Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1534003 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6510 на: 21 Јануари 2015, 15:56:18 pm »

Кај мене е ваква ситуацијата (не е баш исто куќиштето како на сликава, ама доволно е слично колку за референца):

- Напред има простор да се стави intake вентилатор (би рекол 8цм преку сила), под power копчето;
- Страничниот отвор постои, нема ништо монтирано на него. Спроти него внатре е процесорот со неговиот кулер (Glacial Tech Igloo);
- Нешто пониско (отприлика кај „решетката“) е графичката, која има сопствен кулер кој дува надолу;
- На задната страна има кружен мрежаст отвор каде што може да се упасира exhaust кулер (мислам дека може и 12цм да фати), каде што во моментов нема ништо.

Напајањето со својот кулер си е посебна прича.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6511 на: 21 Јануари 2015, 16:46:55 pm »
Само позади метни некој фин вентилитор кој ќе има мала бучава и шишкај.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6512 на: 21 Јануари 2015, 16:58:14 pm »
@ VAN: Ех... кај тебе како што е решено ладењето е неприменливо на било кое друго место на планетава хаха.

Иначе, наместо филтер специјален да бараш можеш да земеш најлонски ќорап од тенок конец, ако не се лажам 10 DEN или сличен, да го растегнеш и да го врзеш таму кај што треба да стои. Одлична работа ќе заврши. И ќе си го чистиш со правосмукалка, тоа не ти бега.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6513 на: 21 Јануари 2015, 18:25:15 pm »

Не си во право Миле, применлив е методот -ако се има желба да се примени. Истиот принцип на ладење ќе го применам и во доградбата, горе на спратот. И тоа на две одделни места.  ;)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #6514 на: 21 Јануари 2015, 18:28:10 pm »
Од страна и од напрет нека фрла воздух внатре а од позади нека исфрла.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6515 на: 21 Јануари 2015, 22:38:03 pm »
Свемогучен, тоа го збориме уназад извесно време, дали има потреба и како да се изведе :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #6516 на: 21 Јануари 2015, 22:55:03 pm »
Јас се извинувам и во расправата го давам мојот предлог за ладење

Зависи колкави се температурите во лето при целосно оптеретување на системот. Ако се движат до 50 С ба цпу и 70-80 на графичката (во зависност од моделот), тогаш номо проблемо.
Доколку тоа не е случај, тогаш стави слика од куќиштето па да видиме со што си имаме работа. Ме буни моментот што си го пишал дека ладењето од графичката дувало надоле ...
Инаку предлогот погоре го напишав од мое лично искуство направено при истражувања од калибарот на филипв, со употреба на контролирана средина, термометар при повеќе варијанти на вентилација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6517 на: 21 Јануари 2015, 22:58:08 pm »
Нема што да се извинуваш.

Расправата почна со тоа што јас прашав за совети баш за имплементација на тој систем на ладење. И сеа не знам дали да би ставал усисен вентилатор, или само еден на задната страна да извлекува топол воздух.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #6518 на: 21 Јануари 2015, 22:59:46 pm »
Стави го тој на задната како и да е. Па после одлучи за повеќе.
Кај мене е вака. Имам како да закачам и од страна да влегува еден ама нема место внатре ради кулерот од процесорот. Се мислам кукиштево да го заменам за некое поголемо со многу повеќе опции за вентилатори.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6519 на: 21 Јануари 2015, 23:00:12 pm »
Што и да праиш, глеј да не ја зголемува бучавата  ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #6520 на: 21 Јануари 2015, 23:06:41 pm »
If you wanna make an omlet you have to brake some eggs.

Ова омлет незнам дали го пишав ок....

Нема врска, најмногу разлика ќе ти направи кулерот од страна во поглед на симнување на температурата. Башка тој е тој што дирекно ќе фрла свеж/ладен воздух на цпу/графичката/чипсетот и меморијата.

Задниот кулер е ок али не пресуден пошо нели напојувањето веќе си врши дел од таа работа. Предниот кулер помага за да се направи "текот" на циркулација во куќиштето.

Јас кај мене имам 4 вентилатори од 8см направени да работат на 7 в (за помалце вртежи) плус кулерите од графичка, цпу и напојување. Во принцип не се слушаат, се зависи какви ќе ставиш.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6521 на: 21 Јануари 2015, 23:10:04 pm »
Со додавање на вентилатор може и да ја намали бучавата. Ако се намали температурата на воздухот во куќиштето, помалку ќе треба да работат вентилаторите на процесорот и графичката.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6522 на: 21 Јануари 2015, 23:14:47 pm »
Секако, ако имаат асална контрола.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6523 на: 21 Јануари 2015, 23:16:49 pm »
Препорака за добар кулер? CoolerMaster ги знам, другиве не сум некако запознаен (гледав на сајтот на Анхоч и Сетек).

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #6524 на: 21 Јануари 2015, 23:17:31 pm »
Овие многу жици имаат, посебна жица за температура иде и таа за струја. Или сменето е нешто од пред некоја година? Доволно е само со потенциометри, има доволно програми што покажуваат температура на се. :)
Кажи што има. Ја би Ноктуа ако најдеш.