Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1667560 пати)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1461
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9990 на: 25 Февруари 2018, 19:09:27 pm »
Како просечен корисник на просечен лаптоп, на кој лаптопот не му е за работа ни за хард кор гејмање, се сложувам дека десктоп си е десктоп, но со моменталниот лајфстаел, мењање живеалиште 3-5 пати годишно, лаптопот ми е незаменлив, буквално го искршив од влечкање со мене, далеку е од моќен но ми брка колку толку работа, за сурфање, гледање филмови па дури и гејмање/е-спортување. Исто така шо вели симо во навика ми премина голем дел од денот да сум легнат со лаптопот во скут. Кога некогаш ќе се стационирам на едно место ќе си склопам гејминг десктопче.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #9991 на: 25 Февруари 2018, 19:19:47 pm »
Сториџ секако може да користиш, но често треба да ја подесуваш работната околина на повеќе уреди, компјутер дома, компјутер на работа, компјутер на комшијата компјутер во кафич, апликации кои не ти се достапни на било кое место, а ти се потребни за работа не можеш да ги имаш на сториџ и сл.
Некогаш типот на работа изискува едноставно да бидеш спремен да интервенираш дури и кога си на релаксација во кафич, без разлика колку било несоодветно местото, многу е поедноставно отколку да одиш дома или на работа за да извршиш неколку бејзик или посложен таск.
Со таблет се брка работа за читање, ако се мора, обично ти „скапува“ раката од држее на таблет после 1/2 саат, додека лаптопот ти стои на надколеници (лап) а рацете ти се прилично слободни.
Нема подобар благодет од добар, лесен и моќен лаптоп. Едноставно, нема. Десктоп си има свои предности, но во време кога едноставно работата е стречната и надвор од работно место и работно време, нема подобро решение од лаптоп. Ни таблет, ни мобилен. Може да ускокнат на помош, ама добар моќен лаптоп е незаменлив и многу покорисен од исто моќен статичен непокретен компјутер.

Посебно за развој на софтвер ако треба да префрлаш од клауд локално, па импортирање па друга верзија на алатки на двете машини. Една локална база да користиш за тестирање ќе направи огромен проблем со две машини ако не ти е иста.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9992 на: 25 Февруари 2018, 19:22:07 pm »
Десктопот си бара посебна соба, а и не можеш да го носиш на серење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #9993 на: 25 Февруари 2018, 19:30:24 pm »
....
Многу ситуации постојат кога не можеш само со преносен сториџ да поминеш. И секогаш е подобро да имаш еден дивајс прилагоден на сопствените потреби кој што ќе биде расположлив на повеќе места, отколку да менаџираш повеќе дивајси за иста работа (нонсенс).

Еве една ситуација:
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #9994 на: 25 Февруари 2018, 20:03:30 pm »
И ако сакаш на раат да си го издркаш во ВЦ

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2322
« Одговори #9995 на: 26 Февруари 2018, 01:39:45 am »
Форумџии и ИТ експерти,препорака за ви-фи рутер.
Рутер за покривање со сигнал за куќа и двор и на него закачени 2 лаптопи,1 ТВ андроид и 4 мобилни и чат пат за мобилен на некој гостин,веќе 5+ години користам ТП-Линк  TL-WR940N,и генерално сум задоволен од истиот,сигналот за мои потреби е одличен,ја покрива целата куќа и двор,но во последно време почна да губи сигнал,многу често има потреба од рестартирање.Направено фактори ресет пред 3-4 месеци,апдејтирн со нов фирмвеер,но пушта душа веќе.

Давајте предлози совети за рутер како што кажав за покривање на куќа и двор и расположлива сума од некои си 50-60е.

Ги гледав следниве рутерчиња
TP-Link TL-WR1043ND 450Mbps Wireless N Gigabit Router  -2700ден.
TP-LINK AC1350 Wireless Dual Band 10/100 Router            -3500ден
Linksys WRT54GL-EU Wireless-G Router                              -3600ден.

Да напоменам сакам да имам сигнал во целата куќа(два спрата од по 100м2 и двор,односно комплетна површина од некои си 550-600м2)и без проблем да имам закачено 2 лаптопи,1ТВ андроид и 4+ мобилни.

Ви благодарам.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #9996 на: 26 Февруари 2018, 01:51:23 am »
Линксусот. Од искуство (чичкоми има таков) преку плоча дебела 10 цм и 3 ѕидови од по 30 цм, на одалеченост 10 метри, фаќа сигнал.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #9997 на: 26 Февруари 2018, 01:53:57 am »
Форумџии и ИТ експерти,препорака за ви-фи рутер.
Рутер за покривање со сигнал за куќа и двор и на него закачени 2 лаптопи,1 ТВ андроид и 4 мобилни и чат пат за мобилен на некој гостин,веќе 5+ години користам ТП-Линк  TL-WR940N,и генерално сум задоволен од истиот,сигналот за мои потреби е одличен,ја покрива целата куќа и двор,но во последно време почна да губи сигнал,многу често има потреба од рестартирање.Направено фактори ресет пред 3-4 месеци,апдејтирн со нов фирмвеер,но пушта душа веќе.

Давајте предлози совети за рутер како што кажав за покривање на куќа и двор и расположлива сума од некои си 50-60е.

Ги гледав следниве рутерчиња
TP-Link TL-WR1043ND 450Mbps Wireless N Gigabit Router  -2700ден.
TP-LINK AC1350 Wireless Dual Band 10/100 Router            -3500ден
Linksys WRT54GL-EU Wireless-G Router                              -3600ден.

Да напоменам сакам да имам сигнал во целата куќа(два спрата од по 100м2 и двор,односно комплетна површина од некои си 550-600м2)и без проблем да имам закачено 2 лаптопи,1ТВ андроид и 4+ мобилни.

Ви благодарам.

Не се разбирам премногу од мрежи ама ќе ти кажам моето искуство. Го имам Линксусов кај мене, исто покривам 2 спрата од 100 м2 и дел од дворот ама конфигуриран ми е како рипитер. Само со еден рутер тешко дека ќе покриеш цела куќа и двор со еден рутер по мене, или ќе имаш многу слаб сигнал во некои делови (бетонски плочи, ѕидови го одбиваат сигналот). Земи си еден од овеи (По мене Линксусот се меѓу најдобрите) и конфигурирај го како рипитер или новиот или стариот, постави ги на различни страни за да шират сигнал во различни насоки и да го зголемиш дометот.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #9998 на: 26 Февруари 2018, 02:07:36 am »
До сега со TL-WR940N со сигналот сум немал проблем,барем не дома и не во дворот каде што преку летниот период се движам.

Не е лоша идеата за еден како рипитер,и најверојатно стариот ќе го поставам како рипитер,но сакам квалитетен примарен рутер.Макар и да се оди до цена од 4000+денари.

Давајте предлози АСУС,Линксис,ТпЛинк,Длинк....

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Сузуки Витариче
« Одговори #9999 на: 26 Февруари 2018, 06:47:43 am »
Пази со Linksys-от. Тој е G стандард уред т.е. 54Mbps макс брзина (ова е 27Mbps во една насока, а со повеќе уреди поврзани и подоле ќе падне). Моментално користиш уред со N стандард и 450Mbps брзина. WRT54GL е одличен уред, но во денешно време многу лимитиран од стариот стандард и според мене примена наоѓа само во некои специфични ситуации.
Повеќе би одел на првиот докажан модел од TP-LINK (барем ќе ја задржиш брзината).

Не знам колкав е буџетот, но разгледај и ASUS, Xiaomi модели.
Потпис.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10001 на: 26 Февруари 2018, 09:02:26 am »
TP-Link TL-WR1043ND ова земи го

Линксисот е неупотреблива библија. Се изненадив што сеуште го продаваат. А цената па башка, фаааак.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #10002 на: 26 Февруари 2018, 09:28:44 am »
Знам дека сум малце досаден со лаптопиве, али тоа е... Мислам дека најдов некоја комбинација добра од интел 8ма генерација процесор, ССД Хард (кој е мал но тоа е) и обичен хард како и Фул ХД Екран. Некое мислење од ИТ Експертиве ?

https://www.amc.com.mk/DELL-NB-Inspiron-5570-Silver-156-Full-HD-i5-8250U-8GB-DDR4128GB-SSD-1TB-HDDRadeon-530-4GBDVDRW-3Y-SAID1343

И овој досега највеќе ми се допадна, штета што не е 8ма генерација процесорот...

https://www.amc.com.mk/ACER-A715-71G-52JU-156-FullHD-i5-7300HQ8GB256GBSSDTB-HDDGTX1050-2GB-NXGP8EX032
« Последно менување: 26 Февруари 2018, 09:40:26 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #10003 на: 26 Февруари 2018, 09:39:42 am »
@AUDI - Ако можеш да си го дозволиш, и јас го препорачувам Asus-от што го препорача Симо. Истиот го користам дома, покривам два спрата, врзани се еден куп уреди на него и одлично работи.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #10004 на: 26 Февруари 2018, 11:10:35 am »
RT-AC1200G+ (4500ден) ws  RT-N66U (5500ден)

https://www.asus.com/Product-Compare/?products=r4fqhXAPrMxenYoF,PZkFHlMrGWzVROxT&b=0

Дали со  поефтиниот  RT-AC1200 би изгубил на сигнал или брзина споредбено со сегашниот
https://www.tp-link.com/us/products/details/cat-9_TL-WR1043N.html#specifications

Да напоменам дека користам кабелски интернет со 25 Mbps.
« Последно менување: 26 Февруари 2018, 11:23:37 am AUDI »