Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240829 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6960 на: 24 Февруари 2015, 10:07:07 am »
Јас сум суперзадоволен од горепосочениот продукт. Кај мене се „освежи“ лаптопчево по инсталација на ССХД

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6961 на: 24 Февруари 2015, 10:07:57 am »
Додо, за SSHD да почне да е продктивен треба да помине недела дена или повеќе, односно да научи кои фајлови се најчесто користени и тек после дваесетина ребути да почне да ги чита од SSD-то. Ако си ги имал само онака за проба очекувано е да не си приметил разлика. Јас имам работено месец дена на лаптоп со SSHD и забележливо е побрз од HDD при бутирање на Windows.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6962 на: 24 Февруари 2015, 10:08:53 am »
Велештрумф, сега следно што треба да направиш е да погледнеш во SMART параметрите дали кај Reallocated sector count дали е 0 или има некоја вредност.
Можно е бед секторите да не се ништо страшно. Следно треба да одиш на сајтот на WD и да симнеш WD Data lifeguard tools и да направиш Low level format или write zeroes.

Ако после ова има бед сектори, и параметарот Reallocated sector count е различно од 0, тогаш дискот веќе е при крај.
Инаку WD знаат да јават на почетокот бед сектори и да заглавуваат, ама многу такви ги имам оправено и работат после тоа со години без никаков проблем.

Иначе хибридниот моментус го бива. Не знам како е со долготрајност ама е забележливо побрз од обичен хард диск при стартување на OS и дел од најчесто стартуваните програми.

Ако правам low-level формат, тоа може да се прави на партиција, или мора на целиот диск? Не сум правел до сега, а претпоставувам дека треба на целиот диск да се направи...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6963 на: 24 Февруари 2015, 10:10:19 am »
Немаш опција за избор. Се прави формат sector-by-sector, од првиот сектор до последниот.
Кај WD Black od 1Tb ќе трае окулу 9 часа. Правев пред месец дена за време на празниците. За време на процесот ако имаш услови, обезбеди му подобрено ладење.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6964 на: 24 Февруари 2015, 10:12:00 am »

Тибам и харддиск и све...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6965 на: 24 Февруари 2015, 10:13:38 am »
Хаха, дај ми го мене, јас ќе го проверам и истестирам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6966 на: 24 Февруари 2015, 10:29:29 am »
Мебиус ги бива ли? Најдов кај нив Seagate Barracudа за прифатлива цена.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6967 на: 24 Февруари 2015, 10:33:40 am »
Ги бива, само можеби е подобар избор WD или Toshiba. Барај подолга гаранција и задолжителен бекап.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6970 на: 24 Февруари 2015, 10:54:56 am »

Земи си го SSHD-то од 1ТВ, нема да зажалиш. Впечатокот не е како SSD, но е на ниво на најбрзите HDD-a. Нешто као WD Black за десктоп.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6971 на: 24 Февруари 2015, 10:59:20 am »

Јас не би Seagate. Држи се до WD.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6972 на: 24 Февруари 2015, 11:41:44 am »

Јас не би Seagate. Држи се до WD.

Ги бива, само можеби е подобар избор WD или Toshiba. Барај подолга гаранција и задолжителен бекап.

Чек сеа малку... WD е боље од Seagate, освен во случајот со Momentus?

Земи си го SSHD-то од 1ТВ, нема да зажалиш. Впечатокот не е како SSD, но е на ниво на најбрзите HDD-a. Нешто као WD Black за десктоп.

Обично сум скептик за вакви „хибридни“ изведби, за било што, не само во ситуацијава. WD Black ми е актуелниот ХДД, кој по се’ изглеа не се погоди, шо знам... Не знам дали јас на некаков начин сум предизвикал појава на бед сектори.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6973 на: 24 Февруари 2015, 11:44:25 am »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6974 на: 24 Февруари 2015, 11:51:23 am »
Цитат
Hitachi sold its drive business to Western Digital last year, and Western Digital subsequently sold the 3.5 inch drive division to Toshiba, and it's too soon to know whether this has had any impact on their longevity.

:o

И сеа? Да си зеам Вербатим а? :D

Цитат
1.0 TB 64MB SATA II, Caviar Black, 7200 RPM. Data transmission: 6 Gbit/s.

1.0 TB 64MB SATA III, RED NAS, IntelliPower™, Data transmission: 6 Gbit/s, Expanded NAS solutions, Premium dedicated 24/7 support line, Exclusive NASware 2.0 technology, 3D ACTIVE BALANCE PLUS, 35% MTBF improvement over standard desktop drives, designed specifically for home and small office, 1-5 bay NAS systems, small media servers and PCs with RAID, intelligent error recovery controls

1.0 TB 64MB SATA III, PURPLE, IntelliPower™, Data transmission: 6 Gbit/s, Surveillance Storage,  24/7 always-on surveillance in high-definition security systems, AllFrame™  technology with ATA streaming to reduce error pixilation and video, designed for high temperature, always-on, surveillance security systems to ensure reliability and quality video play back interruptions,  optimized to support up to 32 high-definition surveillance cameras, Low power consumption, 1 million hours MTBF

Некој да ми дае памет, што е уствари разликата помеѓу овие? Сите се мање-више иста цена.
И зашо да речеме Caviar Blue е ~1200 денари поевтин од Black? Што е поточно разликата?
« Последно менување: 24 Февруари 2015, 11:58:46 am velestrumf »