември 2012, 23:00:43 pm »
а бе бар за него има место, ќе излезеш ќе викнеш 2 сеирџии, на раце ќе го паркираш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #312 на: 26 Септември 2012, 23:08:05 pm »
Еве ја да кажам за паркирање на голема кола (ако смејам).... Излегува Пежо 406 паралелно паркирано во ред покрај тротоар, јас со 166-ката не можам да се паркирам на негово место. Тоа е единственото празно метро во радиус од 200км од местото каде што треба да појдам.

Па не знаеш да возиш бе Симо....  ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #313 на: 26 Септември 2012, 23:35:24 pm »
абе симо симо
пежото е 4,55м
алфата 4,72м

до толку ли било т'нко ? ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор