Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1235429 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2670 на: 11 Април 2013, 17:21:09 pm »
Kriejtiv lajv imav i seuste imam. Fantasticna karticka.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2671 на: 11 Април 2013, 17:27:00 pm »
Kriejtiv lajv imav i seuste imam. Fantasticna karticka.

Јас имам две и двете ми се у компјутер!

ова го знаеш?

http://kxproject.lugosoft.com/

ако не - си живеел до сеа у пештера!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2672 на: 11 Април 2013, 17:30:00 pm »
Mnogu odamna ne e koristena samo laptop koristam, bas ke ja pobaram sega za zdravje boze za htpc. :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #2673 на: 11 Април 2013, 17:32:36 pm »
Дај џитните некоја таква звучна ако не ви треба.. Да не купувам. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2674 на: 11 Април 2013, 17:44:15 pm »
Дај џитните некоја таква звучна ако не ви треба.. Да не купувам. :)
Не биди Бугар!

Купи си една ваква, ќе ти врши работа за низ дома.

http://artist-macedonia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=113&pod_kat=153&art=3005&imea=RME_HDSP_9652

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2676 на: 11 Април 2013, 17:48:08 pm »
Па да де, он нема да примети! За по дома.

Наместо папучи.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2677 на: 11 Април 2013, 18:15:33 pm »
во врска со Саунд Бластерот..... ви значи нешто dr sbaitso?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2678 на: 11 Април 2013, 18:20:44 pm »
во врска со Саунд Бластерот..... ви значи нешто dr sbaitso?

http://en.wikipedia.org/wiki/Dr._Sbaitso

има многу бољи денес

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #2679 на: 11 Април 2013, 18:31:15 pm »
Во ред него кое време беше тоа ::)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #2680 на: 11 Април 2013, 18:42:12 pm »
Ја ова го имам од кога ми цркна интегрираната звучна.

Океј е, најмногу ми врши работа што имам само 2ms каснење кога ќе си пуштам гитара во PC, Guitar Rig, слушалките и свирење до 4 сабајле.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2681 на: 11 Април 2013, 20:20:36 pm »
Се согласувам. Затоа и реков дека аудио-матерјалот (заедно со опремата, просторијата и што-веќе-сака) може да го бира гојдо. Најквалитетното што го има нека го приложи. Сигурно нема да тестираме со снимки на касети од AM радио или со youtube...

Композиторот Љупло Трајковски Фис ми е комшија и пријател. Се сеќавам 2000та година кај него монтирав Creative SoundBlaster AWE 64 GOLD. СО Наум Петрески ја купија заедно ако не се лажам 1500 евра (3000 марки) само картицата.

Тогаш видов како на Gigabyte dual socket матична плоча опремена со RAM drive беа миксани 16 аудио канали а на секој аудио канал имаше по еден wave file со големина од по 300 mb ако добро се лужи сеќавањето. Бидејќи процесорите не успеваа, да ја завршат работата со 100% оптеретување ја купија GOLD картицата бидејќи таа во себе имаше свој процесор за миксање. Со вградувањето на картицата процесорите не се качија над 50% оптеретеност повеќе.

Така да ако се сака, од картица до картица се има мнооогу разлика.

0. Во 2000-та?! зимал AWE64? Да не било случајно порано? Во 2000-та више имаше ефтини SB Live! картици кои ГИ ГАЗЕА во секој поглед постарите, како AWE64

1. тоа било пред 100 години кога процесорите немаа ни иљадинка од денешната моќ. Знам, пошто и јас на времето (1995) купив AWE32 со 8MB RAM само за да добијам некаков реверб (мојот 386SX на 25МHz не беше доволно брз за такви сложени DSP операции). Во музичкиот свет, процесорот Е-mu 8000 кој во себе ко имаа AWE картиците стана многу популарен баш ради тоа

2. ова е неповрзано со квалитетот на звукот

ТОест беше пред тоа. Некаде 96-97, кога бев во средно школо тазе. My bad

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
« Одговори #2682 на: 11 Април 2013, 20:38:22 pm »
aaaaa ќе се караме! за лептирот и сапуните ти (полу)преќутев, али за ова...
За лептирот збореше глупости, т.е. работи кои погрешно си ги сватил. И ако сеуште мислиш дека од отвореноста на лептир клапната зависи колку воздух на секој вртеж ќе влезе во усис тогаш сеуште ти се тотално нејасни.

Цитат
сакаш? ти се дискутира на оваа тема? ти се отвара оваа конзерва со црви?
Немам ниту желба, ниту време. Плус ќе ми треба хартија и молив за да нацртрам некои работи и да ги сватиш ко што сакам да ти ги пренесам.

покажи ми еден онборд кој чујно дисторзира и ќе ти дадам 1500 денара + ручек.
Од каде сакаш да почнам?

Не. Ова што сега го пишуваш под точка 2. е уствари точка 1 (хармонски изобличувања). SNR е просто oдносот (разликата во јачината) помеѓу сигналот и шумот. Помалку шум = повисок SNR.
Не! Под точка 1 зборував за чистина. Под 2 зборувам за SNR. Различни работи се.

Динамички опсег нема точно никаква врска со фреквенциите. Динамички опсег е просто МАКСИМАЛНИОТ SNR, т.е. односот помеѓу најјакиот и најтивкиот сигнал (а колку ќе биде јак најтивкиот сигнал е одредено со прагот на шумот)
Не зборувам за динамички опсег! Зборувам за динамика, т.е. колку звучната е способна да ја прати зададената динамика на каналите со звуци кои треба да ги обработува. На пример ако слушаш една нумера од вистински инструменти (бубњеви, гитара, саксофон, хармоника и т.н.), секој инструмент ќе генерира своја звучна крива кои криви се суперпонираат во резултантна(сумарна) крива. Колку издиференцирани ќе бидат инструментите во сумарната крива зависи од тоа колку прецизно и во колку кратки интервали (Колкаво делта) може звучната да ги смикса и отсвири. Притоа миксањето не е константна карактеристики бидејќи кривите се создадени од многу хармоници кои пак хармоници се создадени од безброј мали елементарни делчиња. Колку помали се тие елементарни делчиња и колку по прецизно звучната може да ги смикса до толку по издефиниран ќе биде звукот, односно ќе има толку поголема динамика.  

Ајде вака: јас (или ти ако не те мрзи, сеедно!) ќе спремам стотина аудио-клипчиња со најразлична музика, може и по твој избор. Потоа, најди го најлошиот онборд што си у стање да го најдеш и најдобрата звучна што си у стање да ја најдеш. Потоа, на опрема по твој избор (може и кај тебе дома) ќе ти пуштам од тие клипчињата без да гледаш дали звукот иде од „тиња“ онборд или од „јака“ звучна.

Ти треба да погодуваш кое клипче од кај е пуштено.
1) Ако слушаме песни од мастеринзи кои јас ги слушам на мојата опрема ќе познаам веднаш дали е на Xonar STX или на друга звучна.
2) Дури и кога не би знаел да погодам која звучна е која, тоа не значи дека не постои разлика во квалитетот на звукот, односно веродостојноста на неговата репродукција.

Цитат
Доколку твојот success rate тежнее кон 50% (значи, слично на мајмунче кое рандом бира) ми даваш 1000 евра. Може?
Не. Може ако ти погодам над 50% ти да ми дадеш 1000 евра?

сигурен си дека „дење“ не е просто погласно а „ноќе“ просто потивко?
Не е јачината, туку чистината.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2683 на: 11 Април 2013, 21:10:41 pm »
За лептирот збореше глупости, т.е. работи кои погрешно си ги сватил. И ако сеуште мислиш дека од отвореноста на лептир клапната зависи колку воздух на секој вртеж ќе влезе во усис тогаш сеуште ти се тотално нејасни.

"In a gasoline internal combustion engine, the throttle is a valve that directly regulates the amount of air entering the engine"

Да, да, мене ми се тотално нејасни, а и на википедија не пишува тачно. Класика... Да, друже, тоа што го пишав сеуште го мислам. Не мислам дека лептирот е единствен фактор како што ме сфати ти, но директно оредува колку ваздух ќе влезе (нешто може да биде директен, но не и единствен фактор). Нејсе, да се вратиме на аудиото, за лептирот може у друга тема ако сакаш.

Зборувам за динамика, т.е. колку звучната е способна да ја прати зададената динамика на каналите со звуци кои треба да ги обработува. На пример ако слушаш една нумера од вистински инструменти (бубњеви, гитара, саксофон, хармоника и т.н.), секој инструмент ќе генерира своја звучна крива кои криви се суперпонираат во резултантна(сумарна) крива. Колку издиференцирани ќе бидат инструментите во сумарната крива зависи од тоа колку прецизно и во колку кратки интервали (Колкаво делта) може звучната да ги смикса и отсвири.

Колку ќе бидат издиференцирани инструментите нема совршено никаква врска со способноста на звучната или со кој било плејбек медиум. Има врска само со вештината на продуцентот, музичкиот аранжман и квалитетот на снимањето во студиото (колку се добри микрофоните и претпојачалата). Веруј. А она „прецизно“ „кратки интервали“ и „делта“ немам појма што ти значи, а верувам ни ти самиот. Може некој линк за „колкаво делта“ во контекст на звучна картица да ми пуштиш? Баш би прочитал.

Исто така, би прочитал и некој матерјал во кои се зборува за „динамика“, ама одвоено од „динамички опсег“, во друг контекст.

Притоа миксањето не е константна карактеристики

И ова не знам што ти значи.

бидејќи кривите се создадени од многу хармоници кои пак хармоници се создадени од безброј мали елементарни делчиња. Колку помали се тие елементарни делчиња и колку по прецизно звучната може да ги смикса до толку по издефиниран ќе биде звукот,  

Се разбира дека секој звук е сочинет од фундамент и хармоници, но секоја звучна која може да го опфати опсегот од 20Hz до 20kHz (значи, секоја звучна) без проблем ги репродуцира сите, па и најситните „делчиња“. Ако не може да ги опфати, значи дека не го опфаќа целиот чуен спектар. Последна таква за која што знам беше првиот, осум-битен саунд бластер (тој имаше опсег до кај 11 kHz, 8 бита моно).

односно ќе има толку поголема динамика.  

Не, друже, ништо од ова нема везе со динамика, си ги помешал лончињата малце. Динамика се однесува на гласност и шум и толку. Освен ако „динамика“ не го користиш со некое слободно, колоквиајлно значение. Во аудио се знае што е динамика и не е ова што го објаснуваш.

1) Ако слушаме песни од мастеринзи кои јас ги слушам на мојата опрема ќе познаам веднаш дали е на Xonar STX или на друга звучна.

Нема, и ај да се кладиме.

Дури и кога не би знаел да погодам која звучна е која, тоа не значи дека не постои разлика во квалитетот на звукот, односно веродостојноста на неговата репродукција.  

И ете ги, почитувани гледачи, класичните аудиофилски небулози, кои мантраат за „динамика“ „чистина“ „слаткоча и кристализација“ природен мек тврд курац палац звук, ДУРИ и тогаш кога ЕМ самите не го препознаваат при слеп тест, ЕМ сета аудио теорија вели дека нема значајна разлика. Но не, тоа на аудиофилите не им значи ништо. Битно БОЉЕ е, дури и кога не е.

Цитат
Може ако ти погодам над 50% ти да ми дадеш 1000 евра?

51? :-)

ќе напраиме математика (се знае како се прави тоа) која ќе каже колку треба да погодиш за да имаме статистичка сигнификантност, т.е. да кажеме дека „да, стварно има разлика која гојдо ја слуша“. Ама да си знаеш, тоа ќе треба да биде значајно повеќе од 51 посто. Уствари, ако разликата навистина е „ден“ и „ноќ“ не треба речиси ниту еднаш да утнеш, или утките да ти бидат исклучително ретки, така?

Не е јачината, туку чистината.

Да, да, чистината, рајт... Чистина која НЕ Е однос сигнал-шум, НЕ Е отсуство на хармонски дисторзии, уствари не е ништо ниту мерливо ниту чујно. Али нема везе, важно е тука. Чистината, заедно со слаткочата и кристализацијата.

Вакви муабети сум се изнаслушал. За елузивни квалитети кои НИТУ се мерливи (во кои единици се мери издвоеноста на инструментите?) НИТУ се чујни (на блајнд тестови аудиофили паѓаат ко зрели крушки ре-дов-но!). Али се тука. Аудиофилска религија.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #2684 на: 11 Април 2013, 21:27:01 pm »
Ќе ве молам не мешајте лептири со звучни карти, тешко ми е после да распоредувам по соодветни теми :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.