Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1356907 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2910 на: 21 Април 2013, 20:23:28 pm »
stvarno se isti be!!! neznam zaso togas ova pecatnicive baraat 300dpi fajlovi a ne 72... gluposti!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2911 на: 21 Април 2013, 20:35:42 pm »
stvarno se isti be!!! neznam zaso togas ova pecatnicive baraat 300dpi fajlovi a ne 72... gluposti!

не знаеш затоа што не си разбрал до крај што е тоа линеатура (изразена во dpi)

печатниците ПЕЧАТАТ во 300 dpi. тоа значи дека на секој инч ќе има по 300 точкички кои ќе ја формираат сликата. Тоа нема благе везе со оригиналната слика. Една иста слика може да биде отпечатена и во 300 dpi (фин офсет за дуплерица во плејбој) или во 5 dpi (за билборд од 10 на 20 метра). Но самиот фајл е во двата случаи ист, со иста резолуција.

Линеатурата ја одредува излезниот формат (екран, осветлувач за филм итн итн), а не изворната слика, фотографија или што веќе.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dots_per_inch

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2912 на: 21 Април 2013, 20:44:05 pm »
aj da ne go tupam poso nitu temava nitu pa moze da se razbereme...zborot bese za kompjuterite na cuore..a toa e deka e preporacano da se raboti na desktop... sekoj si zbori za svojata bransa...toj so raboti komercija ama bas ic ne mu treba desktop, smetkovodstvo takodze, ali neka ne me ubeduva nekoj deka za dizajn/ modeliranje/video editing/ arhitektura laptop moze da brka rabota! NEMOZE!!!!!!  a za pikslive kje se razbereme u druga tema poso kolku jas neznam neznaes ni ti izglea! :) aj sea diskutirame za toa dali e isplatliva investicijata na coekot!

Zivej!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2913 на: 21 Април 2013, 20:48:01 pm »
Дарко другарче, не зборувај на памет. Само да знаеш дека грешиш со тврдењето дека.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2914 на: 21 Април 2013, 21:19:28 pm »
file size:

rezultat:

mene ova mi e SKROZ razlicno...
toa e

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2915 на: 22 Април 2013, 07:46:13 am »
друже, сликата е иста, само различно е прикажана. ако правиш зум-ин-зум-аут не ја мењаш сликата, туку само начинот на кој ја гледаш

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2916 на: 22 Април 2013, 08:06:53 am »
Префрлено од  „Вработување“ еден куп работи.

BTW, @Darko Mk5, сликата горе има ист вкупен број пиксели. дали ќе ги „расфрлаш“ на метро на осумдесет или ќе ги збиеш на 26x19,5 cm не ја менува сликата и информациите содржани во неа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2917 на: 22 Април 2013, 08:20:19 am »
deka za dizajn/ modeliranje/video editing/ arhitektura laptop moze da brka rabota! NEMOZE!!!!!!

Може, може.

Колку само тезги сум сплескал на стариот целерон лаптоп (со приклучен монитор на него) ехее.

И ден денес фотошоп CS5 и Xara Designer 7 си работат екстра на целерон со 1 гига рам. Сигурно дека работата на појак компјутер е по комотна - ама дека не може да се работи на лаптоп е просто неточно

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2918 на: 22 Април 2013, 09:29:05 am »
Кога веќе прашувате за рам, мене ми треба рам мноооогу.
Мене пари ми требаат.
Цитат
Оти со 8гига рам, лајт кешот на големи сцени при рендерирање можи и никогаш да не се наполни.
А со 16 - 32 гига, кешот си се полни многу подобро.
То е така оти газо ти се поти. Мене со 32GB RAM и 128GB SSD како скреч кешо ми се празни, а ако прикупам уште 32GB RAM и уште едно SSD од 256GB кешо ќе ми се испразни за уште 350-400 евра.

Искрено, не ми се верува дека некој мери перформанси пред и по додавање рам.
Јас по додавање на РАМ мерам е-пенис.

...zborot bese za kompjuterite na cuore..a toa e deka e preporacano da se raboti na desktop... sekoj si zbori za svojata bransa...
Компјутерите на Куоре, оние најмоќните во Македонија? Ко оној серверон за рендерирање со четиријадрен процесор на 2GHz и графичка со најосакетн Fermi која има 96SP-и и 1GB 64bit gDDR3?  ;D Стварно треба да си талент за да склопиш таква конфигурација.
Цитат
ali neka ne me ubeduva nekoj deka za dizajn/ modeliranje/video editing/ arhitektura laptop moze da brka rabota! NEMOZE!!!!!!  
Не дека неможе, може! Само работа на мало 15-17" мониторче и стеснето тастатурче е многу понеудобна во однос на десктоп со 24+" екран и full keyboard. А ако веќе закачуваш екстерен монитор и тастатура на ноутбук која е поентата на ноутбукот? Да заштедам пари за куќиштето од десктопот?

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2919 на: 22 Април 2013, 09:38:43 am »
А да имаш совршено функционална машина во шасија од лаптоп и да можеш да ја носиш со себе каде и да сакаш?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2920 на: 22 Април 2013, 09:41:20 am »
А ако веќе закачуваш екстерен монитор и тастатура на ноутбук која е поентата на ноутбукот? Да заштедам пари за куќиштето од десктопот?

поентата е дека можеш по потреба да ги откачиш мониторот и тастатурата и компјутерот да си го земеш со себе ако одиш некаде.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2921 на: 22 Април 2013, 09:59:32 am »
Баш заради тоа и користам лаптоп, за да не правам се по два пати.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2922 на: 22 Април 2013, 10:01:23 am »
А да имаш совршено функционална машина во шасија од лаптоп и да можеш да ја носиш со себе каде и да сакаш?
Ако имаш потреба само од сурфање, слушање музика, имејлови и слично тогаш совршено ќе ти фукнционира ноутбук со мојон i7 @2.8GHz, 8GB DDR3, Quadro 2000M, 256GB SSD. Но ако планираш да рендерираш тогаш не постои алтернатива на шестјадрен i7 оверклокуван на 4.xGHz, ниту пак алтернатива на било која една било какава performance графичка картичка, а не пак на повеќе high-end графичка. Исто така не постои алтернатива за повеќе SSD-а (2 врзани во RAID 0 на соодветен контролер со trim support) и повеќе хард-дискови каде би ги чувал податоците и би правел бекап на истите. Исто така не постои можноста од имање на повеќе монитори кои ќе работат на 2560x1600 резолуција, всушност ретко кој лап-топ (можда еден модел на 50) има барем еден DVI излез кој може да прикаже резолуција поголема од 2048х1536. Да не зборам за бројот и видот на мрежните карти, бројот на USB контролери и порти и т.н.

Прекинете да мешате баби и жаби, и ноутбукот и десктопот и воркстејшнот си имаат свои незаменливи намени.
И овде не зобруваме за маргинални разлики. Зборуваме за 3-10 пати, па и повеќе пати, поголеми пеформанси на воркстејшнот во однос на ноутбукот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2923 на: 22 Април 2013, 10:08:29 am »
да, друже, ама не рендерираат сите, ниту пак чуваат бази на податоци. Овие две примени опфаќаат само еден многу мал дел од пазарот на лични компјутери.

Конечно, за бази на податоци има и боље од десктоп. Така да остана само рендерирањето?

Не. Има уште една примена - многу популарна - каде што десктопот е неприкосновен: игрици.

Единствена причина поради која сеуште одржувам мрсен десктоп се игриците.

Но, да се ограничи лаптопот само на сурфање и слушање мп3-ки е сепак претерување.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2924 на: 22 Април 2013, 11:44:27 am »
друже, сликата е иста, само различно е прикажана. ако правиш зум-ин-зум-аут не ја мењаш сликата, туку само начинот на кој ја гледаш

slikata ne e zumirana nitu tegneta. sakav da vi prikazam kako e so ist broj na pikseli a razlicno dpi (72/300dpi) kako se dobiva koga dvete kje gi stavis na print fajl.