Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240827 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5203
  • Пиши лаже
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6945 на: 23 Февруари 2015, 20:18:12 pm »
Вин8, 8.1... не, благодарам. Не ја мењам 7мицава за ништо јас, од кога е излезена сум на нејзе. Кога пуштија финал од 8 ја инсталирав и ме заебаваше торент апликацијата, многу го јадеше дискот. За 20 мин го избришав. Кога излезе 8.1 ја ставив на виртуелка, ама не ме бендиса ниту таму и ја избришав.
За стабилност не знам како е 8, но не сум имал проблем досега со 7 мицата.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #6946 на: 23 Февруари 2015, 21:42:23 pm »
Да.

Затоа што јас му ги цицам сите ресурси на комп и добро знам како работел на 7ка и како работи на 8ка.

Башка тоа што зафаќа помалку место на дискот.

Што да? :)
Ти работиш со еден компјутер, јас работам со десетици компјутери и сервери. Твоето искуство со еден компјутер наспроти моето искуство со десетици компјутери и корисници е уствари претпоставка. Само така напред македонска младино.

Ах бе Миле бее..........
Два од моите имаат јадра колку 10 те твои.
;D ;D

Никој не рече дека не работиш на компјутери, ама не ги тестираш како мене. Правиш вештачки тестови и тоа е тоа.
Еве едно скрин шотче од подготовка за работа....

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3939
« Одговори #6947 на: 23 Февруари 2015, 22:24:33 pm »
Win 8.1 има подобар и попотимизрина кернел од Win 7. Она што може да те сје?е е лош драјвер, што во принцип нема како да му избегаш. Јас го користам 8 и 8.1 веќе(не повеќе но до пред некое време) 3 години на лаптоп со 8GB RAM и од тој лаптоп сум демонстирал лабови во Hyper-V со 2-3 активни Windows Server машини+Power Point, и не сум имал пречки од типот „неќум да го видам“.

Сега сум на Win 10, но тој не би ви го препорачал заради многу честите билдови и непредвидливи можни сценарија, иако функционирам вака или онака неколку месеци без сериозен проблем.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20143

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6949 на: 23 Февруари 2015, 23:00:18 pm »
Да.

Затоа што јас му ги цицам сите ресурси на комп и добро знам како работел на 7ка и како работи на 8ка.

Башка тоа што зафаќа помалку место на дискот.

Што да? :)
Ти работиш со еден компјутер, јас работам со десетици компјутери и сервери. Твоето искуство со еден компјутер наспроти моето искуство со десетици компјутери и корисници е уствари претпоставка. Само така напред македонска младино.

Ах бе Миле бее..........
Два од моите имаат јадра колку 10 те твои.
;D ;D

Никој не рече дека не работиш на компјутери, ама не ги тестираш како мене. Правиш вештачки тестови и тоа е тоа.
Еве едно скрин шотче од подготовка за работа....

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова ти што го правиш е чистo кориснички аспект од користење на компјутер и нема врска со никакво тестирање. Пушташ некој рендеринг таму и немаш поима што се дешава во позадина.
Кога ќе работиш техникалии и поддршка во врска со десетици компјутери тогаш ќе може да дискутираме :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #6950 на: 23 Февруари 2015, 23:09:34 pm »
Нели економист беше?

;D ;D ;D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #6951 на: 23 Февруари 2015, 23:16:02 pm »
 Ако си ги мериме да ги барам сликите од кластерот од 4 сервери со по 4 ЦПУ-а (мислам дека беа со по 12 јадра) и 512ГБ РАМ по сервер :D :D :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6952 на: 23 Февруари 2015, 23:54:26 pm »
Шо да праам кога ме бива за се, дури и за гинеколог.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #6953 на: 23 Февруари 2015, 23:58:32 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6954 на: 24 Февруари 2015, 09:21:48 am »
Народе, ај вака...

Му турив на десктопот Хирен Бут ЦД, да го провери хард дискот. Работеше цела вечер, и сабајлево беше само на 10%. Ај ќе го разберам, пошто му реков да прави "Read test" на 1 тера диск. Тоа што приметив сабајлево е дека уште на почетокот има пријавено bad sectors. Не се многу на број, ама пак ги има. Згора на тоа, сабајлево пред да излезам за на работа, појави некоја грешка "Class not registered" (користам mini Windows XP преку CD-то) и се укочи, комплетно без одзив. Ни маус, ни тастатура, ни ништо. Го оставив у надеж дека може ќе си продолжи понатаму со тестирањето, ама што знам, скептик сум некако. Се работи за WD Caviar Black, кој мислам дека веќе не ми е под гаранција.

Предлози, идеи воа-ноа за чаре? Препорачливо е да пазарам нов хард диск така? Дали да би земал пак WD, или да барам Seagate (како што ми препорачаа пар клабери), или нешто трето? У моментов не размишљам за ССД на десктопот, пошто ми е потребен простор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6955 на: 24 Февруари 2015, 09:25:50 am »
Чим ти јавил бедни сектори нема више што многу-многу да бараш или очекуваш од тој диск. Ако немаш ништо битно на него (како, на пример, единствени копии од фотографии или така нешто) - време е да му се заблагодариш на досегашната соработка.

Земи си нов диск и сврти лист во книгата на животот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #6956 на: 24 Февруари 2015, 09:46:32 am »
Save yourself.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6957 на: 24 Февруари 2015, 09:58:08 am »
HDD 2.5" 1TB+8GB SSD Hybrid Seagate Momentus SATA3

Цитат
Interface SATA 6Gb/s NCQ
NAND Type/Size MLC/8GB
DRAM Cache (MB) 64
SATA Transfer Rates Supported (Gb/s) 6.0/3.0/1.5
Average Data Throughput (MB/s) 100
PC Mark Vantage Average HDD Score 19,838
Average Windows 8 Boot Time (sec) <10
Seek Average, Read (ms) <12.0
Seek Average, Write (ms) <14

Configuration/Organization
Heads/Disks 4/2
Bytes per Sector 4096

Reliability/Data Integrity
Head-Rest Method QuietStep™ Ramp Load QuietStep Ramp Load
Load/Unload Cycles 600,000
Norecoverable Read Errors per Bits Read, Max 1 per 10E14
Predicted Annualized Failure Rate (AFR) 0.48%

http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=330&pid=35759

Го бива ли воа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6958 на: 24 Февруари 2015, 10:00:40 am »
Велештрумф, сега следно што треба да направиш е да погледнеш во SMART параметрите дали кај Reallocated sector count дали е 0 или има некоја вредност.
Можно е бед секторите да не се ништо страшно. Следно треба да одиш на сајтот на WD и да симнеш WD Data lifeguard tools и да направиш Low level format или write zeroes.

Ако после ова има бед сектори, и параметарот Reallocated sector count е различно од 0, тогаш дискот веќе е при крај.
Инаку WD знаат да јават на почетокот бед сектори и да заглавуваат, ама многу такви ги имам оправено и работат после тоа со години без никаков проблем.

Иначе хибридниот моментус го бива. Не знам како е со долготрајност ама е забележливо побрз од обичен хард диск при стартување на OS и дел од најчесто стартуваните програми.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #6959 на: 24 Февруари 2015, 10:04:36 am »
@vele, SSHD според мене не вреди, сум се сретнал со пар такви и перформансите ама воопшто не се разликуваат од обичен HDD, а колку што паметам, не беа баш незначително поскапи.