Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354468 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9645 на: 23 Ноември 2017, 09:15:35 am »
Edit:
Си најдов решение. Благодарам на сите.  :D

Oвие ќе треба да ги переш!  ;D
Кога ќе се испрљаат со прашини (и што не), на ништо нема да личат... Ќе биде после еднаш месечно: Шопраиш? Еве ги перам каблите од куќиштево...  :P

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #9646 на: 23 Ноември 2017, 14:10:21 pm »
Трајала баба за љепоту викаат постариве.  ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #9647 на: 23 Ноември 2017, 14:44:10 pm »
Па и не е некоја којзнае колкава лепота, вака меџусабно да си кажиме :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #9648 на: 23 Ноември 2017, 14:58:10 pm »
Се е ствар укуса. И јас знам што е убаво.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #9649 на: 02 Декември 2017, 16:11:14 pm »
Имам MSI H61M-P32/W8 матична плоча со FCLGA1155 socket и Intel Celeron G1610 процесор.
Сакам upgrade да направам али буџет варијанта, па најдов половен процесор Intel Core i3-2120 за 2000мкд.
Дали е океј процесорот за тие пари, има ли нешто подобро што би влегло во игра?

Понатака планирам и рамот да го подобрам, сега има 4gb, а сметам дека 8gb би вршеле работа и повеќе од доволно, иако матичната подржува до 16gb рам. Мислам дека е ddr3 во прашање, дека е стар 5-6 години компјутерот. Напојувањето е океј, 500w, мада може да земам поквалитетно понатака, друго 500gb hdd, во план ми е 125gb или 250gb ssd во иднина.
И графичка карта планирам да ја сменам сега заедно со процесорот. Истиот човек продава и Palit GeForce GT630 ddr3 за 2500мкд.

Причина за upgrade се autocad и solidworks вежби за факултет, и некои игрици од поново време.

Океј uprade е за 4000мкд буџет варијанта или има подобро за тие пари плус/минус?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9650 на: 02 Декември 2017, 16:24:33 pm »
Ако си за графички, имам јас да ти понудам две, баш планирав вечерва и да ги огласам тука:
Gigabyte N550oc-1Gi 2500den
ASUS ENGTX560 Ti DCII/2DI/1GD5 3000den

Цените се финални, нема ценкање :)
« Последно менување: 02 Декември 2017, 16:31:28 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #9651 на: 02 Декември 2017, 16:24:55 pm »
Имам MSI H61M-P32/W8 матична плоча со FCLGA1155 socket и Intel Celeron G1610 процесор.
Сакам upgrade да направам али буџет варијанта, па најдов половен процесор Intel Core i3-2120 за 2000мкд.
Дали е океј процесорот за тие пари, има ли нешто подобро што би влегло во игра?

Понатака планирам и рамот да го подобрам, сега има 4gb, а сметам дека 8gb би вршеле работа и повеќе од доволно, иако матичната подржува до 16gb рам. Мислам дека е ddr3 во прашање, дека е стар 5-6 години компјутерот. Напојувањето е океј, 500w, мада може да земам поквалитетно понатака, друго 500gb hdd, во план ми е 125gb или 250gb ssd во иднина.
И графичка карта планирам да ја сменам сега заедно со процесорот. Истиот човек продава и Palit GeForce GT630 ddr3 за 2500мкд.

Причина за upgrade се autocad и solidworks вежби за факултет, и некои игрици од поново време.

Океј uprade е за 4000мкд буџет варијанта или има подобро за тие пари плус/минус?

Јас ја имам истата конфигурација, i3 2120 3.3 процесор, 8 гига рам на 1333 фрекфенција и истата 630 GT графичка.
Само графичката е катастрофа, другото за парите е ок.
Баш гледав видеа на јутуб, овој процесор со друга далеку појака графичка ги тера новиве игри (2015/2016) на ултра подесувања со најмалку 30 фрејма, што значи малку да намалиш и ке оди одлично.
Еве конкретно Far Cry 4 со истиот процесор и графичка 750-ка иде 30 фрејма на ултра и 1920 резолуција, додека ја на 1270 резолуција, со се најниско во графиката едвај 25 фрејма извадив.

Така да од сето ова, само графичката ти е катастрофа, барај подобра.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #9652 на: 02 Декември 2017, 16:29:39 pm »
Океј е цпу то, го земав истиот за брат ми, х61 матична исто.
Провери си само компатибилност на матичната со цпу за секој случај...

Sent from my ASUS_Z00LD using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #9653 на: 02 Декември 2017, 16:42:26 pm »
https://ark.intel.com/compare/53426,71072 - според ова би требало да се компатибилни.

Фала ти Симо, ќе те имам во предвид. Незнам што графичка имам моментално, не сум дома да проверам, знам само дека е со пасивно ладење, али има hdmi што е предност. И немам простудирано компатибилност на графички со матичната, така да незнам што да земам, се учам уште за овие it ствари.  ;D

Во секој случај прво процесорот да го пазарам па после ќе мислам за графичка.
Студентски живот јбг, дел по дел.  :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9654 на: 02 Декември 2017, 16:58:55 pm »
Треба да се набавува лаптоп до 60.000 денари кој најдобро би се справувал со софтвер за графички дизајн и видео едитинг. Знам дека цената е смешна за професионална употреба, ама толку е буџетот.

Ве замолувам да ми посочите кои компоненти би требало да се појаки за лаптопот успешно да ги извршува задачите (од типот „минимум Х гига рам, минимум i5/i7 процесор, минимум одреден тип на графичка или пак најдобро без посебна графичка). Дефинитивно ќе има SSD од веројатно 512 гига. Бидејќи буџетот е лимитиран, на кои компоненти може да се скрати (пример послаб процесор ама да функционира океј)?

Лаптопот ќе се комбинира со закачување на некое поквалитетно мониторче што има пореална репродукција на бои, ама за тоа понатаму ќе ве прашам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9655 на: 02 Декември 2017, 18:23:16 pm »
Треба да се набавува лаптоп до 60.000 денари кој најдобро би се справувал со софтвер за графички дизајн и видео едитинг. Знам дека цената е смешна за професионална употреба, ама толку е буџетот.

Ве замолувам да ми посочите кои компоненти би требало да се појаки за лаптопот успешно да ги извршува задачите (од типот „минимум Х гига рам, минимум i5/i7 процесор, минимум одреден тип на графичка или пак најдобро без посебна графичка). Дефинитивно ќе има SSD од веројатно 512 гига. Бидејќи буџетот е лимитиран, на кои компоненти може да се скрати (пример послаб процесор ама да функционира океј)?

Лаптопот ќе се комбинира со закачување на некое поквалитетно мониторче што има пореална репродукција на бои, ама за тоа понатаму ќе ве прашам.
ASUS GL553 или GL753.

И потрагата завршува.

А ако сакаш да се измачуваш и да бараш гледај СТРОГО intel HQ или MQ процесор. Тоа значи со 4 јадра. Никако H или U. Рам ко рам 16гб нека турат. И SSD некое. Графичка минимум Nvidia GTX 1050 се под тоа никако.

Предноста кај ГЛ е што немора да зимаш додаден екран зошто идат со светол IPS панел кој е меѓу најдобрите на пазарот. Димитар носи или би требало да носи вакви и да може да ги земеш по повластена цена.

Поздрав и не се мачи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9656 на: 02 Декември 2017, 18:28:41 pm »
ASUS GL553 или GL753.

И потрагата завршува.
Поздрав и не се мачи.
Кај ги има лаптопиве @Deni ?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9657 на: 02 Декември 2017, 18:43:54 pm »
ASUS GL553 или GL753.

И потрагата завршува.
Поздрав и не се мачи.
Кај ги има лаптопиве @Deni ?

GL552 и GL752 ги има во Сетек, ама тие се веројатно минатата генерација.

Што се однесува до моето прашање, за жал Роговите се надвор од буџетот, бидејќи куповина преку Димитар не можеме да оправдаме во Министерство (поради недостаток на фактура).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9658 на: 02 Декември 2017, 19:36:30 pm »
Мислам дека јасно пишав 553.

Ги има во Нептун и во Сетек.

Испод 60к се или многу блиску до 60. Во буџет ти се. Побарај попуст крај краева.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9659 на: 03 Декември 2017, 01:43:48 am »

За учење autocad и solidworks јас не би се замарал со видео карта, многу повеќе бенефит ќе видиш ако кумулативната сума ја вложиш во подобар процесор. И да, I3-ката ќе заврши работа за учење. Некогаш ако треба да работиш во таа бранша, ќе купиш многу (баш многу) подобар комјутер.

Цитат
...и некои игрици од поново време
Е за ова ќе ти треба видео карта, ама ќе треба да припазиш на побарувањата за power, пошто повеќе од веројатно немаш некое асално напојување упарено со тој Целеронот. :)

E сега нешто различно. Овде:
http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Xeon/E3-1220_v2_motherboards.html
 ...вели дека твојата плоча треба да е компатибилна со:
Intel Xeon Processor E3-1220
8M Cache, 3.10 GHz
https://ark.intel.com/products/52269/Intel-Xeon-Processor-E3-1220-8M-Cache-3_10-GHz

Тој Xeon можеш да го имаш за 57 амерички зелени новчаници со портретот на Џорџ Вашингтон:
https://www.aliexpress.com/item/For-lntel-Xeon-E3-1220-E3-1220-3-1GHz-8MB-4-cores-Socket-1155-5-GT/32675527924.html

Со 80 вати TDP би требало да може да работи со сегашниот твој систем (мислам на напојување и ладење). Прочепкај малку на нет, провери подетално. Но мислам дека ова ти е макс надградба што можеш добиеш, и прилично подобра од i3 варијантата.