Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1673337 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11535 на: 25 Април 2021, 09:42:44 am »
Кога ќе имате некогаш голема фамилија за гледање, работа преку глава и времето ќе го мерите во минути наместо во датуми, фокусот ќе ви биде на квалитетот на завршената работа, големината на екранот и резолуцијата ќе ви бидат последно нешто за кое ќе ве боли ташакот.
Освен ако не ти бидат битни за брзината и квалитетот на завршената работа.

Тука има многу IFs.
Инаку и мене ме плашеа со пикселите како ќе биле големи. А требаше да купам монитор и за мене и уште еден за Бум-ТВ. Си реков ќе земам 27-ка 1080p да го пробам како ќе оди, дали тврдењава што ги зборат држат вода, ако држат, ќе оди како телевизор, ако не... ќе видам што ќе правам затоа што 2к екрани немаше никаде на лагер, а можев да причекам.
Го користев недела дена за работа и гејминг по 10+ часови на ден. Според мене се покажа како многу подобра варијанта од 24" 1080p, пикселите нема никаква врска дека сметале и биле преголеми, површината е поголема, заморот и напргањето да гледам драстично се намалија.

После недела дена купив уште еден ист таков, на едниот работам секој ден, на другиот се гледа телевизија а понекогаш знам да ги наместам и еден до друг како дуал монитор сетап. Со чиста совест препорачувам 27" монитор на 1080p секогаш кога расположливиот простор не е проблем, ова од искуство зборувам, не патам од Confirmation bias. Да, Retina display од 4К би бил боља варијанта, пи повлекол и нова графичка но мене ваков сетап ми е perfectly fine, се стекнува навика после пар денови.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #11536 на: 25 Април 2021, 10:05:19 am »
Ее дечково фино обојаснува (сепак субјетивно, но фино ги споредува):
https://www.youtube.com/watch?v=b12n-3wSJ8w

Уште на почеток вика „фор продактивити, ју шуд гет монитор вит хајест резолушн ју кен афорд“. Тоа е тоа. За гејминг, друг муабет. Се` се сведува на „if you can afford“.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #11537 на: 25 Април 2021, 11:28:46 am »
Иф ај кен афорд ќе фрла и монитор и работа и ќе шета по светов, ама ај кент афорд дет :)
Муабетот беше дека ќе оќотиш, секако ако имсш пари зрми го најскспиот. За све е така.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #11538 на: 25 Април 2021, 12:37:19 pm »
Да, Retina display од 4К би бил боља варијанта, пи повлекол и нова графичка но мене ваков сетап ми е perfectly fine, се стекнува навика после пар денови.

А замисли тек што би било на истата таа површина да имаш значително подобра острина.

Поентата е - не е дека не може 1080п. Може. Повисока резолуција на 27" би било подобро. Поостро, поголема густина на пиксели, поубаво, по-све. Као кога ќе земеш во рака телефон со 720p дисплеј и 1080p (или уште подобар) дисплеј. Разликата е очигледна. Може и 720p, ама сакаш 720p? Не.

За следниот апгрејд дефинитивно ќе одам на 1440п, само сега дилемата е дали да се земат 23-24" монитори или 27" монитори.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
« Одговори #11539 на: 25 Април 2021, 14:19:55 pm »
За следниот апгрејд дефинитивно ќе одам на 1440п, само сега дилемата е дали да се земат 23-24" монитори или 27" монитори.

25"

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #11540 на: 25 Април 2021, 14:24:46 pm »
Разни луѓе, разни потреби и - се разбира - разни аргуемнти. A сепак на крај и посебно за ваквите работи, сѐ е работа на перцепција а перцепцијата е во очите на сведителот.

Чисто еден пример: Јас спорт најчесто гледам на 720p плазма телевизор - затоа што изворниот материјал (кошарка НБА во главно, и УФЦ/ММА) најчесто ми се во 720р. Од друга страна филмови и 1080р спорт често гледам на 1080p телевизор каде имам и подобро 5.1 озвучување.
Има начини како квалитетно во реално време да се конвертира видео сорс, но ништо не е како оригинален приказ во оригинална резолуција без заебавање со алгоритми и нивна оптимизација кон постоечкиот хардвер.

Тоа е за филмови/спрот. За играње игри во денешно време (и посебно со денешни цени) над 1080р идат тие што или имаат многу пари (и многу кеиф), или имаат недостаток од ценење на парите. Мониторот поконкретно е помалиот дел од давачките за гејминг во 2К/4К.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11541 на: 25 Април 2021, 15:19:15 pm »
Ее дечково фино обојаснува (сепак субјетивно, но фино ги споредува):
https://www.youtube.com/watch?v=b12n-3wSJ8w

Уште на почеток вика „фор продактивити, ју шуд гет монитор вит хајест резолушн ју кен афорд“. Тоа е тоа. За гејминг, друг муабет. Се` се сведува на „if you can afford“.

Па, убаво објаснува - субјективно или не.

Туку, муабетот тргна баш од ова - кој е подобар за игрици, ама на другарот прашањето не му беше баш тоа...
Рече "не сум некој страстен гејмер".

После тоа, без разлика, работите отидоа во правец "шочети Голф, купи си Мерцедес!" :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #11542 на: 25 Април 2021, 16:47:57 pm »
Проблемот е во скејлингот на виндоус. Го прескокнувате тој момент. А и видот не е ист на сите луѓе.

Не гледам зошто би скејлал. Ако 1080п на 24" монитор ми е океј, 1440п исто ќе биде океј на 27" монитор.

После тоа, без разлика, работите отидоа во правец "шочети Голф, купи си Мерцедес!" :D

Види.. Голф, па два прста простор, па све друго.

Али муабетот тука не е „земи мерцедес“. Повисок pixel density е објективно подобра работа. Работите се поостри, сликите се поубави и све тоа. Ниска резолуција на голем екран е waste of space. Кога си ги видов сопствените фотографии на 13-инчен Macbook Pro со ретина дисплеј ми изгледаа подобро во однос на тоа како изгледаат на мојот Dell Utrasharp 1080p 24-инчен монитор. Исто како што ми изгледаат подобро на мојот 14-инчен лаптоп со 1080п дисплеј во однос на 24-инчниот монитор со истата резолуција.

Можеме да вергламе за цени, за ово, за оно, и тоа е веќе друг муабет. Ама дека на голем, 27-инчен монитор е добро да возиш 1080п.. Не е. Може да се направи тоа, не дека не може. Ама не е добро.

Али да, океј... Секој со своите потреби и размислувања. Јас само си го кажувам мојот став. :)
« Последно менување: 25 Април 2021, 16:59:44 pm zeroSignal »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #11543 на: 25 Април 2021, 17:15:23 pm »
Чисто да улетам у муабетов со една реклама:

Имам на лагер пар комада 27" FHD, 144 и 165Hz, прави и заоблени. Тоа за овие што сакаат да гејмаат на фулл ХД, а за другиве пишете ќе најдеме и со 4К.

Има и по нешто од процесори, матични....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #11544 на: 25 Април 2021, 17:21:09 pm »
Проблемот е во скејлингот на виндоус. Го прескокнувате тој момент. А и видот не е ист на сите луѓе.

Не гледам зошто би скејлал. Ако 1080п на 24" монитор ми е океј, 1440п исто ќе биде океј на 27" монитор.

Али муабетот тука не е „земи мерцедес“. Повисок pixel density е објективно подобра работа. Работите се поостри, сликите се поубави и све тоа. Ниска резолуција на голем екран е waste of space. Кога си ги видов сопствените фотографии на 13-инчен Macbook Pro со ретина дисплеј ми изгледаа подобро во однос на тоа како изгледаат на мојот Dell Utrasharp 1080p 24-инчен монитор. Исто како што ми изгледаат подобро на мојот 14-инчен лаптоп со 1080п дисплеј во однос на 24-инчниот монитор со истата резолуција.

Можеме да вергламе за цени, за ово, за оно, и тоа е веќе друг муабет. Ама дека на голем, 27-инчен монитор е добро да возиш 1080п.. Не е. Може да се направи тоа, не дека не може. Ама не е добро.

Али да, океј... Секој со своите потреби и размислувања. Јас само си го кажувам мојот став. :)
27 1440 е океј. Ама 4к не се гледа на 27 без скејлинг.

• Легенда
« Одговори #11545 на: 25 Април 2021, 17:27:50 pm »

Се сложуваме.
Macbook Pro vs Dell ти е веќе Мерцедес против Шкода :)))

Се враќаме на тоа како Хесус што рече: само мидрејнџ и хајенд - 30.000 денари :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #11546 на: 25 Април 2021, 20:27:04 pm »
Резолуцијата со големината на екранот за мене најмногу има улога каква работа се работи.
Реално за офис работа и нешто слично генралните правила се ок.
Ама за посериозни работи, графички дизајн, работа со слики /видеа, геминг не само резолуцијата, туку и др раб се важни.
Сакам да кажам, подобро ФХД на 1080п на 15" лаптоп со добро осветлување, добао освежување >100херци,добра покриеност н бои, отколку 2к,4к со никакво.
Инаку да, вие користите и преферирате 2к,4к на мал екран ама затоа користите зголемувње на фонтот. Бидејќи, од тука муабетот, ќе оќорите :)

Затоа, по мене не постои правилно/погрешно, секој согласно својата работа треба да види што е најприкладно. Нормално и финансииите се тука, добар екран е во лаптоп од >60к

Зголемување на фонтот користат затоа што Windows има ужасен scaling. Прашај некој на Мек што користи? Ништо затоа што самиот оперативен е направен да скејла совршено скоро секогаш.

Поголема резолуција секогаш ќе е подобра без разлика на големината. А меѓу добар и лош панел моментално разликата е само во панелот. TN панел не се зима за ништо освен гејминг. Лоши VA има, ама има и лоши ИПС и не се генерализира така. Се гледа конкретно по модел на монитор што му се мааните и се бира така.

25"

27 за 1440п, 27 или 32 за 4к. Ама според мене 32 е преголема димензија за монитор.

25 нема ни да најдеш со асален панел.
« Последно менување: 25 Април 2021, 20:33:53 pm DarthJe5us »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
« Одговори #11547 на: 25 Април 2021, 20:44:34 pm »

https://www.anhoch.com/product/599268103/monitor-25-dell-u2520d-ultrasharp-qhd-2560x1440ips-dphdmitypec3xusbaudiovesa

Моментално го нема на лагер, ама постојат и може да се набават.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #11548 на: 25 Април 2021, 20:58:30 pm »
^
@osmica8 нека се пофали, го зема пред брзо. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

• Легенда
« Одговори #11549 на: 25 Април 2021, 21:36:52 pm »

https://www.anhoch.com/product/599268103/monitor-25-dell-u2520d-ultrasharp-qhd-2560x1440ips-dphdmitypec3xusbaudiovesa

Моментално го нема на лагер, ама постојат и може да се набават.

Кој сака вакво, што побрзо во МакПетрол за нарачка оти се чека од 30 до 60 дена, бемти корона...
Инаку, најдов P серија во DD-store за 1 ден, баш редок модел од оние конференциските 24".
Вреди и таму да се испита терен ако можат да набават нешто побрзо.