Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1241269 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6975 на: 24 Февруари 2015, 12:13:32 pm »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6976 на: 24 Февруари 2015, 12:18:57 pm »
@velestrumf

Blue е за општа намена. Компромис, ако мораш да одбереш само еден, а не ти се даваат пари за хибрид.

Black е чисто за перформанси, што мислам дека веќе нема поента со падот на цените на SSD.

Green е за екстерен, затоа не грее многу и е тивок. Јас би го користел и како секундарен во комбинација со SSD од барем 120 - 250GB. Ова ми е во план за следната машина.

Red е за во домашен RAID.

Purple ти пишува дека е направен да ги задоволи барањата на системи за снимање кои запишуваат 24/7. Што точно правеле, и дали е само маркетинг, не сум се замарал. Не ти треба таков.

Hitachi одамна го продадоа на WD, и се ребрендирани како HGST. Мислам дека сеуште прават фини работи. Пред некое време читав тест на дискови за RAID и производот на HGST го фалеа како добра комбинација на цена, перформанси и понудена гаранција.

Ова е осмица ???

yup

Како? Сите обиди што сум ги видел за трансформација на 8 изгледале некако шашаво.
« Последно менување: 24 Февруари 2015, 12:28:55 pm Vasil »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6977 на: 24 Февруари 2015, 12:24:14 pm »
Како? Сите обиди што сум ги видел за трансформација на 8 изгледале некако шашаво.

Ѕирни тука, мада ја користам класик шел. Треба и малце дочепкување рачно во Start menu and Taskbar properties...

Не, не е идентично како Win 3.1, aма е доволно слично за мојот праисториски вкус.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #6978 на: 24 Февруари 2015, 12:28:35 pm »
@velestrumf  земи си Тошиба/Хитачи и не се замарај. Најдобри дискови во моментов. WD освен некој блек, не земај ништо од нив.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 613
  • Сузуки Витариче
« Одговори #6979 на: 24 Февруари 2015, 12:32:25 pm »
Препорака и од мене за Hitachi (HGST).
Неколку години наназад се мој избор, гледајќи голем број на Seagate-и, WD-а, Самсунзи како умираат.
Ова за сите типови на дискови што вртат, од десктоп 5400к до серверски 15к.
Потпис.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6980 на: 24 Февруари 2015, 12:35:00 pm »

Ѕирни тука, мада ја користам класик шел. Треба и малце дочепкување рачно во Start menu and Taskbar properties...

Не, не е идентично како Win 3.1, aма е доволно слично за мојот праисториски вкус.

Премногу компликации. Мислев да не има едноставна тема да се инсталира. Онака од љубопитност сакам да видам како би функционирало тоа со новите мениа во Експлорер и слично.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6981 на: 24 Февруари 2015, 12:37:18 pm »
Препорака и од мене за Hitachi (HGST).
Неколку години наназад се мој избор, гледајќи голем број на Seagate-и, WD-а, Самсунзи како умираат.
Ова за сите типови на дискови што вртат, од десктоп 5400к до серверски 15к.

@velestrumf  земи си Тошиба/Хитачи и не се замарај. Најдобри дискови во моментов. WD освен некој блек, не земај ништо од нив.

Имам Тошиба на работа и Хитачи ми е вториот ХДД дома во десктопот. Немам забелешки за работата ни на едниот, ни на другиот, така да, могуче и натаму да завлечам, да не идам на варијанта ВД овој пат.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6982 на: 24 Февруари 2015, 12:57:25 pm »
Black е чисто за перформанси, што мислам дека веќе нема поента со падот на цените на SSD.

Бре бре бре, све експерти за хард дискови :)

Блек има најголема гаранција од сите. Освен за перформанси правен е и за издржливост. Додека WB Blue има само 2 години гаранција WD Black има 5 години гаранција.

http://www.wdc.com/en/products/internal/desktop/

Green, Red и Purple се идентични во механиката освен што имаат различни фирмвери. Исто се издржливи.
Blue е диск без никакви предизпозиции. Стандарден и евтин. Не е правен за издржливост, не е правен за перформанси и истиот се става како OEM диск.

И покрај тоа што WD во волумен е најпродаван кај нас, процентуално има најмалку рикнати драјвови според моето искуство. Ако ништо друго, барем кога рика, рика постепено и ти остава време за бекап, а башка електрониката од друг сличен драјв пасува па имаш некоја утешна можност да спасиш податоци. Hitachi, Seagate кога рикаат it's like when shit hits the fan. Електроники од други дискови не се компатибилни па многу тешко да се извадат податоци.
Тошиба како 3,5 инчен хард драјв кај нас се појави неодамна па јас не би си ги ставал порничите на него. У принциш што се однесува до мене, јас имам бекап на секој еден бајт од податоци така да не се замарам премногу со долготрајност и издржливост на дисковите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #6983 на: 24 Февруари 2015, 13:04:07 pm »
Па и за гаранција ако ти треба пак нема поента пред SSD да се земе. И за издржливост исто.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6984 на: 24 Февруари 2015, 13:20:04 pm »
ВНИМАНИЕ! Следи арогантен пост. Осетливите и помладите од 18 години нека сменат таб, нека скролнат надоле или нека кликнат тука.

И покрај тоа што WD во волумен е најпродаван кај нас, процентуално има најмалку рикнати драјвови според моето искуство.

Личните искуства се викаат „лични“ со причина и не вредат ни пет пари при носење одлуки. Моето лично искуство вели дека Seagate се апсолутно перфектни и дека никогаш не се расипуваат. Зошто? Затоа што на мене не ми се расипал ниту еден Seagate. Но, дали тоа тебе (или кој било друг писмен) ќе те убеди да земеш Seagate кога, како што гледаме, имаат најголем процент на рикнати дискови после 3 години? Не, нема.

Ако ништо друго, барем кога рика, рика постепено и ти остава време за бекап

Тоа не е правило, туку е - повторно - анегдота. Дали ќе рика постепено или одеднаш зависи од мал милион фактори, во кои марката на дискот не спаѓа. Секој диск од секој произведувач може во различни околности да рикне на најразлични начини.

електрониката од друг сличен драјв пасува па имаш некоја утешна можност да спасиш податоци.

Ова важи за сите дискови, не само за WD.

Hitachi, Seagate кога рикаат it's like when shit hits the fan.

Jaс па баш вакво искуство имам со еден Caviar. И сеа? Шопраиме со твоите тези?

Тошиба како 3,5 инчен хард драјв кај нас се појави неодамна па јас не би си ги ставал порничите на него. У принциш што се однесува до мене, јас имам бекап на секој еден бајт од податоци така да не се замарам премногу со долготрајност и издржливост на дисковите.

Штотуку одржа мини-предавање во кое компаративно-аналитички се осврна на спецификите на долготрајноста на дисковите спорени по марка, за да финишираш дека... не се замараш премногу со тоа?? Па како бе другар така?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6985 на: 24 Февруари 2015, 13:25:31 pm »

Блек има најголема гаранција од сите. Освен за перформанси правен е и за издржливост. Додека WB Blue има само 2 години гаранција WD Black има 5 години гаранција.

Не сум сретнал каде WD Black има 5 години гаранција.

Од тие што најдов, во TDK има 3 години, во Мебиус и Сетек има 2.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6986 на: 24 Февруари 2015, 13:26:15 pm »
Единстен некaкoв релaтивен дoкaз е oнoј нa Симo oд пoгoре, кaде штo сепaк се тестирaни друг тип, гoлеминa и aктивнoст, a исти прoизвoдители.  Не мoрa ништo дa знaчи, сепaк е сaмo нaсoкa. Пo тaa нaсoкa и јaс гo дaдoв предлoгoт. Вo реaлнoстa немaм мнoгу рaсипaни дискoви. Нaчелнo дoбрo ме служеле.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6987 на: 24 Февруари 2015, 13:34:30 pm »
Единстен некaкoв релaтивен дoкaз е oнoј нa Симo oд пoгoре

Да!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6988 на: 24 Февруари 2015, 13:46:41 pm »

Не сум сретнал каде WD Black има 5 години гаранција.

Од тие што најдов, во TDK има 3 години, во Мебиус и Сетек има 2.

Кликни на линкот и ќе видиш колку гаранција има. Тоа нашите што не даваат толку тоа е педерска работа иако производителот дава 5 години гаранција. Сепак е мерило за издржливоста на дискот.

ФилипВ, keep calm and be constructive.
Тоа што јас сакав да кажам е од мое ЛИЧНО искуство. Суровата реалност не ја знам, ниту ти ја знаеш ниту било кој друг. Информациите кои ги дадов и мислењата јас ги применувам секојдневно и НИКОГАШ не ме извисиле. А дали ти ќе ми веруваш на збор или не тоа е твој проблем и мене не ме интересира.
За останатите работи кои се неточни немам намера да се објаснувам со тебе. Имај во предвид дека моитеискустав не се идентични со твоите и обратно. Очигледно си во некој филм. Кога ќе излезеш може да продолжиме со муабетот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43935
  • Il Moderatore
« Одговори #6989 на: 24 Февруари 2015, 13:50:18 pm »
И KIA дава 7 години гаранција...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.