Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355577 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9660 на: 03 Декември 2017, 01:48:46 am »
Треба да се набавува лаптоп до 60.000 денари кој најдобро би се справувал со софтвер за графички дизајн и видео едитинг. Знам дека цената е смешна за професионална употреба, ама толку е буџетот.
Сакав да прашам чуму лаптоп за „професионална“ употреба во графички дизајн и видео едитинг, па после претпоставив дека можеби се работи за студент кој бара мобилност... Но на крај тоа последното дефинитивно ме збуни:

Цитат
Лаптопот ќе се комбинира со закачување на некое поквалитетно мониторче што има пореална репродукција на бои, ама за тоа понатаму ќе ве прашам.
:)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9661 на: 03 Декември 2017, 03:03:07 am »
Нека не те буни, полесно се носи лаптоп во coworking space кога дома ти е гужва и не можеш да се концентрираш на работа. А кога си дома, ќе убуташ кабел во лаптоп и ќе си провериш дали боите се таман или треба доработка и слично.

Ако најдеме она што го предложува Дени, ваљда и нема да треба монитор. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9662 на: 03 Декември 2017, 12:07:26 pm »
Нека не те буни, полесно се носи лаптоп во coworking space кога дома ти е гужва и не можеш да се концентрираш на работа. А кога си дома, ќе убуташ кабел во лаптоп и ќе си провериш дали боите се таман или треба доработка и слично.

Ако најдеме она што го предложува Дени, ваљда и нема да треба монитор. :)
Не читај спецификации везе немаат како и секогаш. 553 е 15ка, 753 е 17ка. Господ знае што пишале, идете до продавница прашајте убаво.
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=2_24&product_id=227534
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=2_24&product_id=224275
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=44890
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=44922

GL ти е гејминг верзија, N е мултимедија верзија. Исти се освен изгледот мање више. А FX ти е гејминг ама без IPS екранот туку со обичен и се поефтини.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9663 на: 03 Декември 2017, 13:02:06 pm »
Ахаааа па така веќе има смисла. Јас барав GL зошто во првиот пост беше така споменато. Мултимедија верзијата веројатно повеќе одговара на потребите отколку гејминг верзијата...

Иначе, Сетек беа тие што прифаќаа минорни модификации на конфигурацијата? Као пример да го избацат 1TB дискот и да се доплати за SSD + уште 4/8 GB рам - нека има.

ЕДИТ: Нема везе, овој гејмингов од Нептун ја има конфигурацијата што сакам да ја постигнам со „модификацииве“.

Фала Дени!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9664 на: 03 Декември 2017, 14:24:06 pm »
Па GL де. GL553. Или GL753 за 17ка.

Тие ти требаат. Дека буџетов и наменава ми е многу познат и студиран затоа ти кажувам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9665 на: 03 Декември 2017, 17:08:58 pm »
Мораш со Асус да одиш јебига, трагично но за таа цена нема друг понудувач.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #9666 на: 03 Декември 2017, 17:36:47 pm »
Имам MSI H61M-P32/W8 матична плоча со FCLGA1155 socket и Intel Celeron G1610 процесор.
Сакам upgrade да направам али буџет варијанта, па најдов половен процесор Intel Core i3-2120 за 2000мкд.
Дали е океј процесорот за тие пари, има ли нешто подобро што би влегло во игра?

Понатака планирам и рамот да го подобрам, сега има 4gb, а сметам дека 8gb би вршеле работа и повеќе од доволно, иако матичната подржува до 16gb рам. Мислам дека е ddr3 во прашање, дека е стар 5-6 години компјутерот. Напојувањето е океј, 500w, мада може да земам поквалитетно понатака, друго 500gb hdd, во план ми е 125gb или 250gb ssd во иднина.
И графичка карта планирам да ја сменам сега заедно со процесорот. Истиот човек продава и Palit GeForce GT630 ddr3 за 2500мкд.

Причина за upgrade се autocad и solidworks вежби за факултет, и некои игрици од поново време.

Океј uprade е за 4000мкд буџет варијанта или има подобро за тие пари плус/минус?
Ако си заинтересиран за процесор, имам јас со истиот socket i3 530 4M cache 2.93 ghz.

Sent from my MI 4S using Tapatalk
« Последно менување: 03 Декември 2017, 17:42:49 pm ZilePunto »

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #9667 на: 03 Декември 2017, 18:03:24 pm »
https://ark.intel.com/products/46472/Intel-Core-i3-530-Processor-4M-Cache-2_93-GHz
Овде вели дека е за FCLGA1156 socket.

Најдов еден i3-3220 за околу 500че плус од i3-2120 така да најверојатно тој ќе го пазарам, ќе видам, неможам да се одлучам.  ;D
У глава ми се мота и i5 ако најдам половен, не е на одмет и тоа.

За графичка, сега за сега не, прво е процесорот приоритет.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9668 на: 03 Декември 2017, 18:24:39 pm »
Мораш со Асус да одиш јебига, трагично но за таа цена нема друг понудувач.
Сурова реалност.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #9669 на: 03 Декември 2017, 18:59:47 pm »

https://ark.intel.com/products/46472/Intel-Core-i3-530-Processor-4M-Cache-2_93-GHz
Овде вели дека е за FCLGA1156 socket.

Најдов еден i3-3220 за околу 500че плус од i3-2120 така да најверојатно тој ќе го пазарам, ќе видам, неможам да се одлучам.  ;D
У глава ми се мота и i5 ако најдам половен, не е на одмет и тоа.

За графичка, сега за сега не, прво е процесорот приоритет.

Сега проверив со 1156 socket бил стварно, моја грешка.

Ако купуваш сега само процесор тогаш барај i5. Види колку е разликата во цена со i3 и ако ти одговара цената, зимај.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #9670 на: 06 Декември 2017, 16:52:45 pm »
Windows Media Player по 20 секунди ми се пали, имал ли некој ваков проблем?

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-pictures/why-is-windows-media-player-slow-to-startup/f5e33223-cf62-e011-8dfc-68b599b31bf5

Овие работи помагаат само еднаш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #9671 на: 06 Декември 2017, 20:59:10 pm »
Гледам има одлични познавачи на ИТ Технологијата тука, па би сакал да прашам и јас за совет. Моментално имам лаптоп Acer 5740G, Model MS2286, го користам од 08.2010 год и сум презадоволен, освен што му сменив ХДД пред 2 години превентивно, други проблеми и замерки немам, не е дури ни чистен никогаш. Но лаптопов веќе си ги покажува годините(доста спор е му треба рам, екранов се клати, тежок е....) и му е време за смена, иако не ми се сменува заради сите токени и електронски подписи на него, но ќе мора и со тоа да се замарам после.

Ми треба совет за лаптоп, дали е добро да се земе сега е во ред или има во најава некој добар нов чипсет па вреди да се почека 1-2-3 месеци.
Лаптопот го користам интензивно и секојдневно, секако дома, во канцеларија секојдневно го носам со мене зошто на него и работам, а и кога одам на пат шт е скоро секојдневно го носам во багаж а неретко и на терен. Значи би сакал да е некој издржлив како Ејсеров барем што освен разлабавениов екран нема покажано никаква друга мака. Морално е да има ССД Хард како и што повеќе рам, тоа знам дека може и да се достави така да верувам нема да е голем проблем.
Воглавно го користам за работа на ворд документи(и по неколку наеднаш отворено симултано лево десно работа на екранот сплитнат), корал чат пат но не претерано, сурфање и гледање по јутуб видеа. Значи ништо страшно захтевно но сепак би сакал да е квалитетен и малце појак заради тоа што не планирам да го менувам за брзо. И би сакал да има барем фулл хд добар екран. Заради тоа што секој ден го носам со мене, би сакал да е 15,6 екранот, 17 ми е премногу за манкање со мене.
Буџетот не е ограничен, но мислам дека до кај 40-45к макс ќе се најде добар.
Совети и предлози за модели се добредојдени :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9672 на: 06 Декември 2017, 21:05:56 pm »
Ова ти треба: http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=45159

Оди види го во живо.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9673 на: 06 Декември 2017, 21:09:15 pm »
Dell од професионалните серии. Latitude или Precision. 16GB Dual Channel RAM i5/i7 HQ процесор.
Lenovo T470/T570. 16GB Dual Channel RAM i5/i7 HQ процесор

Конзервативен дизајн, одлична изработка, цврста конструкција.

Со цени не знам како се.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #9674 на: 06 Декември 2017, 21:10:24 pm »
Фала дени на брзата препорака. Ми се допаѓа се на лаптопов освен 2 работи, од кој едната е голем компромис кој неможам да го направам. Првата е рамот што не е апгрејдабл, додека втората 13.3 екранот и тоа што нема нумерички пад на тастатурата заради големината на ракнот, моја грешка е што при објаснувањето заборавив да напоменам дека работата ми се состои од куцање на технички извештаи секојдневно кој што имаат доста голем табеларен дел со бројки, па нумеричкиот пад од десна страна е маст хев зошто инаку пишувањето на еден извештај со бројките горе драстично би ми се зголемило.

Едит: Фала на препораката луки, ќе разгледам се што препорача секако.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA