Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1241973 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #8055 на: 22 Октомври 2015, 22:34:04 pm »
<<

4210U

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #8056 на: 23 Октомври 2015, 00:39:42 am »
Дечки, троа помош ако може...

На лаптоп што има Убунту, сакам да инсталирам Вин 7. Почиња сетапот, све фино лепо, арно ама, стига до партиционерот и заглавува... Има веќе постоечки три партиции: 0 - ЕЅР, 1 - ОЕМ, 2- ОЅ. Има уште некои 400 Гига слободен простор, кој сакам да го поделам на две партиции, и на едната да ставам Вин 7, за да биде дуал бут. Арно ама, ми јавува грешка дека не може да инсталира на тие партиции поради нешто GPT partition table (или нешто така).

Чаре?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 613
  • Сузуки Витариче
« Одговори #8057 на: 23 Октомври 2015, 07:38:10 am »
GPT е понов тип на основната табела на дискот. Win7 не ти ја разбира постоечкава табела и затоа се буни.
Инфо http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/
За решение можеби http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2004936/windows-install-partition-gpt-format.html
Потпис.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7121
« Одговори #8058 на: 23 Октомври 2015, 08:24:24 am »

На лаптоп што има Убунту, сакам да инсталирам Вин 7. Почиња сетапот, све фино лепо, арно ама, стига до партиционерот и заглавува... Има веќе постоечки три партиции: 0 - ЕЅР, 1 - ОЕМ, 2- ОЅ. Има уште некои 400 Гига слободен простор, кој сакам да го поделам на две партиции, и на едната да ставам Вин 7, за да биде дуал бут. Арно ама, ми јавува грешка дека не може да инсталира на тие партиции поради нешто GPT partition table (или нешто така).

Чаре?
Додека си во сетапот:
Shift + F11
Diskpart
Select disk 0
Clean

Само го брише цел диск!!! 

После тоа ќе мораш нов Вин и Убунту.  Ова секогаш се случува на нови лаптопи кои имаат Убунту ако пробаш да инсталираш Вин 7.

https://youtu.be/UybyRLWW2rk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8059 на: 23 Октомври 2015, 08:35:10 am »
Денес земав два лаптопа, тошиба и ејсер, и една работа не ми е јасна. Која е логиката за i5 4gb RAM, 500 gb HDD да дам 23 000 денари кога за истите пари доколку ја би го склапал би направил конфигурација со i3 4005U, исто 4 gb RAM но со 250 SSD и 500 gb HDD. Вториов ќе избрише патос со првиот, јака муда процесор. Зашто производителиве на нотбуци не се решат за конфигурациска слобода, зашто сите тераат ист терк само користат различна пластика и биос...
Затоа што во таа ценовна класа профитната маргина за производителите е минимална а таа е најпродаваната класа. Трошоците мора да се сведат на минимум во секој случај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #8060 на: 23 Октомври 2015, 08:50:42 am »
Зашто производителиве на нотбуци не се решат за конфигурациска слобода, зашто сите тераат ист терк само користат различна пластика и биос...
Затоа што не си у некоја асална држава, каде може да си бираш конфиргурација за истиот модел на лаптоп, почнувајќи од резолуција на екран, преку процесор, графика и сториџ простор. На пример:
http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/x-series/x1-carbon/?sb=:00000025:00003AE5:&action=testB

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #8061 на: 23 Октомври 2015, 09:24:15 am »
А дали се работи за потполно исти модели на лаптопи само со различен хардвер? Ако одговорот на ова прашање е не, тогаш нема што да се споредуваат спецификациите.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #8062 на: 23 Октомври 2015, 09:28:19 am »
Карбон има кај нас одамна.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #8063 на: 23 Октомври 2015, 09:32:50 am »
Не беше муабетот за карбонот (иако е добар муабет), туку за тоа како се конфигурира лаптоп во немакедонија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #8064 на: 23 Октомври 2015, 10:06:40 am »
Не беше муабетот за карбонот (иако е добар муабет), туку за тоа како се конфигурира лаптоп во немакедонија.

Сите што ги имам купено во мојот живот се конфигурирани (плус купоните за попуст од Делл). Никогаш не сум купил за мене неконфигуриран лаптоп. Можеби малце поскапо излегува, но барем има компоненти за кои имам соберено повеќе информации.  :D

И досега немало утка. 
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #8065 на: 23 Октомври 2015, 11:43:39 am »
Макпетрол ќе ти исконфигурира кааааааков сакаш Делл. Сум имал прилика да гледам и воркстејшни од кај нив и Икспеес новиот до 4500еур.

Ќе почекаш ќе ти донесат.

Неможе продавница ко техномаркет да се замара со ова. Си има најпродавани модели и ги носи, ако сакаш купи си. И 99% луѓе си купуваат така.

Мене ми смета можда ама киј фактор сум јас со купување на лаптоп еднаш на година или две...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8784
  • Пичлеме
« Одговори #8066 на: 23 Октомври 2015, 11:55:03 am »
И во Ланком така беше, имам порачано конфигурација на Делл по моја желба, за некое време ја добив... велам така беше, од тогаш има најмалку 5 години, не знам за сега.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #8067 на: 23 Октомври 2015, 14:18:23 pm »
За Делл прашајте во ITD може ќе најдете тоа што барате. 100 пати се поголеми од Макпетрол и поефтини се.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #8068 на: 26 Октомври 2015, 23:06:21 pm »

Чаре?
Додека си во сетапот:
Shift + F11
Diskpart
Select disk 0
Clean

Само го брише цел диск!!! 

После тоа ќе мораш нов Вин и Убунту.  Ова секогаш се случува на нови лаптопи кои имаат Убунту ако пробаш да инсталираш Вин 7.

https://youtu.be/UybyRLWW2rk
GPT е понов тип на основната табела на дискот. Win7 не ти ја разбира постоечкава табела и затоа се буни.
Инфо http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/
За решение можеби http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2004936/windows-install-partition-gpt-format.html

Дечки, фала ви многу, го решив :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #8069 на: 27 Октомври 2015, 09:58:01 am »
Абе некој поназад го имаше поставено линков од аЈТи.ком.мк
SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

Колку што прочитав во темава изборот треба да биде 840 EVO на Samsung.

Ама па на линков вели:

Цитат
20. Поради проблемите со контролерот/фирмверот, и деградацијата на перформанси, во овој момент, или во блиска иднина не се препорачува купување на SSD од серијата 840 EVO на Samsung, серија која дури и после апдејтот на фирмверот, не го реши проблемот целосно.

Шо прајме?