Сакав да го почнам муабетов во темата за автомобилски новитети, ама мислам дека е подобро во нова тема.
Значи, опциите се следните, за секој модел е наведена основната цена според ценовникот изложен на веб-страниците на импортерот. Не ми се буричка кој што опрема носи, и у принцип, во оваа категорија не е нешто посебно битно.
1. Toyota Aygo - 8990 EUR
2. Peugeot 107 - 8800 EUR
3. Citroen C1 - 7990 EUR
4. Hyundai i10 - 7490 EUR
5. Kia Picanto - 8350 EUR
6. Volkswagen Up - 8700 EUR
7. Fiat Panda - 8300 EUR (Сегашната / стара Panda)
8. Chevrolet Spark - 6390 EUR
Пропуштам некој модел?
Мене одувек ми се свиѓал троецот 107/C1/Aygo - генијални мали возилца, совршени за во град, со многу простор, економични моторчиња и еден тон шарм. Пикантото го имав на тест и ми остави мошне позитивен впечаток, мада беше со фул опрема, а тоа малку ја изместува перцепцијата. i10 е сасвим добар, иако дизајнот не ми се допаѓа и ентериериот е убедливо најдоле од сите тука листани. Моторот е истиот што се вградува во Пиканто. Со Volkswagen up немам некое искуство, освен што го чачкав во салон прееска. Импресионира квалитетот на финалната изработка и користените материјали во оваа класа на возила. Ќе видиме каков ќе биде за возење, али понудата на простор е фантастична.
Не го ни спомнувам Fiat 500. 500-ката е моден додаток, и почнува со цена од 10.950 еврони.