Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542546 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #10830 на: 20 Јануари 2020, 11:51:37 am »
S доаѓаат само со HDMI и сликата е каде каде полоша од P-серија кои имаат и Display Port.
Барем после многу години работа на П одма се приметува разликата. 

Меѓу P и U има ваква разлика?
Нема, барем јас не сум забележал. Сигурно поискусно око или графичар некој ќе најде разлика.

Ама помеѓу С и П има голема разлика, на С се приметуваат дури пикселите, да е за мене С никогаш не би земал.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #10831 на: 20 Јануари 2020, 11:57:40 am »
Ова мислиш за иста големина, резолуција и ипс панел? Чудно е тоа, можеби поинаку се наредени пикселите и прави тоа проблеми. На многу монитори сум видел ваков проблем.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #10832 на: 20 Јануари 2020, 12:34:06 pm »
Јас имам U2415 и U2311H (овој е значително постар). Има разлика некаква меѓу нив - стариот има забележително потопли бои, ама тоа се средува со ччкање. Иначе и од двата сум презадоволен.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #10833 на: 20 Јануари 2020, 21:10:08 pm »
Ова мислиш за иста големина, резолуција и ипс панел? Чудно е тоа, можеби поинаку се наредени пикселите и прави тоа проблеми. На многу монитори сум видел ваков проблем.
Па дали е ИПС у С серија немам појма, ама не го бива.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #10834 на: 22 Јануари 2020, 10:25:20 am »

Во студио да, во гејмерските не. Ептен е забуна што ги ставија во ист кош заедно.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #10835 на: 22 Јануари 2020, 10:28:12 am »

Во студио да, во гејмерските не. Ептен е забуна што ги ставија во ист кош заедно.
via Imgflip Meme Generator

Иначе јас секогаш би идел со U, сите 3 до сега што сум ги користел биле фабрички одлично калибрирани и со сите нишани на премиум монитор.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #10836 на: 22 Јануари 2020, 10:42:39 am »
И јас би У, иако во последните генерации имаа доста заебанции со беклајт блид и малку ебаа работа со различни панели, ваљда да заштедат, ама генерално, преферирана опција ми се.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #10837 на: 30 Јануари 2020, 00:31:01 am »
Колеги, дали некој денес купува половни лаптопи, т.е. дали имам шанса да продадам лаптоп денес, во 2020та година?

Ако одговорот е да, колку би процениле дека вреди токму овој лаптоп:

Toshiba Satellite C55-A-199

Козметички не е како нов, батеријата е многу ретко користена, дали има поминато 50 циклуси на полнење, и кога и да ми треба, држи до 3 и пол саати на Power Saving мод.

Ако сте купувале/продавале лаптоп со слични карактеристики и состојба, кажете ми колку сте платиле или ви платиле, да знам што да очекувам.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #10838 на: 30 Јануари 2020, 00:54:51 am »
Подобро дај го на подарок некому што ти е драг. :)

Новите со подобри перформанси се премногу евтини за тоа што ти си го купил како нов.
Имам Dell Inspiron стар 5 години, нема ни 20 полнења (ама кој ќе ти верува ако сакаш да го продадеш? :) )
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #10839 на: 30 Јануари 2020, 01:05:31 am »
Подобро дај го на подарок некому што ти е драг. :)

Новите со подобри перформанси се премногу евтини за тоа што ти си го купил како нов.
Имам Dell Inspiron стар 5 години, нема ни 20 полнења (ама кој ќе ти верува ако сакаш да го продадеш? :) )

Не ми е поентата да заработам или да извадам максимум, бидејќи немам блиски особи на кои им треба лаптоп во моментов. Поентата ми е да земам било каква сума на пари со која ќе финансирам нов.

100-120-130 евра на пример, како што гледам се цениве на лаптопи со i3 (некои и со постари генерации од мојот процесор). Звучи реално или и тоа е многу?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #10840 на: 30 Јануари 2020, 01:16:01 am »
100 можеби.

Само има и додатен проблем - времето.
Додека најдеш кој да го купи може да пролета доста време освен ако си среќко да баш такво нешто му треба на некој друг наскоро.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10841 на: 30 Јануари 2020, 07:57:03 am »
За 50€ продадов Тошиба со дефектна матична, пред 4-5 години, не пак исправен.

Ако не го преценуваш за недела дена ќе го продадеш, и барем 5000ден сигурно можиш да земиш.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #10842 на: 30 Јануари 2020, 15:56:07 pm »
Колеги, дали некој денес купува половни лаптопи, т.е. дали имам шанса да продадам лаптоп денес, во 2020та година?

Ако одговорот е да, колку би процениле дека вреди токму овој лаптоп:

Toshiba Satellite C55-A-199

Козметички не е како нов, батеријата е многу ретко користена, дали има поминато 50 циклуси на полнење, и кога и да ми треба, држи до 3 и пол саати на Power Saving мод.

Ако сте купувале/продавале лаптоп со слични карактеристики и состојба, кажете ми колку сте платиле или ви платиле, да знам што да очекувам.

На ИТ форумот дечко продава слични лаптопи (и5 2ра и 3та генерација). Еве линкче:
https://forum.it.mk/threads/5-laptopi-core-i3-i-core-i5-super-ceni.73111/#post-1194460
Погледни и оформи си цена.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #10843 на: 13 Февруари 2020, 17:09:56 pm »
Кхм кхм имам еден стар десктоп,не сум го вклучил 5-6 месеци,сеа ми притреба и нејќит да дава слика,го отворив прештекав рам плочки,графичка,е графичката работи нерамномерно (стара ати радеон 4850 ми се чини) од матичната неможам да го закачам мониторот оти немам таков кабел,пробав ставив друга графичка но не дава слика (веројатно пошо се исталирани драјвери од таа графичка шо беше во него).
Не титка ништо...и сеа? 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #10844 на: 13 Февруари 2020, 18:50:57 pm »
чекич/токмак/преса ...