Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1537487 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6435 на: 04 Јануари 2015, 03:25:50 am »
Значи дека бил расипан, вратен на сервис па поправен, препакуван и вратен во продажба. Јас не би пазарел таква опрема, најчесто има значително пократок работен век а и доста често има компоненти кои не се според оригиналната спецификација од производителот. Ако прашуваш за телефон, ептен никако, таму најчесто се склопувани од разно-разни телефони и прикрпено нешто колку да работи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6436 на: 04 Јануари 2015, 08:39:00 am »
Што точно значи "refurbished"? Дали е во ред да се пазари некој таков дел или уред? Постојат ли некакви ризици?
Еве некој се потрудил убаво да објасни: http://en.wikipedia.org/wiki/Refurbishment_%28electronics%29
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6437 на: 04 Јануари 2015, 11:46:21 am »
Што точно значи "refurbished"? Дали е во ред да се пазари некој таков дел или уред? Постојат ли некакви ризици?

Пред 4 години кога го купував службениот HP Elitebook, нарачав 5 комада со i7, nVidia Quadro, 16Gb RAM, 7200 хард дискови и останати компоненти од висока класа, платив нешто како 55.000 денари за еден и кога дојдоа во кутии на кои пишуваше Refurbished Ми се крена косава на главава. Ама кога ги отпакувавме не забележавме никакви траги дека некогаш биле користени или дека биле поправани. 4 години се користат секој ден и ниту еден од 5-те нема никаков проблем, освен на еден што му рикна Seagate-от. Така да, како ќе ти се погоди.

Јас лилно не би купувал такво нешто освен ако не е со нешто како пола цена или барем две третини од цената. Следува Full гаранција како и сосем нов производ,.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6438 на: 04 Јануари 2015, 14:41:45 pm »
Не станува збор за телефон, туку за изузетно ретка матична плоча. Ме интересира дали би се заебал ако пазарам "refurbished" плоча на иБеј...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #6439 на: 04 Јануари 2015, 14:45:05 pm »
Јас лично не би купувал такви делови, особено не матична плоча,графичка или процесор.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6440 на: 04 Јануари 2015, 14:51:35 pm »
Не станува збор за телефон, туку за изузетно ретка матична плоча. Ме интересира дали би се заебал ако пазарам "refurbished" плоча на иБеј...

Мислам дека нема да го изедеш немиен ако добиеш гаранција и ако добиеш цена барем за четвртина пониска од редовната.
Ако не добиеш пониска цена не се замарај. Пиши им меил нека се дробат у ректум.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #6441 на: 05 Јануари 2015, 01:48:29 am »
Едно прашање, лаптопов во последно време ми стана многу спор, спор во смисла дека многу поспоро реагира на командите кој му ги задавам(префрлање прозорци, исклучување апликации и сл). Првен мислев дека е софтверски и го форматирав но повоторно ги имам истите проблеми, помало е чекањето сега после форматирањето но сепак не работи како што работеше и многу ме нервира. Што би можело да биде проблемот? Јас типувам на хард диск и ако сум сигрен дека е тоа уште одма би го сменил,, но несакам да брзам и сакам да чујам и други мислења. Дали би можело да е до кондензатори на матична и слични глупости?
Лаптопот е Acer Aspire 5740G(I5 M430, 4GB Ram, ATI HD 5650 1GB, HDD 640 GB), стар е над 5 години и досега сум немал со него никави проблеми и ниеднаш не е отворан.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #6442 на: 05 Јануари 2015, 02:19:52 am »
При мултитаскинг или онака најлабава обична работа ?

Хм... Времето си поминува- апликациите си бараат повеќе и повеќе и повеќе рамче... Ништо чудно да е до тоа, стави уште 4гб рам и ќе лета. :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #6443 на: 05 Јануари 2015, 02:21:09 am »
Саше, инсталирај го ова: http://www.hdtune.com/download.html
пушти го да скенира на фул скен и постирај што ке ти даде резултати. Да се види во кое стање е дискот.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6444 на: 05 Јануари 2015, 04:37:15 am »
Едно прашање, лаптопов во последно време ми стана многу спор, спор во смисла дека многу поспоро реагира на командите кој му ги задавам(префрлање прозорци, исклучување апликации и сл). Првен мислев дека е софтверски и го форматирав но повоторно ги имам истите проблеми, помало е чекањето сега после форматирањето но сепак не работи како што работеше и многу ме нервира. Што би можело да биде проблемот? Јас типувам на хард диск и ако сум сигрен дека е тоа уште одма би го сменил,, но несакам да брзам и сакам да чујам и други мислења. Дали би можело да е до кондензатори на матична и слични глупости?
Лаптопот е Acer Aspire 5740G(I5 M430, 4GB Ram, ATI HD 5650 1GB, HDD 640 GB), стар е над 5 години и досега сум немал со него никави проблеми и ниеднаш не е отворан.

Однеси го на чистење.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #6445 на: 05 Јануари 2015, 08:16:07 am »
@Спенсер, Знае да се одзива споро на команда и при обична работа, при мултитаскинг е доста поизразено.

@Боше, Еве набрзинка направив три теста за Benchmark, Health и Error Scan. Еве скриншатови од сите.

@Веле, ќе го однесам уште денеска на чистење се надевам ќе помогне тоа.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6446 на: 05 Јануари 2015, 08:26:05 am »
Брзо вади се што имаш повредно на него и купувај друг. Дискот почнал да си оди.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #6447 на: 05 Јануари 2015, 17:34:57 pm »
Порачав денеска Хард од 1TB Hitachi, Четврток - Петок би требало да стаса и да го монтираат. Успат ќе биде и исчистен лаптопот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6448 на: 06 Јануари 2015, 09:55:24 am »
Абе, оти Job-ов за maintenance plan со Shrink + Backup нејќе само да ми работи на MSSQL Express 2008 ебаго?

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #6449 на: 07 Јануари 2015, 14:09:42 pm »

http://www.amazon.com/Seiki-SE39UY04-39-Inch-Ultra-120Hz/dp/B00DOPGO2G/ref=sr_1_3?s=tv&ie=UTF8&qid=1420600547&sr=1-3&keywords=4k+tv

3840 x 2160 - 4k на 39 инчи му доаѓа 113 ppi... + firmware update за контрола на brightness, кој е будала да купуе голем формат монитори за ненормални пари...

http://simpleprogrammer.com/2013/11/11/seiki-se39uy04-39-inch-4k-ultra-hd-review-3840-x-2160/ пишал како е за работа човекот..
Cogito ergo zoom