Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355379 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2880 на: 20 Април 2013, 23:28:36 pm »
zaso 200 dolara e edna plocka! ;D ;D ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #2881 на: 20 Април 2013, 23:34:24 pm »
Не е 200 долари... Ти праша дали можам да имам 16 гига на лаптоп. Можам. Не мешај сега цена тука :D

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #2882 на: 21 Април 2013, 00:09:55 am »
Не е 200 долари... Ти праша дали можам да имам 16 гига на лаптоп. Можам. Не мешај сега цена тука :D

+ :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2884 на: 21 Април 2013, 01:47:17 am »
А да, на лаптопот не можи да се приклучи добар монитор, маус и тастатура. И секако на троножник се седи пред лаптоп, затоа што не можи да се замисли пред лаптоп да се седи на удобна фотеља :)
Коментар на место.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2885 на: 21 Април 2013, 09:02:15 am »
И јас сум поборник на notebook пред се` поради преносливоста, ама некое ѕвериште со dual Xeon матична плоча и 64-тина GB RAM, закачено на 50“ 4К display командуван од удобна фотеља со BT keyb. со touchpad.. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2886 на: 21 Април 2013, 09:55:18 am »
А да, на лаптопот не можи да се приклучи добар монитор, маус и тастатура. И секако на троножник се седи пред лаптоп, затоа што не можи да се замисли пред лаптоп да се седи на удобна фотеља :)

a moes da imas 16gb ram na laptop?

за која работа ти требаат 16 гига рам?

освен нелинеарен видео едитинг на хд матерјал од повеќе саати не можам да замислам друга потреба од толку многу рам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2887 на: 21 Април 2013, 09:56:27 am »
Лаб со неколку виртуелки..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2888 на: 21 Април 2013, 10:07:12 am »
Лаб со неколку виртуелки..

лаб?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #2889 на: 21 Април 2013, 10:12:30 am »

освен нелинеарен видео едитинг на хд матерјал од повеќе саати не можам да замислам друга потреба од толку многу рам.

Јас работам веб дизајн и користам (сега веќе старичок) Photoshop CS4. Обожава рам, особено кога ќе отворам фајл со миљон леери и уште 20-тина пропратни фајлчиња.. Имаше приметлива разлика кога апгрејдав од 8 на 12 гига рам.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2890 на: 21 Април 2013, 10:19:23 am »

Јас работам веб дизајн и користам (сега веќе старичок) Photoshop CS4. Обожава рам, особено кога ќе отворам фајл со миљон леери и уште 20-тина пропратни фајлчиња.. Имаше приметлива разлика кога апгрејдав од 8 на 12 гига рам.

Абе кој не обожава рам? сите обожаваат рам! firefox обожава рам!

Ја делкам фотошоп у големи формати башка и редам композити во ice (во голема резолуција) и 4 гига рам ми се доста, т.е. не осеќам дека ми страда workflow-от ради тоа што немам повеќе

Се согласувам дека повеќе рам е секогаш подобро.... но дека е апсолутно неопходно „за озбилна работа“, т.е. ако немаш 4324890 гига рам компјутерот не ти е профи - тоа не можам да се согласам.

најозбилните работи сум ги изделкал на celeron лаптоп со 1 гига рам :-) озбилно!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2891 на: 21 Април 2013, 10:38:20 am »
Јас до пред кратко имав  4гб рам, со обработка на моите сликички не сум имал никогаш проблем. Но, знаев дека ќе се прошири работата на масивни фајлови и затоа 8гб си дојдоа на место. Превентивно.

И јас сум поборник на notebook пред се` поради преносливоста, ама некое ѕвериште со dual Xeon матична плоча и 64-тина GB RAM, закачено на 50“ 4К display командуван од удобна фотеља со BT keyb. со touchpad.. :)
Remote Desktop? Јас тоа планирам ако имам стока некоја за обработка, поголемиот дел од работите да си ги изведувам во тишината на мојот лаптоп, додека откопува некоја и7 таму некаде во друга соба.
Ама па паѓаат цениве на лаптопиве, страшни конфигурациички има за ич пари. А лаптоп си е лаптоп... Предност гоооолема. :) Само ме кочи реално што нема RAID 0 во повеќето лаптопи. Ама се наоѓа и по некој таков.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #2892 на: 21 Април 2013, 10:39:46 am »
Повеќе рам ми ја олеснува и забрзува работата. Не треба да чекам долго за да се применат ефекти, можам да си дозволам историјата за едитирање на фајл да биде поголема (сега приметив дека не може да се менува бројот на запамтени states на фајл, порано можеше), можам да отворам повеќе фајлови со огромни леери и слики со прилично поголема резолуција.

Како за пример, прес фотографии од коли кои ги земам од официјалните сајтови често се во принт-реди резолуција (7000+ пиксели ширина, 300+ дпи, CMYK).

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2893 на: 21 Април 2013, 10:52:22 am »
Повеќе рам ми ја олеснува и забрзува работата.

Споредено со 8 гига? Колку? Си мерел? (не се инатам, стварно прашувам од љубоптиност)

Не треба да чекам долго за да се применат ефекти,

Не чекам ни јас долго. А времето кое што ќе чекаш за ефекти повеќе зависи од cpu-то отколку од тоа дали имаш 8 или 16 гига рам.

можам да си дозволам историјата за едитирање на фајл да биде поголема

И јас исто. Сетинзите за историја ми се увек на максимум историја.

Како за пример, прес фотографии од коли кои ги земам од официјалните сајтови често се во принт-реди резолуција (7000+ пиксели ширина, 300+ дпи, CMYK).

Ситна риба, такви фотки на времето по весниците онадевме со стотина мега рам без проблем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2894 на: 21 Април 2013, 11:08:45 am »
Neznam sto vrska ima 300dpi so bilo sto...  ;)