Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1534347 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6495 на: 18 Јануари 2015, 16:59:22 pm »
Ко што гледам исти спецификации имаат, ист дизајн, исти чипој и се вградуваат во исти модели на лаптопи. Значи која и да ја земеш ќе биде компатибилна без оглед која од двете си ја имал претходно.

Ебаго... Па зашто имаат различни бројчиња тогаш? :-\

Сакам да пазарам матична за лаптопот преку интермец, па ептен сум у мисла со овие работи... Знам дека YY709 (каква што имам во лаптопот) пасува на Precision и Latitude, ама ме буни што најдов со исто вакво бројче, ама со и без графички чип на nVidia. Мојата има интегриран GPU nVidia Quadro FX 350m, па барам иста таква, и ме фаќа страв да не купам некоја што нема ГПУ, па да се поебам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6496 на: 18 Јануари 2015, 17:09:00 pm »
Чим имаат исти спецификации, не може едната да има а другата да нема гпу.

Не се секирај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6497 на: 18 Јануари 2015, 17:54:23 pm »
По све изглеа дека може, затоа и се секирам.

Рецимо примерок 1:

Цитат
Brand:    Dell    Memory Type:    DDR2 SDRAM
MPN:    YY709    Number of Memory Slots:    2
Compatible CPU Brand:    Intel    Features:    On-Board Video Chipset, On-Board Audio
Socket Type:    PGA988A    Graphics:    nVidia Quadro FX 120M 256MB VRAM

Линк

Примерок 2:

Цитат
Products Status:
    Stock,Used

Chipset Manufacturer:
    Intel

Supports Display Output:
    Yes

Graphics Card Type:
    Non-Integrated

Package:
    Yes

Socket Type:
    Socket 478

Линк

Е мене ми треба како „примерок 1“, само со друг графички чип, односно nVidia Quadro FX 350m.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
« Одговори #6498 на: 20 Јануари 2015, 22:38:57 pm »
дечки,кој сервис би го препорачале за платен Online storage?колку што разгледав набрзинка,најефтин е google drive со цена од 1.99 USD месечно за 100 GB

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6499 на: 21 Јануари 2015, 01:34:55 am »
Да прашам...

Имам Голиат од Анхоч (види фотос), па ме интересира дали би добил нешто ако ставам усисувачки вентилатор напред (под power копчето) и издувувачки вентилатор на задната страна, со цел да се подобри протокот на воздух во куќиштето? Вчера го отворив, го продував малку под притисок, бештии ми излетаа од компјутерон :-\

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #6500 на: 21 Јануари 2015, 01:46:47 am »
Ако ти треба појако продувување пиши ми, а јас мислам дека ќе добиеш подобар проток на воздух и малце подобро ладење.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6501 на: 21 Јануари 2015, 01:58:25 am »
Да прашам...

Имам Голиат од Анхоч (види фотос), па ме интересира дали би добил нешто ако ставам усисувачки вентилатор напред (под power копчето) и издувувачки вентилатор на задната страна, со цел да се подобри протокот на воздух во куќиштето? Вчера го отворив, го продував малку под притисок, бештии ми излетаа од компјутерон :-\

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Циркулацијата на воздух несомнено ќе се подобри, но со тоа и влегувањето на ѓубре. Но секако вреди за цената од два вентилатори (било какви), и секако минимум еднаш годишно треба да се продувава куќиштето со компресор. Два пати е уште подобро.
Некој може ќе спомне филтри пред вентилаторите, што е добра шега... :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #6502 на: 21 Јануари 2015, 02:01:49 am »
Интересно што мислиш дека е добра шега. Ќе ти го сликам кукиштето за еден месец или два кога ќе се насобере ѓубре на шегата.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6503 на: 21 Јануари 2015, 02:20:39 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ако не сакаш да ти се собира многу прашина ти треба куќиште со филтер пред отворите за вшмукување на воздух. Филтрите се извлекуваат од време на време за да ги исчистиш. На поновите куќишта најчесто ги има на долната страна каде што влече воздух вентилаторот за напојувањето и пред предните вентилатори.

Јас имав проблеми со висока температура на процесорот во лето, монтирав 12cm вентилатор на задната страна да го вади топлиот воздух и се нормализираше состојбата.

Не гледам поента во ставање на вентилатор кој внесува воздух во куќиштето, ако немаш филтер пред него. И да го нема, воздухот пак ќе си влегува низ ситните дупчиња (а со него и прешина). Поентата на тие вентилатори би била да контролираш колку толку од каде влегува најголем дел од воздухот за да можеш да го исфилтрираш.

За не-гејмерски компјутер доволен е еден вентилатор на задна страна, најголемиот што го собира (поголем вентилатор, повеќе воздух со помалку вртежи и со тоа помала бучава).

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #6504 на: 21 Јануари 2015, 02:54:05 am »
Cogito ergo zoom

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6505 на: 21 Јануари 2015, 09:35:47 am »
Циркулацијата на воздух несомнено ќе се подобри, но со тоа и влегувањето на ѓубре. Но секако вреди за цената од два вентилатори (било какви), и секако минимум еднаш годишно треба да се продувава куќиштето со компресор. Два пати е уште подобро.
Некој може ќе спомне филтри пред вентилаторите, што е добра шега... :)

Сакам да го подобрам протокот на воздух, пошто компјутерот у ќош ми седи, кај што нема многу природно движење на воздух. Башка е ниско, на 10ина сантиметри од подот.

Ако не сакаш да ти се собира многу прашина ти треба куќиште со филтер пред отворите за вшмукување на воздух. Филтрите се извлекуваат од време на време за да ги исчистиш. На поновите куќишта најчесто ги има на долната страна каде што влече воздух вентилаторот за напојувањето и пред предните вентилатори.

Јас имав проблеми со висока температура на процесорот во лето, монтирав 12cm вентилатор на задната страна да го вади топлиот воздух и се нормализираше состојбата.

Не гледам поента во ставање на вентилатор кој внесува воздух во куќиштето, ако немаш филтер пред него. И да го нема, воздухот пак ќе си влегува низ ситните дупчиња (а со него и прешина). Поентата на тие вентилатори би била да контролираш колку толку од каде влегува најголем дел од воздухот за да можеш да го исфилтрираш.

За не-гејмерски компјутер доволен е еден вентилатор на задна страна, најголемиот што го собира (поголем вентилатор, повеќе воздух со помалку вртежи и со тоа помала бучава).

Куќиштето е прилично старо, па чисто сумњам дека има вградено било какви филтри. Иначе претпоставливо би било, ако ставам усисувачки вентилатор, да има потреба од филтер, пошто така има да бута прашина и ѓубре внатре. Мала дигресија - со вентилатор за лаптоп (оние за у скут), си направив беља и ми рикна лаптопот пошто копилето форсирано буташе прашина и влакна (јеби га, куче имам) во лаптопот. Вчера видов колку само „вуна“ се имаше нафатено помеѓу вентилаторот и мрежичката врз која седи лаптопот. Нидлес ту сеј, го лупнав од земја, иако задоцнето. Како и да е, верувам дека ќе бидат потребни некакви филтри доколку ставам таков вентилатор.

Не е гејмерски компјутерот, не играм игри веќе извесно време, па се мислам за тоа што викаш, да ставам само еден кулер позади, да извлекува топол воздух надвор.

Дали дополнителен вентилатор многу би го оптоварил напојувањето, или не е до толку?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6506 на: 21 Јануари 2015, 09:46:07 am »
Кулерот нема ефект на напојувањето. Троши околу 1W, што е помалку од пресметковна грешка за секое напојување. Слободно стави, само ќе ти бучи. Еве јас би видел дали имаш 3 пински конектор на матичната или дал горниот 4 пински па ќе може и да ги контролираш преку биос вентилаторите ако се 3 или 4 пински, за да не фучат до даска цело време. Соглано можностите на матичната секако ако има таква опција, а обично имаат некаков вид на фен менаџмент.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6507 на: 21 Јануари 2015, 10:36:04 am »
Штрумф, нема едноставен одговор на твоето прашање.
Ако сакаш да го зголемиш протокот на воздух прваработа што треба да ја направиш е да ги затвориш сите странични отвори на куќиштето. Значи треба се да затвориш (со некоја леплива лента) а да оставиш отвор замо назад за издув и напред за да влегува воздух. Значи треба да направиш пресметка од каде ќе ти влегува воздух и од каде ќе излегува и соодветно може нема да се зголеми протокот на воздух ама секако ќе биде поефикасен.
Има многу туторијали на интернет како се прави тоа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #6508 на: 21 Јануари 2015, 15:19:19 pm »
Мојот кејс има..

Хм.. Еден intake вентилатор напред, еден exhaust вентилатор горе. Сега за сега посериозни проблеми не сум имал, освен кога мачорот сака да седне врз горниот вентилатор и да си го грее гзот. Толкава разлика прави, што почнува побрзо да врти вентилаторот на процесорот. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6509 на: 21 Јануари 2015, 15:49:55 pm »
Сакам да го подобрам протокот на воздух, пошто компјутерот у ќош ми седи, кај што нема многу природно движење на воздух. Башка е ниско, на 10ина сантиметри од подот.

Колку подолу, толку поладен е воздухот.
Глеј, прљање и акумулација на прљавштина секако ќе има. Прашање е само колку сакаш да се замараш окулу тоа.

Јас имам еден пријател, нарачуваше не знам какви специјални филтри од Јужноафричкака Република (озбилно, ни помалку ни повеќе туку од ЈАР, тами правеле некои екстра фини филтри). Типот се скина од давање пари и замарање, и чистење филтри на секои пар недели (пошто колку подобар филтерот, толку почесто бара чистење -иначе протокот на воздух ќе стане скоро па целосно затворен).
На крајот од годината пак и јас, и тој еднаш до двапати годишно правиме генералка продувавање со компресор.

Иначе другпат, кога нема да ме мрзи да фотографирам... може да покажам како е решено кај мене ладењето.  :P